Hal cikkek
A tavalyinál olcsóbb lehet a hal karácsony előtt
A belföldi termelők 10-12 százalékkal csökkentették a haltermékek árát, így a vevők is olcsóbban vásárolhatnak karácsonyra - közölte az agroinform.hu az MTI-vel csütörtökön.
Halárusokra csapott le a Nébih
Több mint 120 étteremben és élőhal-árusító helyen tartott kiemelt ellenőrzést az őszi-téli időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. Az akció során 17 esetben, azaz az ellenőrzöttek több mint 10%-ánál indult eljárás, összesen 300 kg igazolatlan, illetve jelöletlen hal és haltermék forgalmazása miatt. A legnagyobb fogásokra Miskolcon és Törökszentmiklóson csaptak le a szakemberek.
A fenntartható táplálkozás újfajta megközelítése
Egyre sürgetőbb kérdés lesz, hogyan tudunk fenntarthatóbb módon táplálkozni. A fehérjével teli rovaroktól a laboratóriumban tenyésztett húsig sok zöld alternatívát kutatnak, a legújabb felfedezett pedig nem más, mint az alga.
Lesz elegendő hal karácsonykor
Az ágazat nehézségei ellenére lesz elegendő magyar hal karácsonykor, emellett az őszi időszakban minden horgászegyesület pontyrendelését is teljesítik, mondta az ágazati vezető Akasztón.
Fotókiállítással és látványkonyhával a halfogyasztásért
Idén több rendezvényen, köztük a Budavári Borfesztiválon, az Etyeki Pikniken, a Nemzeti Vágtán és a Tatai Öregtavi Fesztiválon is népszerűsítették a hal fogyasztását, illetve november folyamán a médiában is találkozhatnak a kampánnyal.
Agrárminiszter: nőtt a halfogyasztás Magyarországon
A halfogyasztás növekedéséről is beszélt az agrárminiszter szerdán, a 110 millió forintból felújított tiszacsegei halászcsárda átadásán.
Hamarosan elérhető lehet a halmentes hal
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének 2018-as jelentése szerint a vadon élő halak 90 százaléka túlhalászott, ami óriási problémát jelent a környezetvédelem szempontjából (is). Szerencsére azonban a cégek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy helyettesíteni tudják a halat az ételekben.
Megoldást javasol a Balatoni Szövetség a halhiányra
A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy az üdülőrégió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak, ennek érdekében két megoldási javaslatot dolgozott ki - derül ki a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségének állásfoglalásából.
A balatoni éttermekbe évtizedek óta máshonnan érkezik a hal
Kevés hal van a Balatonban, ezért már évek óta más területekről érkezik az ottani vendéglőkbe a hal - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
Több mint 200 kiló halat foglalt le a Nébih a Balatonon
4 nap, 23 település, 72 halárusító, valamint több mint 200 kg lefoglalt hal és haltermék a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) Balaton-parti akciójának fő mutatói. Az ellenőrzéssorozaton az üzletek mintegy ötödénél, 14 egységben tapasztaltak problémát a szakembereknek.
Lehangolóan kevés halat esznek a magyarok
A hal finom és egészséges (legalábbis úgy általában), de a magyarok nem nagyon eszik – mutat rá az ellentmondásra a !!444!!!. Nyilván nem segít, hogy nincs tengerünk, de a halkerülés oka inkább valami kulturális viszolygás. A legtöbb magyar ember tényleg három esetben eszik halat: halászlé a bográcsból, importált hekkfilé a Balatonnál és valamiért valami halas dolog karácsonykor.
Lehangolóan kevés halat esznek a magyarok
A hal finom és egészséges (legalábbis úgy általában), de a magyarok nem nagyon eszik – mutat rá az ellentmondásra a !!444!!!. Nyilván nem segít, hogy nincs tengerünk, de a halkerülés oka inkább valami kulturális viszolygás. A legtöbb magyar ember tényleg három esetben eszik halat: halászlé a bográcsból, importált hekkfilé a Balatonnál és valamiért valami halas dolog karácsonykor.
„A magyar ponty a halak tanyasi csirkéje”
Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.
Most hal vagy marhahús kerüljön az asztalra?
Olyan szarvasmarhákat tenyésztettek ki Kínában, amelyek húsának minősége állítólag a halak jótékony hatásával vetekszik – írja az agrárszektor.hu. Egy kínai szarvasmarhafajta embrióihoz fonálféregből kivont gént adtak, amely az omega-3 és omega-6 zsírsavak előállításában vesz részt. A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy új tudományos módszerekkel sikerült egészségesebb marhahúst előállítani.
Több mázsa halra csapott le a NÉBIH
A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal közösen ellenőrzött a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága Budapesten a már jól ismert gasztro-rendezvény, a Torkos Csütörtök előtti héten. A vizsgálat során több mint 3 mázsa halat vontak ki a forgalomból az ellenőrök.
Áfacsökkentést sürgetnek a haltermelők
Az élő halak általános forgalmi adójának (áfa) csökkentéséért lobbiznak haltermelői és horgászati szervezetek, hogy növelni lehessen a hazai halfogyasztást és haltelepítéseket – írja az agrarszektor.hu. A mai 27 százalékos áfát jelentősen, egyes vélemények szerint legalább 5 százalékra kellene mérsékelni ahhoz, hogy érdemi változásokat lehessen elérni.
proba2015
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre február 19 és 22. között a Budapesti Halfesztivál. Érdekesség a fesztivál történetében, hogy az érdeklődők számának növekedése miatt eddig minden évben költözni „kényszerült” az esemény, így 2015-ben a Vajdahunyadvár ad otthont a III. Budapesti Halfesztiválnak.
Egyesült a Budapesti Halfesztivál és a Húsvéti Bárányfesztivál
2014. szeptember 19-20-21-én, Budapest látványosságainak szívében, a Városligetben, a Vajdahunyad várnál megrendezésre kerül az I. Hal és Vadfesztivál.
Hétvégén a halászoké a Balaton
A Balatonföldváron megrendezendő program célja a balatoni halászati hagyományok felelevenítése.
MSC cimke a McDonald's halas szendvicsein
Októbertől minden halas szendvics csomagolásán megjelenik az a kék MSC címke, amely jelzi: a McDonald’s halpogácsái kizárólag minősített, fenntartható halászatból származnak. Az étteremlánc Európában egyedülállóan minden országban ugyanazt a minőséget biztosítja - írja a greenfo.hu.
Hárommázsás vizákra várnak Poroszlón
A Poroszló területére tervezett Tisza-tavi Ökocentrum projekt részeként a tervek szerint 2012 május elsején nyílik meg az a Látogatóközpont, amelynek fő attrakciója egy 726 ezer literes akvárium lesz.
Kopoltyúskörkép
Bár az utóbbi években tapasztalható némi javulás, a magyar táplálkozási szokásokban még mindig elég gyászos helyet foglal el a hal, és ez a szomorú tény a vendéglátásban is érzékelhető. Az európai statisztikák szerint Magyarország messze leszakadva az utolsó helyen áll a halfogyasztás területén.
Ha péntek, akkor hal!
2010. augusztusában indult el a Halra Magyar, Halra Bor! mozgalom. A cél az volt, hogy az emberek minél több, az egészséges táplálkozást jelentő magyar halat fogyasszanak. Az éttermek közötti halételfőző-verseny mellett 2010. októberében és novemberében a programban részt vevő éttermekben 40%-kal olcsóbban ehetnek a vendégek busából, pontyból és afrikai harcsából készült ételeket - írja a Népszava.