Egyre nagyobb gondot okoz a magyar cukrászoknak az úgynevezett „albán jelenség”, ami röviden annyit takar, hogy számos helyen gyenge minőségű alapanyagokból rossz minőségű fagylaltot készítenek, amit meg persze mi megveszünk, mert nagy adagot kapunk olcsón – derül ki a Magyarországon is terjedő probléma a Pénzcentrum összefoglalójából.
A témával a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét keresték meg, akiktől nagyon rövid időn belül az ország különböző pontjairól 5 felháborodott cukrász válaszát is megkapták. A cukrászok szinte azonos véleményen voltak, vagyis úgy gondolják, hogy az albán fagyizók tisztességtelen piaci magatartásukkal hatalmas anyagi és erkölcsi károkat okoznak közvetlenül a magyar fagylaltos társadalomnak, közvetetten pedig minden vásárlójuknak és az egész magyar gazdaságnak.
Mi velük a gond?
Az albán fagyizók általában szakmai háttér és végezettség nélkül dolgoznak, sokszor ellenőrizetlenül – például éjszakai fagyasztással. A legtöbbször pedig persze a tulajdonosi háttér is tisztázatlan.
„Személyes tapasztalatom, hogy környékünkön van olyan közöttük, akinek köztartozása meghaladja a 100 millió forintot, mégis sorban nyithatja az új üzleteket” - meséli az egyik megkérdezett cukrász a Pénzcentrum megkeresésére.
A fagylaltokban stabilizátoroknak és emulgátoroknak többszörösét használják fel. Emellett silány alapanyagokkal dolgoznak, a vendégek nem igazán kapnak itt mást, mint: festékeket, aromákat, savót, soványtejport, minimális természetes alapanyagot és rengeteg levegőt.
A jelenséget akár vattacukor-effektusnak is nevezhetnénk, ugyanis a jó minőségű fagylaltba a fagyasztás során maximum 30-35 százalék a levegő, a szóban forgó fagylaltoknál azonban nem ritka a 100 százalékos térfogatnövelés sem, vagyis gyakorlatilag levegőt adnak el nekünk.
A NoSalty cikkét ezen az oldalon lehet továbbolvasni.
Forrás: Élelmiszer Online
Forrás: Pénzcentrum/Nosalty.hu