Szabadban főzéssel folytatódik a Gasztroélmények Éve

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében a 2016-os esztendő a gasztroélményekről szól, a társaság által meghirdetett Gasztroélmények Éve 2016 áprilisban második kiemelt eseményéhez érkezett. 

Míg a tematikus év nyitánya, a Torkos Csütörtök elnevezésű népszerű keresletélénkítő akció már tizenegyedik születésnapját ünnepelte, a „Kóstolj bele a tavaszba!” akció- és programsorozatot először szervezzük meg – mondta el Glázer Tamás, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese. – Idén április 21. és 24. között mindenkit kirándulásra és természetjárásra buzdítunk, amit szabadban főzéssel is kiegészítünk. Mindehhez speciális program- és szállásajánlatokat gyűjtöttünk országszerte, amelyek között mindenki megtalálhatja az érdeklődéséhez és ízléséhez illőt. Az itthon.hu portálon az egész akcióról, A Gasztroélmények Éve 2016 elnevezésű ernyőkampány honlapján, a gasztroelmeny.hu oldalon pedig a „Kóstolj bele a tavaszba!” gasztronómiai vonatkozásairól érhető el minden fontos információ, program- és szállásajánlat.

Péntek, szombat, vasárnap: Föld napja, Tájházak napja és Szent György-nap

Három környezetbarát és hagyományőrző esemény, illetve jeles nap is kapcsolódik a „Kóstolj bele a tavaszba!” programsorozathoz: a Föld napja, a Tájházak napja és a Szent György-nap.

Április 22-én, pénteken a Föld napja alkalmából lesznek programok országszerte. A Föld napja egy nemzetközi esemény, melynek minden évben két központi témája van, s ezek köré csoportosulnak a nap programjai, túrái, előadásai is. Idén az éghajlat és az étrendünk körül forognak a Föld napjának eseményei. Terítéken lesz a bab, borsó, lencse is, hiszen 2016 a Hüvelyesek Nemzetközi Éve.

Április 23-ra esik idén a Tájházak napja, amelyről tudni kell, hogy szorosan kapcsolódik a Szent György-naphoz, hiszen az ahhoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg. A Tájházak napján feleleveníthetjük a Szent György napi hagyományokat a hazai skanzenekben, lesznek klasszikus népi ételek, szabadban főzés, beüzemelik a régi kemencéket, lesznek vásárok és a helyi népi mesterségek, és népzenés táncmulatságok is megelevenednek.

Április 24-én, hagyomány szerint Szent György-napján az állatokat először hajtják ki a legelőre. Európa számos országában is ezt a napot tartották a tavasz kezdetének. Magyarországon több népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz, például az állatokat zöld ággal hajtották ki, amihez a termékenységet kötötték, vagy füstön át hajtották, hogy elkerülje őket a baj. Vasárnap tehát mezőgazdasággal, állattartással kapcsolatos programokon vehetünk majd részt, lesz lovas ünnep, juhászverseny, kihajtási ünnep rengeteg háziállattal.

Válasszunk tehát egy szálláshelyet, túrázzunk, biciklizzünk a szabadban és kóstoljuk meg a helyi ételeket! A Magyar Turizmus Zrt. mindent összeállított egy tökéletes hétvégéhez, már csak ki kell választani az úti célt.

Új funkcióval bővül a gasztroelmeny.hu

A „Kóstolj bele a tavaszba!” akció apropóján debütál a Gasztroélmények Éve 2016 honlapjának új menüpontja. Az új funkció lehetővé teszi, hogy olyan speciális magyarországi szállásajánlatok között böngészhessenek az érdeklődők, amelyek gasztronómiai élménnyel is gazdagítják a vendégeket. Az „ínycsiklandó szállásajánlatok” között egészen a tematikus év végéig válogathatnak a gasztroelmeny.hu látogatói.

A gasztroelmeny.hu oldalon található Magyarország legteljesebb gasztronómiai eseménynaptára, pillanatnyilag több mint 450 gasztronómiai eseménnyel, fesztivállal.

A „Kóstolj bele a tavaszba!” akcióról részletes információk a következő oldalakon érhetőek el:

itthon.hu/kostolj-bele-a-tavaszba

gasztroelmeny.hu/hu/szallas

gasztroelmeny.hu/hu/esemenyek/kostolj_bele_a_tavaszba


Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál?

Közeleg a főszezon - milyen a jó vendégvárás a Balatonnál? 

Balatoni vendéglátás, vendégvárás témában Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómia Akadémia (PGA) elnöke kérdezte a tó körül élő, szolgáltatási területen dolgozó szakértőket.
Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.