Nagy sikere van az etyeki kézműves sörfőzdének

Sokan meglepődtek Etyeken, hogy nemrég sörfőzde nyílt településükön, ami a környéken is egyedüli. Rövid idő alatt bebizonyosodott, hogy egy borvidéken is van létjogosultsága a sörnek, szépen fogy a kézműves itóka és egyre népszerűbb a helyi éttermekben, panziókban.

Radányi Orsolya a főzde szíve-lelke, aki szerint a Sörmanufaktúrának nem célja a széles körű értékesítés, sokkal inkább szeretné kiszolgálni Etyek vonzáskörzetét, néhány éttermet, panziót és boltot, gasztrofesztiválokon megjelenni, valamint webshopot üzemeltetni. A tulajdonosok számára a kisüzemi előállítás azt is jelenti, hogy van lehetőség kísérletezni, egyedi receptúrákat megalkotni, szezonális ízeket főzni és személyes kapcsolatban maradni a fogyasztókkal.

- Etyeknek fontos a gasztroturizmus és ezt szeretnénk színesíteni, szélesíteni, hiszen van itt csokis, sajtos, mézes, szörpös, borászat, miért ne lehetne „sörész” is? – mondta lapunknak. – Eleinte furcsán néztek ránk, csodálkoztak, honnan jött az ötlet, hogy egy boros vidéken saját készítésű sör is legyen, de hamar elfogadták és azóta már pincészetek is rendelnek tőlünk, mert rájöttek, hogy a bor, az étel és a pálinka mellett elfér a sör is… Így teljes a paletta. Bemutatkoztunk az áprilisi etyeki pikniken is, kitelepültünk a gasztrosétányra és jó volt a fogadtatásunk, szépen fogyott az általunk gyártott hétféle sörből. Segíti a családi vállalkozásunkat Budapest közelsége, a hazai turizmus fellendülése és az, hogy a környéken nincs ilyen házi sör.

Modern tradíció. Ez volt az egyik vezérelv. Kisüzemi előállításban követve a nemes hagyományokat a lehető legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört elég ideig a tartályban, szűretlenül palackozni, sőt a magyar piacon egyedülálló módon ún. élősört előállítani, ami azt jelenti, hogy a palackozás előtt a sörhöz friss élesztőt és sörlevet kevernek. A lepalackozott söröket ezután szobahőmérsékleten tárolják, hogy a friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést, melynek során a sör szénsavval telítődik - a végeredmény egy komplex ízvilágú, testes, kellemesen buborékos, pasztőrözés nélkül is sokáig eltartható sörkülönlegesség, olyan, mint a frissen csapolt sör.

Radányi Orsolya és férje a Kertészeti Egyetem élelmiszeripari karán ismerkedtek meg, Belgiumban voltak ösztöndíjasok, ahol belekóstolhattak a belga sörkultúrába, Etyekre költözve pedig a magyar borkultúrával – gondoltak hát egy merészet, de innen már ismert a történet…


Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?