MUISZ-közgyűlés: aktív félév után tevékeny jövő

Megtartotta idei első közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Az eseményen hallhattunk a szövetség elmúlt félévének aktivitásairól és a jelenlegi lobbitevékenységekről, valamint a további tervekről, de a közgyűlésnek helyet adó Pesti Vigadót és a Hotelstars-rendszert is megismerhették a jelenlévők.

Impozáns helyszínen, a több éves felújítás után tavaly tavasszal átadott Pesti Vigadóban tartotta közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A rendezvényen az 1865-ben átadott épület múltját és jelenét is megismerhették a vendégek. Elhangzott, hogy a Vigadó helyén állt az 1883-ban emelt Redoute, a magyar főváros első komoly koncertterme, amely 2000 fő befogadására volt képes. A Redoute adott helyet 1848-ban az Első Népképviseleti Országgyűlésnek, amelynek egyik ülésén Kossuth 200 000 főnyi katonát és ehhez szükséges „pénzerőt” kért. Megtorlásként 1849 májusában Hentzi osztrák generális Budáról szétlövette az épületet. A Redoute helyén Feszl Frigyes tervei alapján épült fel a mai Vigadó, amely báloknak, zenei eseményeknek adott otthont. Az épület a második világháború során erősen megsérült, majd a szocializmus alatt sor került – nem korhű - felújítására. 2004-ben újra bezárt a Vigadó és végre elkezdődött a műemléki jellegű felújítás.

Ma újra eredeti fényben pompázik az épület, amely turisztikai látványosságként és összművészeti rendezvényközpontként definiálja önmagát, Díszterme egyszerre 504 fő befogadására alkalmas, de van két 200 és egy 160 férőhelyes terme is, így egyszerre több, nagy létszámú eseménynek is otthont tud adni a létesítmény. Az épület hatodik emeletén kialakított panorámateraszról a budai vár panorámájában gyönyörködhetünk.

A MUISZ elmúlt féléve és a további tervek

A közgyűlésen Erdei Bálint, a MUISZ elnöke - miután név szerint köszöntötte a jelenlévő rendkívüli tagokat - elmondta, hogy a közgyűlést megelőzően a Nemzetgazdasági Minisztérium által első ízben megszervezett Nemzeti Turisztikai Fórumon vett részt, mely a tervek szerint rendszeres párbeszéd lenne az idegenforgalmi szakma képviselőivel. A Varga Mihály miniszter által összehívott egyeztetésen, amelyen Glattfelder Béla államtitkár és Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár képviselte a kormányt, szó esett arról, hogy hogyan lehetne javítani Magyarország turisztikai versenyképességét - a World Economic Forum turisztikai versenyképességi index szerint ugyanis Magyarország a 41. helyet foglalja el (ez két hellyel rosszabb, mint egy évvel korábban - a szerk.), a közép-európai mezőnyben pedig középen található. A fórumon szóba került a tíz évre szóló nemzeti turizmusfejlesztési stratégia kérdése, az új európai uniós pályázati kiírásokról is szó esett, de a tervezett Kongresszusi Központ és a Liget Projekt is fontos téma volt, ennek kapcsán a turistabuszok közlekedésére is kitértek.

Ha már turistabusz, akkor pedig adott Lipótváros ügye: a június 10-én megrendezett MUISZ-vacsorán Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere még csak arról beszélt, hogy a kerület szűk utcáiból tiltanák ki a turistabuszokat, másnap azonban a BKK közleményben számolt be arról, hogy 2015. július 1-jétől, a reggel 7 és 9 óra közötti időszakot leszámítva autóbusz-behajtási tilalom lép életbe egész Lipótvárosban, a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca– Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt terület határain belül. Erdei Bálint a MUISZ-közgyűlésen elmondta, hogy a minap a NiT Hungaryvel és a BFTK-val egy ötoldalas tanulmányt készítettek, amelyben ellenérveket és kompromisszumos javaslatokat is felsorakoztatnak az ötödik kerületi busztilalom ellen - ebben megtalálható még az MSZÉSZ és a MABEUSZ véleménye is.406 minősített szálloda Magyarországon

Lukács Attila, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai titkára a szállodák minősítési rendszeréről, a Hotelstars Unionról adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy hét európai ország, köztük, Németország, Ausztria, Svájc és Svédország mellett hazánk szállodaszövetsége alapította a szállodai minősítő rendszert, amelyhez azóta további 8 uniós ország csatlakozott. Bevezetés előtt áll a rendszer Belgiumban, Görögországban és Luxemburgban, míg megfigyelőként Francia-, Spanyol- és Olaszország is fontolgatja a belépést. Magyarországon a szállodák 44% -a minősíttette már magát, míg az élenjáró Ausztriában 63% ez az arány. Ez hazánkban 406 minősített hotelt jelent, míg az osztrákoknál 3500-at. A minősítés három évig érvényes, és 270 kritérium teljesítése alapján alakul ki. Ez a kritériumrendszer az idén megújult, több helyen szigorodott, így például a szállodai ágyakra vonatkozó előírások tekintetében.

Progresszív tagdíjrendszer jöhet

A MUISZ fél éve megválasztott új vezetőségének egyik elsődleges célja a tagság létszámának a bővítése. Álláspontjuk szerint – az aktív érdekképviselet mellett - a cégmérethez igazított, differenciált tagdíj bevezetése növelheti a csatlakozási kedvet, elsősorban a most még alulreprezentált kisebb utazási irodák körében. A külföldi társszervezetek tagdíjszedési gyakorlatának járt utána Hajdú Attila, a MUISZ Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke az Európai Utazási Irodák Szövetségeinek Szervezeténél (ECTAA). Az STA Travel ügyvezetője tapasztalatairól beszámolt a közgyűlésen. Elmondta, hogy fix összegű éves díj egész Európában csak nálunk van és Romániában, a többi helyen mindenhol valamilyen módon differenciált, progresszív jellegű a díjfizetés. A progresszió alapja valamilyen nyilvános cégadat, általában az éves forgalom, de van olyan ország, ahol az alkalmazotti létszámot és más tényezőket is figyelembe veszik. Általában van minimális és maximális összegű tagdíj is. Hajdú Attila kiemelte, hogy van olyan utazásszervező Nyugaton, amely egyedül magasabb összegű éves tagdíjat fizet, mint a MUISZ teljes tagdíjbevétele. 


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.