Nagy sikere van az etyeki kézműves sörfőzdének

Sokan meglepődtek Etyeken, hogy nemrég sörfőzde nyílt településükön, ami a környéken is egyedüli. Rövid idő alatt bebizonyosodott, hogy egy borvidéken is van létjogosultsága a sörnek, szépen fogy a kézműves itóka és egyre népszerűbb a helyi éttermekben, panziókban.

Radányi Orsolya a főzde szíve-lelke, aki szerint a Sörmanufaktúrának nem célja a széles körű értékesítés, sokkal inkább szeretné kiszolgálni Etyek vonzáskörzetét, néhány éttermet, panziót és boltot, gasztrofesztiválokon megjelenni, valamint webshopot üzemeltetni. A tulajdonosok számára a kisüzemi előállítás azt is jelenti, hogy van lehetőség kísérletezni, egyedi receptúrákat megalkotni, szezonális ízeket főzni és személyes kapcsolatban maradni a fogyasztókkal.

- Etyeknek fontos a gasztroturizmus és ezt szeretnénk színesíteni, szélesíteni, hiszen van itt csokis, sajtos, mézes, szörpös, borászat, miért ne lehetne „sörész” is? – mondta lapunknak. – Eleinte furcsán néztek ránk, csodálkoztak, honnan jött az ötlet, hogy egy boros vidéken saját készítésű sör is legyen, de hamar elfogadták és azóta már pincészetek is rendelnek tőlünk, mert rájöttek, hogy a bor, az étel és a pálinka mellett elfér a sör is… Így teljes a paletta. Bemutatkoztunk az áprilisi etyeki pikniken is, kitelepültünk a gasztrosétányra és jó volt a fogadtatásunk, szépen fogyott az általunk gyártott hétféle sörből. Segíti a családi vállalkozásunkat Budapest közelsége, a hazai turizmus fellendülése és az, hogy a környéken nincs ilyen házi sör.

Modern tradíció. Ez volt az egyik vezérelv. Kisüzemi előállításban követve a nemes hagyományokat a lehető legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört elég ideig a tartályban, szűretlenül palackozni, sőt a magyar piacon egyedülálló módon ún. élősört előállítani, ami azt jelenti, hogy a palackozás előtt a sörhöz friss élesztőt és sörlevet kevernek. A lepalackozott söröket ezután szobahőmérsékleten tárolják, hogy a friss élesztő megindíthassa a másodlagos erjesztést, melynek során a sör szénsavval telítődik - a végeredmény egy komplex ízvilágú, testes, kellemesen buborékos, pasztőrözés nélkül is sokáig eltartható sörkülönlegesség, olyan, mint a frissen csapolt sör.

Radányi Orsolya és férje a Kertészeti Egyetem élelmiszeripari karán ismerkedtek meg, Belgiumban voltak ösztöndíjasok, ahol belekóstolhattak a belga sörkultúrába, Etyekre költözve pedig a magyar borkultúrával – gondoltak hát egy merészet, de innen már ismert a történet…


Hamarosan startol a 40. Vivicittá

Hamarosan startol a 40. Vivicittá 

Április 12-én startol Budapesten a tavasz legnépszerűbb szabadidősport-eseménye, a negyvenedik, jubileumi Telekom Vivicittá.
 Turizmusmarketing konferencia Pécsett

Turizmusmarketing konferencia Pécsett 

2025. április 11-én rendezik Pécsett a hazai turizmus- szakmai konferenciák zászlóshajójává vált évenkénti turizmusmarketing konferenciát.
MSZÉSZ régiós ülések: fenntarthatósági gyakorlatok, osztrák piac jelentősége

MSZÉSZ régiós ülések: fenntarthatósági gyakorlatok, osztrák piac jelentősége 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.