MUISZ közgyűlés a piramisok lábánál

Szerdán az egyiptomi fővárosban, Kairóban rendezte őszi közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Honfitársaink egyik kedvenc úti célja Egyiptom, melynek Turisztikai Hivatala arra törekszik, hogy a tengerparti nyaralások mellett a kulturális utak is meghatározó részét képezzék a magyar árualapnak. 

Molnár Judit elnöki beszámolójában részletesen ismertette a MUISZ érdekképviseleti tevékenységét az idei évben. A szövetség 2022-ben folytatta a tárgyalásokat a Pénzügyminisztériummal és a NAV-val adózás témában. Kezdeményezték az MTÜ-nél, hogy a beutazási tevékenység ismét legyen bejelentésköteles. A turistabuszok fővárosi közlekedésének megoldásában napi szinten aktívan egyeztetnek, valamint tárgyalásokat folytattak a Budapest Airporttal annak érdekében, hogy az utazási irodák csoportjainak utasait gördülékenyebben tudják kezelni a repülőtéren. Az elnök arról is beszámolt, hogy több külföldi turisztikai hivatallal is tárgyaltak, mivel a pandémia után a nemzeti marketingszervezetek nagy hangsúlyt fektetnek országaik népszerűsítésére.

Együttműködés a Magyar Turisztikai Ügynökséggel
A szövetség sikeresen pályázott az ECTAA 2021/2022 évi tagdíjára, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával pedig a MUISZ-tag irodák kedvezményesen vehettek részt az egyébként roppant költséges, de hasznos ASTA River Cruise Expón. A rendezvény sikerén felbuzdulva, jövő évi közgyűlését is Budapesten tartja az amerikai utaztatókat tömörítő szervezet. A MUISZ részt vett Dél-Kaliforniában a LIVE workshopon is, amelyen hazánk a V4 országokkal közösen népszerűsítette magát.

Biztonsági hálót jelentek az irodák az utasoknak
Az európai utaztatók ernyőszervezete, az ECTAA ciprusi közgyűlésén is részt vettek a szövetség képviselői, ahol központi témaként merült fel az utazási csomag, valamint az országonként eltérő mértékű vagyoni biztosíték felülvizsgálata, valamint a kötelező felelősségbiztosítás bevezetése. Az elnök kiemelte, hogy a MUISZ mintegy száz alkalommal adott interjút különböző médiákban, és fontos üzenetként hangsúlyozva, hogy egy olyan nehéz időszakban, mint a pandémia, bebizonyította a szakma, hogy válságálló, szereplői talpon tudtak maradni, és nem indult csődhullám az ágazatban. A Marketing és Kommunikációs Bizottság az Utazási Irodával utazók Facebook oldalon egy online kérdőívvel igyekezett az utasokban tudatosítani, hogy milyen komoly biztonsági hálót jelentenek az utazási irodák az egyéni szervezéssel szemben, különösen válsághelyzetekben, amelyekből akadt bőven az elmúlt években.

90 százalékban épült vissza a vendégforgalom
Molnár Judit elmondta azt is, hogy a belföldi értékek, látnivalók megismertetésére számos tanulmányutat szerveztek idén tagjaik számára, egyebek között a Szentendrei Néprajzi Múzeumba, Miskolcra és Füzérradványba, a borsi Rákóczi-kastélyhoz valamint Pannonhalmára, illetve a jövő évi EKF-projekt megismertetésére Veszprémbe és környékére. A programsorozat folytatásaként jövőre a Nemzeti Múzeummal és a szabadkígyósi Wenkcheim-kastéllyal ismerkedhetnek meg a MUISZ tagok. Idén sor került egy spanyol tanulmányútra is, amelynek Valencia volt a helyszíne.

A szövetség közgyűlését B2B workshop követte a magyar kiutaztatók és az egyiptomi szolgáltatók részvételével, amelyen az Egyiptomi Turisztikai Hivatal képviseletében Amr Elkady köszöntötte a résztvevőket. A szakember hangsúlyozta, hogy az ország célja, hogy hazánkból egyre több utazó vegyen részt a tengerparti nyaralásokon túl kulturális körutazásokon is. Molnár Judit a szakmai találkozó nyitányaként elmondta, hogy 2019-ben 120 ezer magyar utas látogatott Egyiptomba. Idén ennek 90 százalékát éri el az utasvolumen, amely várhatóan a következő években dinamikusan visszaépül, és meg is haladja a rekordév forgalmát.

 


Ezen az éjszakán érdemes kémlelni az eget!

Ezen az éjszakán érdemes kémlelni az eget! 

Ugyanis szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.
Kürtöskalács Piknik Tihanyban

Kürtöskalács Piknik Tihanyban 

A tavalyi Kürtőskalács Piknik sikerén felbuzdulva idén is megrendezik augusztus 2-4-e között a Kürtős Summer Party-t a Tihanyi-félszigeten.
Új trend: erdőfürdés, avagy erdőterápia

Új trend: erdőfürdés, avagy erdőterápia 

Ez alapvetően más, mint a hagyományos túrázás - nem az a célja, hogy valaki egyik pontról eljusson egy másikba, hanem az elmerülés a természet szépségében.
Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja

Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja 

150 program, 6 településen, 12 helyszínen - július 31. és augusztus 4. között tartják a VI. KŐFESZT - A nyugalom fesztiválját Kővágóörsön, Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Pálkövén és Révfülöpön.
Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők

Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők 

Az idei Kékszalag verseny legutolsó befutójaként, szombat éjjel 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után, a 456. helyen teljesítette a távot az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco.
A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne

A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne 

Nem újdonság, hogy nyaralásukat sokan idehaza hitelből finanszírozzák. Egyre nő azok száma, akik átmeneti pénzzavarban inkább a hitelkártyájukra hagyatkoznak.
Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére?

Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére? 

Hétfő reggel járókelők azt vették észre, hogy egy esernyős alak áll az MNB Felügyeleti Központjának és a Pénzmúzeumnak helyet adó Széll Kálmán téri épület homlokzatán, a korábbi Postapalota épületének tetején.
Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon?

Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon? 

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”.
Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben

Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben 

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére július 29-én kezdődik a komolyzenei rendezvényfolyam.
A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját

A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját 

Véget ért az 56. Kékszalag vitorlás verseny, és a programsorozat zárásaként átadták a KPMG Fair Play Díjat is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.