Nemzetközi díjakat is bezsebelt az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok

2014 júniusában nyitott meg Egerben az Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa, amelyet azóta többször is elismert az építész szakma. Az eredeti koncepció alapján felépült birtok november 23-án elnyerte a rangos Piranesi Award fődíját, csütörtökön elnyerte az Építészfórum Média Díját, és aspirálnak az Európa Díjra, illetve a New York-i Architiser magazin díjára is. A tervezők Gereben Péter és Marián Balázs, a beruházás és a szőlőbirtok művészeti vezetője Mészáros Péter.

A közel harminc éve alapított Piranesi Award fődíját idén nyolc európai ország öt-öt építészeti műremeke közül ítélte oda a világ minden tájáról meghívott szakmai zsűri.

Az épületegyüttes november 27-én elnyerte Magyarország egyik legrangosabb fődíját, az Építészfórum Média Díját is. Az idén tízedik alkalommal meghirdetett díj odaítéléshez a pályaműveket nemzetközi zsűri válogatta ki, majd a terv és felépített épület kategóriában a döntőbe jutott öt-öt munkát értékelte a laikus és szakújságírókból álló zsűri.

A Piranesi Award indoklása szerint „a projekt mesteri tájbaillesztése tiszteletteljes és szerény. A zsűri kiemelte a telepítés eleganciáját, amelyet tovább erősít az épületek anyagszerűsége.

Megalakult az AÉS

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot 2009-ben alapította Csutorás Ferenc borász, Mészáros Péter grafikus-filmrendező és Csernus Imre, az ismert pszichiáter. A birtok felépítésének ötlete az érseki szőlő megmentéséből fogant. A három tulajdonos-barát először az érseki szőlő megmentése miatt szövetkezett. Mikor 2007-ben és 2009-ben leszüretelték az Érseki-dűlőről a rég elhagyott, kivágásra ítélt, ismeretlen fajtájú szőlőt, csodára bukkantak. Mindkét szüret különleges minőségű bort adott, melyet Érseki Titokbornak kereszteltek. Elhatározták, hogy megmentik ezt a delikát szőlőt. Megvásárolták az Érseki melletti, akkor még akácossal benőtt földet az Almagyar-dombon, a megmentett oltványokat oda telepítették és megalapították az Almagyar-Érseki Szőlőbirtokot. Ide az érseki mellett csak olyan hagyományos egri és magyar fajtákat ültettek, mint a kadarka, a mézesfehér, a furmint, az olaszrizling és a leányka.

Almagyar Borkemping, Borterasz és Venyige Spa

Az Almagyar-domb Nagy-Egeddel szemben található. A három barát számára egyértelmű volt, hogy az élményt meg kell osztani a közönséggel is. Méghozzá úgy, hogy a természet nyújtotta élmény és a látvány mit se csorbuljon, de minden vendég a lehető legközelebb kerülhessen a szőlőhöz. Ebből a gondolatból született meg a birtok, ahol a vendégek a szőlővel körülölelt borteraszon és a csőszkunyhókban pihenhetnek, karnyújtásnyira a szőlőtől hűsölhetnek a Venyige Spa-ban és a kilátó lábánál kóstolhatják a borokat. Mindehhez megtalálták Gereben Péter és Marián Balázs tervezőket.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.