„Senkinek sem akarjuk előírni, mit tegyen szabadidejében”

„Lehetőséget ajánlunk” - toldotta meg a címben idézett szavait Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára. A lehetőség pedig az lenne, hogy az emberek szabaddá vált vasárnapjukat „családjukkal, szeretteikkel” turisztikai szolgáltatóknál (is) töltsék. 

Hogy nyomatékot adjon szavainak, az NGM kedden közös sajtótájékoztatóra invitálta a „turizmus és szabadidőipar” képviselőit. Az új partnerség jegyében megjelent az eseményen a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Természetjáró Szövetség, a Budapesti Állat- és Növénykert valamint a Magyar Fürdőszövetség képviselője.

Szabadidő és elkölthető pénz egyenlő turizmus - világított rá az államtitkár az idegenforgalom egyik alaptételére. A pénzről szólva Ruszinkó Ádám el is sorolta a kormány intézkedéseit, melyek hatására - rezsicsökkentés, devizahitelek forintosítása, SZÉP-kártya, családi adókedvezmények kiterjesztése - tele a zsebünk, a pluszpénzt pedig valamikor el is kell költeni.

„A legelemibb emberi szükséglet, hogy minden munkavállalónak legyen a héten legalább egy szabadnapja, amelyet a családjával együtt tölthet el” - így az NGM keddi eseményre szóló meghívója. Ha egy marslakó tévedt volna be a keddi sajtótájékoztatóra, joggal hihette volna, hogy nálunk heti hét napot dolgoznak az emberek, de végre felszabadul a vasárnap. Arról ugyanis nemigen esett szó, hogy a vasárnap a többség számára eddig is szabad volt, a munkaszünet a kereskedelemben dolgozók egy részét érinti. A vasárnapi zárva tartást szabályozó, március 15-én hatályba lépő törvény számos kivételt tesz. Ilyenek egyebek mellett a 200 négyzetméternél kisebb üzletek, ahol vasárnap csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat.

Arról is csak érdeklődésünkre szólt a fáma, hogy - mint azt az NGM is reméli - a turisztikai szolgáltatóknál eltöltött, új munkahelyeket generáló vasárnapok miatt lehet számos munkavállaló, aki pont a hét utolsó napján fog dolgozni. Válaszában Ruszinkó Ádám kifejtette, hogy a turizmusiparban dolgozó 10-11% egy kisebbség, akik már tanulmányaik során felkészülnek arra, hogy amikor másoknak szabadidejük van, ők dolgoznak. Elismerte továbbá, hogy még számos olyan munkahely van, ahol a dolgozók vasárnapja nem szabadnap. Akinek meg szabad, arról remélik, hogy szabadidejét nem egy szupermarketben vagy plázában, hanem „az eddigieknél sokkal értékesebben, egészségesebben” stb. tölti. Természetesen családjával és szeretteivel.

Jelenti-e a partnerség, hogy további csatlakozókkal bővül az együttműködés, illetve hogy a szolgáltatók közös kommunikációs csatornán hozzák-e az érdeklődők tudtára, hol, hogyan és mennyiért tölthetik el szabad vasárnapjukat? - tettük fel a kérdést. Konkrét választ nem kaptunk. „Ez csak az első lépés” - vigasztalt az államtitkár.

„Egy fejlesztés nem ér semmit, ha az embereknek nincs idejük élvezni azt.” Ezt már Juhász Szabolcs, a Fürdőszövetség elnöke mondta. Magyarországon 202 fürdő üzemel, ebből 120-130 egész évben nyitva tart. Ez 30 millió vendéget jelent évente. A Széchenyi pihenőkártyának köszönhetően 20 százalékos bővülés várható. A családok egyre növekvő arányban keresik fel a fürdőket, amelyek különböző keresleti igényeket szolgálnak ki. A Fürdőszövetség arra számít, hogy a vasárnapi forgalom nőni fog.

Hasonlóan vélekedik Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese, aki megjegyezte, hogy a hazai múzeumok briliáns kínálatot nyújtanak, és a belépőjegyek olcsók. A hazai múzeumok felkészülten várják az érdeklődés növekedését. 

Ugyanez a helyzet a budapesti Állatkerttel, ahol a nemrégiben megvalósult bővítéssel tovább növekedett a látogatószám. Hanga Zoltán szóvivő szerint tavaly 1,077 millió látogató kereste fel a Fővárosi Állatkertet, az ország leglátogatottabb kulturális intézményét.

Győri Tamás József, a Természetjáró Szövetség igazgatója ehhez csatlakozva fejtette ki, hogy a természetjárás területén is száz éve nem látott fejlesztés valósul meg hazai és uniós forrásokból. Olyan fejlesztésekre utalt, mint a Kék kör megújítása, 24 ezer kilométer turistaút felmérése, természetjáró térinformatikai rendszer kialakítása és a KKV-k számára is komoly lehetőséget jelentő turistaház-fejlesztési program.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.