Nagy sikere van az etyeki kézműves sörfőzdének

Sokan meglepődtek Etyeken, hogy nemrég sörfőzde nyílt településükön, ami a környéken is egyedüli. Rövid idő alatt bebizonyosodott, hogy egy borvidéken is van létjogosultsága a sörnek, szépen fogy a kézműves itóka és egyre népszerűbb a helyi éttermekben, panziókban.

Radányi Orsolya a főzde szíve-lelke, aki szerint a Sörmanufaktúrának nem célja a széles körű értékesítés, sokkal inkább szeretné kiszolgálni Etyek vonzáskörzetét, néhány éttermet, panziót és boltot, gasztrofesztiválokon megjelenni, valamint webshopot üzemeltetni. A tulajdonosok számára a kisüzemi előállítás azt is jelenti, hogy van lehetőség kísérletezni, egyedi receptúrákat megalkotni, szezonális ízeket főzni és személyes kapcsolatban maradni a fogyasztókkal.

- Etyeknek fontos a gasztroturizmus és ezt szeretnénk színesíteni, szélesíteni, hiszen van itt csokis, sajtos, mézes, szörpös, borászat, miért ne lehetne „sörész” is? – mondta lapunknak. – Eleinte furcsán néztek ránk, csodálkoztak, honnan jött az ötlet, hogy egy boros vidéken saját készítésű sör is legyen, de hamar elfogadták és azóta már pincészetek is rendelnek tőlünk, mert rájöttek, hogy a bor, az étel és a pálinka mellett elfér a sör is… Így teljes a paletta. Bemutatkoztunk az áprilisi etyeki pikniken is, kitelepültünk a gasztrosétányra és jó volt a fogadtatásunk, szépen fogyott az általunk gyártott hétféle sörből. Segíti a családi vállalkozásunkat Budapest közelsége, a hazai turizmus fellendülése és az, hogy a környéken nincs ilyen házi sör.

Modern tradíció. Ez volt az egyik vezérelv. Kisüzemi előállításban követve a nemes hagyományokat a lehető legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört elég ideig a tartályban, szűretlenül palackozni, sőt a magyar piacon egyedülálló módon ún. élősört előállítani, ami azt jelenti, hogy a palackozás előtt a sörhöz friss élesztőt és sörlevet kevernek. A lepalackozott söröket ezután szobahőmérsékleten tárolják, hogy a friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést, melynek során a sör szénsavval telítődik - a végeredmény egy komplex ízvilágú, testes, kellemesen buborékos, pasztőrözés nélkül is sokáig eltartható sörkülönlegesség, olyan, mint a frissen csapolt sör.

Radányi Orsolya és férje a Kertészeti Egyetem élelmiszeripari karán ismerkedtek meg, Belgiumban voltak ösztöndíjasok, ahol belekóstolhattak a belga sörkultúrába, Etyekre költözve pedig a magyar borkultúrával – gondoltak hát egy merészet, de innen már ismert a történet…


Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben

Jubileumi programok a 20 éves Kultkikötőben 

Koncertek, színházi előadások és különleges programok.
Extrém élménypark Budapesten

Extrém élménypark Budapesten 

Csúszdák, légvárak, mászófalak 4000 nm2-en.
Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál

Világsztárok, hazai kedvencek és sokszínű programkínálat a Balatonnál 

A MOL Nagyon Balaton eseményei várhatóan félmilliónál is több turistát vonzanak idén.
Ötéves a különleges nemzetközi kiállítótér

Ötéves a különleges nemzetközi kiállítótér  

Miközben az immerzív élményeket kínáló spanyol márka, az IKONO világszerte ötödik születésnapját ünnepli, a budapesti helyszíne is mérföldkőhöz érkezett.
Százezrek járták a kiállítói helyeket a Múzeumok Éjszakáján

Százezrek járták a kiállítói helyeket a Múzeumok Éjszakáján 

Évről-élvre töretlen népszerűségnek örvend hazánk legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája.
A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő

A Velencei-tó gyorsabban melegszik, mint a levegő 

Megvizsgálták, hogy a tó mely évszakban melegedett a legjobban, és ez mennyire függ a levegő hőmérsékletétől.
Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden

Értékes műalkotások és ékszerek Balatonfüreden 

A Balatonhoz költözik a művészeti világ krémje.
A pop királyának relikviája Budapesten

A pop királyának relikviája Budapesten 

Különleges relikviával lepi meg a Madame Tussauds Budapest Michael Jackson rajongótáborát.
Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél

Új vezető a Magyar Turisztikai Ügynökségnél 

Váratlan vezetőváltás történt a Magyar Turisztikai Ügynökségnél.
Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja

Jön Budapest egyetlen éjszakai félmaratonja 

A futóest különlegessége abban rejlik, hogy minden táv napnyugtakor, garantáltan sötétben indul.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.