MTÜ-évértékelő: a 2019. évi rekordév közelében 2023 hazai turizmusa

2023-ban nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordévi számokat, hangzott el azon az előzetes adatok alapján tartott évértékelő gyorstájékoztatón, amelyet dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke, és a 2024. január 1-én hivatalba lépő új vezérigazgató, Könnyid László tartott január 25-én, a pesti belvárosi Hotel Dorotheában.

Mint hallhattuk, tavaly közel 16 millió turista több mint 41 millió vendégéjszakát töltött hazánkban, a szálláshelyek és a vendéglátás bevételei pedig kétszámjegyű, infláció feletti mértékben növekedtek.

dr. Guller Zoltán (b), mellette Könnyid László (j)  / Forrás: MTÜ
dr. Guller Zoltán (b), mellette Könnyid László (j) / Forrás: MTÜ

Megtudtuk azt is, hogy

a Turisztikai Világszervezet napokban kiadott legfrissebb jelentése szerint Magyarországon a globális átlagnál magasabb a visszaépülés üteme, amely támogatja a gazdasági növekedés helyreállítását is.

 

A magyar szálláshely szolgáltatóknál 2022-höz képest 1 millió 300 ezer vendégéjszaka többlet keletkezett, ami azért rendkívüli eredmény, mert az ukrán és izraeli események miatt egymillió vendégéjszaka maradt el az adatok szerint, emelte ki dr. Guller Zoltán a gyorstájékoztatón.

Guller hozzátette,

a vendégforgalmi mutatók mellett a szálláshelyek összbevétele is nőtt, és elérte a 860 milliárd forintot, ami 23 százalékkal magasabb mint 2022-ben. A vendéglátóhelyeken 18 százalékkal többet, 1 780 milliárd forintot költöttek el tavaly a vendégek.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az eredmény elsősorban a nemzetközi beutazóforgalom jelentős élénkülésének volt köszönhető, ugyanis külföldről 18 százalékkal több, 7,1 millió vendég érkezett.

Kimagasló volt a főváros vendégforgalmának erősödése, hiszen tavaly a magyarországi külföldi szálláshelyi forgalom 59 százalékát (11,7 millió vendégéjszakát) regisztrálták Budapesten, ami 19 százalékos növekedés 2022-höz képest.

A legnépszerűbb belföldi turisztikai térség tavaly (is) a Balaton volt, ennek eredménye nem csak a nyári főszezonban hasított, hanem az egész éves vendégszáma is 9 százalékkal meghaladta a 2019-es rekordév eredményét.

A Balaton népszerűségét jellemzi, hogy ebben a turisztikai térségünkben minden lakosra nyolc vendég jutott a nyári időszakban.

Végül azt is hallhattuk, hogy 2023 eredményeihez a belföldi turizmus motorjának számító SZÉP-kártya is nagymértékben hozzájárult. 2023-ban mind a feltöltések, mind a költések jelentősek voltak, összesen 449 milliárd forintot fizettek vele a felhasználók, amelyben a SZÉP-kártya kedvezményes keretének 200 ezer forintos megemelése is közrejátszott.

„2024-ben várhatóan tartós növekedési pályára áll a turizmus, a nemzetközi trendekkel összhangban hazánkban is ez évre várható a pandémia előtti beutazóforgalom teljes visszarendeződése. Várakozásaink szerint 2024-re reális cél a 43 millió vendégéjszaka megközelítése”

- fejezte be mondandóját az MTÜ igazgatósági elnöke.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója hivatalba lépésnek kezdetén kifejtette, fontos célkitűzésnek tartja, hogy Magyarország, és ezen belül a főváros beutazó turizmusa a minőségi irányba erőteljesen mozduljon el.

Megkérdeztük tőle, ez pontosan mit jelent?

Válaszában kiemelte, ha megvizsgáljuk a szállodai mutatókat, akkor régiós összehasonlításban a kapacitáskihasználtság közel azonos Budapest, Prága és Bécs esetében – ami úgy hozzávetőleg 68-70 százalékot jelent.

Átlagár tekintetében pedig azt látjuk, tette hozzá, hogy

a budapesti szállodák a V4-es versenytársaikhoz képest magasabb áron tudtak értékesíteni szobákat 2023-ban (14-32 euró közötti ez a különbözet).

Mindez azt jelzi, hogy a magasabb magyarországi szolgáltatásminőségért a turisták egy magasabb árat is hajlandók megfizetni. Ez a trend a nemzetközi gyakorlatot is követi: a prognózisok szerint

a minőségi szolgáltatások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek majd a következő években.

És ez nemcsak a magyar fővárosra igaz, hanem a globális elemzések is ezt támasztják alá.

 


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.