Rendkívül hasznos infók, ha kávé- és kávégépvásárlás előtt állsz!

Nem tudod mi, lenne jó Neked? Hadd segítsek!

Ahogy elindulunk a bevásárlókörútra, folyamatosan nő rajtunk a nyomás, mint a kávégépkazánban, hogy a legjobb ár-érték arányú kávét és kávégépet vegyük kicsiny konyhánkba. Szédelgünk az akcióktól, kuponoktól és a smooth jazz pláza muzsikáktól, így nem csoda, ha nehezen tudunk dönteni, mit is vásároljunk magunknak, családunknak vagy a szomszédnak cserébe azért, hogy végre ne bömböltesse a zenét az éjszaka közepén.

Kapszulás, őrölt vagy szemes… kotyogós, kapszulás, automata, karos

Ha a fenti szavakra csak kapkodod a fejed, akkor ez a cikk Neked íródott. Lássuk hát.

Nyilvánvalóan a frissen őrölt kávéból készült espresso adja a leggazdagabb ízélményt. Egy tökéletes világban persze a házi baristánk ott áll a konyhapult mellett, és csak arra vár, hogy összerittyentsen nekünk egy tökéletes cappuccinót. Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy nem egy ilyen ideális világban élünk, ahol profikkal vagyunk körbe véve, hanem gyakran magunknak kell megoldani a kávékészítéshez hasonlatos dolgokat.

Mint mindenhol, itt is az egyéni igények játsszák a főszerepet. Akik különlegesebb – ízesített, tejhabos – italra vágynak, de nem szöszmötölnek az elkészítésével, nekik a kapszulás „megnyomom-márjönisakávé” típusú gép az ideális választás. Mivel a zárt kapszulákban őrölt kávé van, ezért közelítünk a tradicionális kávé fogalmához, de még mindig nem beszélhetünk a „tökéletes espresso” minőségről.

Persze van még a felejthetetlen, a klasszikus, 70-es évekből ránk maradt kotyogós – a bikaerős kávét főző rejtélyes eszköz –, amiben ha éppen eltaláljuk a megfelelő szemcseméretű őrölt kávét, akkor csodákat lehet vele művelni (mármint önmagához képest). Ehhez viszont gondosan érdemes utánajárni, milyen őrlésfinomság dukál, hogyan tömörítsünk vagy ne tömörítsünk, és milyen hőmérsékleten készítsük el, hisz könnyen el lehet rontani a végeredményt.

A következő csoport, aki preferálja a friss őrlésű, jó minőségű kávét, de nem szeret pepecselni az elkészítéssel, neki születtek az automata kávégépek. Számtalan variációjuk létezik, kicsi vagy nagy tartályos, cappuccino fejes vagy anélküli és még sorolhatnám. A lényeg, hogy mindig bízhatunk abban, hogy stabilan hozza az elvárható minőségű italt. Itt nem kimondottan az espresso készítésén van a hangsúly, hiszen ugyanolyan szinten művelik a kávéitalok összes típusát.

Most pedig jöjjön a titok – a kávék csimborasszója!

Hiába a sok körítés, a kifogástalan espresso-élményt csakis egy jó minőségű, nagy nyomású karos géppel és egy megfelelően beállítható őrlővel tudjuk reprodukálni újra és újra. Frissen pörkölt, jó minőségű szemes kávé, megfelelő finomságú és mennyiségű őrlemény, kristálytiszta víz, karbantartott kávégép – ezek nélkül nem is érdemes álmodoznunk a tökéletes otthoni espressóról.

Természetesen mindenkinek más és más az igénye, nincsen ezzel semmi baj, és remélem, hogy a fenti sorokból körvonalazódott számodra, mi az a minőség, amivel megelégszel.

Hogyan tovább?

Azt hiszem, nem hozlak zavarba, ha azt mondom, hogy ez itt a reklám helye. Szeretnék mutatni Neked néhány általunk kedvelt kávé és kávégép típust a fent említett esetekre, hátha valamelyik elnyeri tetszésedet.

