Nagyon jó évet vár a turizmusban az MTÜ vezérigazgatója

A Magyar Turisztikai Ügynökség új vezetője beszélt a turisztikai csúcsszerv előtt álló feladatokról.

2024. január elseje óta Könnyid László a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. A szakember ebben a minőségében első interjúját a turizmus top 50-es kiadványának adta, amelyet a turizmus.com idéz. 

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Fotó: MTÜ
Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Fotó: MTÜ
Fotó: MTÜ

A cél: 10 millió vendégéjszakával több legyen 2030-ra

Könnyid László szerint 2024 a növekedés éve lesz a nemzetgazdaság egészében, amihez a több mint 11,5 százalékos teljes GDP-hozzájárulással rendelkező turizmuságazat sokat tehet hozzá. Felidézte: a magyar turizmus már csak egy hajszálnyira van a 2019-es, a háború és járvány előtti rekordév eredményétől. A szálláshelyi bevételek 2023-ban az előző évhez képest 23 százalékkal – azaz infláció feletti mértékben – nőttek, és elérték a 859,5 milliárd forintot. 

A jövőt illetően elmondta: 2030-ra mintegy 10 millió vendégéjszaka-többlet elérése a feladatuk. A hangsúly a hatékonyságon van, hiszen mindezt nem (feltétlenül) arányosan több vendég megnyerésével szeretnék elérni. Olyan területeken szeretnék a salestámogatást valamint a nemzetközi értékesítést megerősíteni, ahol ezek a ráfordítások a lehető legjobban hasznosulnak.

Könnyid László szerint szemléletváltás, új nézőpontok bevezetése mindenképpen indokolt lesz, hiszen eltérő feladatokat és fókuszokat igényel a nemzetközi szinten már jelenleg is önálló brandként megjelenő főváros külpiaci értékesítése, mint a magyar vidék piacra vitele. Utóbbihoz szerencsére óriási segítség, hogy elkészült a hazai térségek, köztük is a zászlóshajónak számító Balaton márkakoncepciója - mondta az MTÜ vezérigazgatója.

2024-től azt várja Könnyid László,  hogy a hazai vendégforgalom ismét erőteljesen, mind a 2022-es, mind a 2019-es szintet meghaladóan növekszik majd. Emellett az európai trendeknek megfelelően nő majd a beutazóforgalom hazánkban, de szeretnék, ha ezt a növekedést elsősorban a minőségi turisztikai szolgáltatások iránt fogékony, magas költésű utazók biztosítanák.

Mi lesz a munkaerőhiánnyal?

Könnyid László beszélt a jogszabályi környezetről is, amelyet szerinte úgy kell alakítani, hogy az a turizmus fejlesztését, a turisztikai szereplők versenyképességének erősítését szolgálja. Erre jó példának tartja a az online szállásközvetítés törvényi szabályozásának az emlékezetes Booking-botrány nyomán folyamatban lévő módosítását. Továbbá elengedhetetlennek tartja, hogy a változtatások előkészítésénél és kidolgozásánál a turisztikai szakmai szervezeteket is bevonjuk, hogy az új szabályozás valóban hatékony és fenntartható legyen.

Beszélt a munkaerőhiány kapcsán a külföldi munkaerő kérdéséről is. Úgy látja: be kell látni, hogy a magyar munkaerőpiacról nem lehet maradéktalanul megoldani valamennyi, a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos ágazat humánerőforrás-gondját, ami a turizmusban is jelentkezik. Így, akár ha csak ideiglenes jelleggel is, jó, ha külföldi munkavállalókkal töltik be ezeket a munkaköröket, hiszen nem sérülhet a termelékenység. 

Ezzel együtt nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy továbbra is fontos a turisztikai oktatás fejlesztése és a fiatalok körében való népszerűsítése

- mondta Könnyid László.


Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket

Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket 

Felsőoktatásban tanuló diákok ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java

Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java  

A Szentendrei Skanzen területén tartotta idei közgyűlését április 9-én, egy nyarat idéző tavaszi napon a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.