MUISZ-közgyűlés: aktív félév után tevékeny jövő

Megtartotta idei első közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Az eseményen hallhattunk a szövetség elmúlt félévének aktivitásairól és a jelenlegi lobbitevékenységekről, valamint a további tervekről, de a közgyűlésnek helyet adó Pesti Vigadót és a Hotelstars-rendszert is megismerhették a jelenlévők.

Impozáns helyszínen, a több éves felújítás után tavaly tavasszal átadott Pesti Vigadóban tartotta közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A rendezvényen az 1865-ben átadott épület múltját és jelenét is megismerhették a vendégek. Elhangzott, hogy a Vigadó helyén állt az 1883-ban emelt Redoute, a magyar főváros első komoly koncertterme, amely 2000 fő befogadására volt képes. A Redoute adott helyet 1848-ban az Első Népképviseleti Országgyűlésnek, amelynek egyik ülésén Kossuth 200 000 főnyi katonát és ehhez szükséges „pénzerőt” kért. Megtorlásként 1849 májusában Hentzi osztrák generális Budáról szétlövette az épületet. A Redoute helyén Feszl Frigyes tervei alapján épült fel a mai Vigadó, amely báloknak, zenei eseményeknek adott otthont. Az épület a második világháború során erősen megsérült, majd a szocializmus alatt sor került – nem korhű - felújítására. 2004-ben újra bezárt a Vigadó és végre elkezdődött a műemléki jellegű felújítás.

Ma újra eredeti fényben pompázik az épület, amely turisztikai látványosságként és összművészeti rendezvényközpontként definiálja önmagát, Díszterme egyszerre 504 fő befogadására alkalmas, de van két 200 és egy 160 férőhelyes terme is, így egyszerre több, nagy létszámú eseménynek is otthont tud adni a létesítmény. Az épület hatodik emeletén kialakított panorámateraszról a budai vár panorámájában gyönyörködhetünk.

A MUISZ elmúlt féléve és a további tervek

A közgyűlésen Erdei Bálint, a MUISZ elnöke - miután név szerint köszöntötte a jelenlévő rendkívüli tagokat - elmondta, hogy a közgyűlést megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztérium által első ízben megszervezett Nemzeti Turisztikai Fórumon vett részt, mely a tervek szerint rendszeres párbeszéd lenne az idegenforgalmi szakma képviselőivel. A Varga Mihály miniszter által összehívott egyeztetésen, amelyen Glattfelder Béla államtitkár és Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár képviselte a kormányt, szó esett arról, hogy hogyan lehetne javítani Magyarország turisztikai versenyképességét - a World Economic Forum turisztikai versenyképességi index szerint ugyanis Magyarország a 41. helyet foglalja el (ez két hellyel rosszabb, mint egy évvel korábban - a szerk.), a közép-európai mezőnyben pedig középen található. A fórumon szóba került a tíz évre szóló nemzeti turizmusfejlesztési stratégia kérdése, az új európai uniós pályázati kiírásokról is szó esett, de a tervezett Kongresszusi Központ és a Liget Projekt is fontos téma volt, ennek kapcsán a turistabuszok közlekedésére is kitértek.

Ha már turistabusz, akkor pedig adott Lipótváros ügye: a június 10-én megrendezett MUISZ-vacsorán Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere még csak arról beszélt, hogy a kerület szűk utcáiból tiltanák ki a turistabuszokat, másnap azonban a BKK közleményben számolt be arról, hogy 2015. július 1-jétől, a reggel 7 és 9 óra közötti időszakot leszámítva autóbusz-behajtási tilalom lép életbe egész Lipótvárosban, a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca– Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt terület határain belül. Erdei Bálint a MUISZ-közgyűlésen elmondta, hogy a minap a NiT Hungaryvel és a BFTK-val egy ötoldalas tanulmányt készítettek, amelyben ellenérveket és kompromisszumos javaslatokat is felsorakoztatnak az ötödik kerületi busztilalom ellen - ebben megtalálható még az MSZÉSZ és a MABEUSZ véleménye is.406 minősített szálloda Magyarországon

Lukács Attila, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai titkára a szállodák minősítési rendszeréről, a Hotelstars Unionról adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy hét európai ország, köztük, Németország, Ausztria, Svájc és Svédország mellett hazánk szállodaszövetsége alapította a szállodai minősítő rendszert, amelyhez azóta további 8 uniós ország csatlakozott. Bevezetés előtt áll a rendszer Belgiumban, Görögországban és Luxemburgban, míg megfigyelőként Francia-, Spanyol- és Olaszország is fontolgatja a belépést. Magyarországon a szállodák 44% -a minősíttette már magát, míg az élenjáró Ausztriában 63% ez az arány. Ez hazánkban 406 minősített hotelt jelent, míg az osztrákoknál 3500-at. A minősítés három évig érvényes, és 270 kritérium teljesítése alapján alakul ki. Ez a kritériumrendszer az idén megújult, több helyen szigorodott, így például a szállodai ágyakra vonatkozó előírások tekintetében.

Progresszív tagdíjrendszer jöhet

A MUISZ fél éve megválasztott új vezetőségének egyik elsődleges célja a tagság létszámának a bővítése. Álláspontjuk szerint – az aktív érdekképviselet mellett - a cégmérethez igazított, differenciált tagdíj bevezetése növelheti a csatlakozási kedvet, elsősorban a most még alulreprezentált kisebb utazási irodák körében. A külföldi társszervezetek tagdíjszedési gyakorlatának járt utána Hajdú Attila, a MUISZ Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke az Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezeténél (ECTAA). Az STA Travel ügyvezetője tapasztalatairól beszámolt a közgyűlésen. Elmondta, hogy fix összegű éves díj egész Európában csak nálunk van és Romániában, a többi helyen mindenhol valamilyen módon differenciált, progresszív jellegű a díjfizetés. A progresszió alapja valamilyen nyilvános cégadat, általában az éves forgalom, de van olyan ország, ahol az alkalmazotti létszámot és más tényezőket is figyelembe veszik. Általában van minimális és maximális összegű tagdíj is. Hajdú Attila kiemelte, hogy van olyan utazásszervező Nyugaton, amely egyedül magasabb összegű éves tagdíjat fizet, mint a MUISZ teljes tagdíjbevétele. 


Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.
Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként?

Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként? 

Egy laptoppal és koktéllal a kezünkben ücsörgünk a tengerparton, miközben a megrendeléseket teljesítjük és a profitot számoljuk. Jól hangzik, ugye?
Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek

Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek 

Siófok 17 km hosszú partszakaszán színvonalas strandok várják a víz és a vízisportok szerelmeseit.
Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.