Nagy volt a sürgés-forgás a látványos szatmári standon, ahol a helyi népzenét játszó Bakator Zenekar és a táncosok fergeteges hangulatot kerekítettek. A látogatók kíváncsian álltak meg a stand előtt, ahol vásári fotográfus készített ingyenes nosztalgiafotót róluk, melyet haza is vihettek. Bárki megkóstolhatta a híres szatmári szilvapálinkát és szilvalekvárt. Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere népviseletben fogadta a látogatókat. A vendégek megismerkedhettek a Szamos-menti települések különleges turisztikai ajánlataival és a vidék egyedi értékeivel is.
Gasztrotúrák a keleti végeken
Szatmár karakteres regionális konyhával büszkélkedhet, melyet ideje volt bemutatni a rangos rendezvényen. A látogatók egy életre megtanulták, hogy milyen a valódi, szatmári vendégszeretet és hogy egy szatmári gasztrotúra nem éppen a visszafogottság jegyében telik. Szatmárban a vendégnek jól kell lakni, de úgy, hogy emlegesse azokat az ízeket! A most divatos farm-to-table és slow food fogalmak itt valódi értelmet nyernek: az alapanyagok helyiek és ízük valódi, útjukat pedig sok esetben követni lehet egészen a termelőig.
A Szatmáron át húzódó tematikus gasztronómiai útvonal mentén a látogató nem csak az éttermek kínálatát kóstolhatja végig, hanem meglátogathatja a helyi méhészetet, megtekintheti, hogyan készül a kecskesajt vagy ha nem szeret sokat aludni, részt vehet a napokon keresztül folyamatos figyelmet igénylő szilvalekvár-főzésben is. A cégénydányádiak ezen kívül télen hagyományos disznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzde-túrákat és kenyérsütő workshopot szerveznek. Meg lehet tanulni rétest nyújtani, tésztára csomót kötni, kemencés ételeket készíteni – és akár kemencét rakni is.
Falunap helyett Szamosfeszt
Mutasson valaki olyan vidéki fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza-ételek, nem gyártanak futószalagon gyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi – a sparhelt nem hangulati elem, hanem mindennapos használati tárgy? Cégénydányádon júliusban a Szamosfeszt idején olyan hagyományos szatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak ott lehet megkóstolni. A receptek ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 km-től nagyobb távolságról. Igazi házi koszt, mint a nagymama ebédje.
Kivételt csak a gasztrobloggerek kínálata jelent, akik a Panyolafeszten augusztus első hétvégéjén mutatják be, hogy lehet a hagyományos alapanyagokból szenzációsan kreatív, modern és egészséges ételeket készíteni. A rendezvények műsorának gerincét az igényes népzene, a blues és a világzene jelenti, a családokat minőségi gyermekprogramok várják majd.