Kapszulás kávéink közül mi mást ajánlhatnék, mint a Nespresso-gép-kompatibilis Pellini kapszuláinkat, melyben ugyanaz a gondosan válogatott szemekből őrölt kávé van, mint bármelyik másik Pellini kávéban. Tehát a minőség garantált. Biztosan megtalálod a kedvedre valót, legyen az 100% arabica, arabica-robusta keverék, koffeinmentes vagy az Év Aromája 2015 díj nyertese, a Pellini TOP.

Kotyogós varázsláshoz, más néven mokka kávéfőzőhöz 3 kávétípust szedtem csokorba. Itt úgy hiszem, nem kell kávéfőzőt ajánlanom, mert mindenkinek van egy otthon!

1. Ha karakteresebb ízvilágú és intenzív aromájú keveréket keresel, akkor Pellini N.42 Tradizionalét

2. Vagy a kiegyensúlyozottabb aromajegyekkel rendelkező Pellini N.2 Vellutatót ajánlanám.

3. Ezeknél lágyabb és harmonikusabb a 100% arabica Pellini TOP TIN kávéválogatásunk, mely természetesen alacsonyabb koffeintartalommal bír, de akár kapható koffeinmentes változatban is.

Szemes nagyágyúk – vigyázat, kizárólag NEM hétköznapi kávéfogyasztóknak ajánlott bekezdés!

Automata kávégépekbe minden kétséget kizáróan a Pellini N.9 Cremoso arabica-robusta keverék való, mert a kávé csipetnyi robustatartalma több krémességet és testet ad, mint 100%-os társa. Ez azért válik előnyére, mert a kávé előkészítésének folyamatába közel sincs annyi beleszólásunk (tömörítés erőssége, nyomás mértéke és még sorolhatnám), mintha kéznél lenne a „teljes barista szett”. A Cremoso viszont szépen a kezünk alá dolgozik mindezek ellenére, és éppen ezért sokkal krémesebb és ízletesebb kávét kapunk végeredményül, mintha egy 100% arabicával próbálkoznánk.

A háztartási kategórián belül minden igényt kielégítő automata kávégépünk a Gaggia Naviglio Deluxe, ami az egyik legnagyobb múltú olasz kávégépgyártó fejlesztése (nem humbug, tényleg!). Ezzel igazi luxusban érezheted magadat, mert csupán egy gombnyomásra vagy az isteni tejhabos italodtól.

Míg a robusta krémes tulajdonságának előnyeit élvezheted az automatákban, addig mindez egy karos géppel éppen, hogy hátránnyá válik. Ugyanis a fényes és lágy krém helyett buborékos habot produkál. Így – ha a fent említett szakmai szóval élve – cremára vágysz, mindenképpen magas arabicatartalmú kávéválogatást javaslok, csak úgy, mint a prémium ízvilágú Pellini Espresso Superiore vagy az abszolút csúcskategóriás a Pellini Top.

Mivel mi személy szerint teljes mértékben a tradicionális olasz espresso rabjai vagyunk, a szintén lelkes olaszkávé-rajongóknak a gyártó méltán népszerű kultikus modelljét, a Gaggia Classic karos kávégépet és kedvenc őrlőnket, a Catler CG8030 típusú kávéőrlőt ajánljuk. Ezzel a szuper párossal mindent elérhetsz, ami csak az otthonodban megvalósítható. A házi baristát el is felejtheted!

+ 1 tipp a közelgő nyaraláshoz:

Amennyiben sokat utazol és espresso élményre vágysz, akkor a Te kedvenced lesz a Handpresso hordozható espresso kávégép, mely őrölt kávéval vagy filterpárnával (E.S.E. pod-dal) is használható.

Ha még több ihletre lenne szükséged, akkor keress bennünket bártan az [email protected] e-mail címen, vagy nézz körül a webshopunkban - presszokavefozo.hu.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.