Szatmárban valódi slow-food-ot kínálnak

Adj' Isten Szatmárban – így invitálta az érdeklődőket standjához Cégénydányád.

Nagy volt a sürgés-forgás a látványos szatmári standon, ahol a helyi népzenét játszó Bakator Zenekar és a táncosok fergeteges hangulatot kerekítettek. A látogatók kíváncsian álltak meg a stand előtt, ahol vásári fotográfus készített ingyenes nosztalgiafotót róluk, melyet haza is vihettek. Bárki megkóstolhatta a híres szatmári szilvapálinkát és szilvalekvárt. Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere népviseletben fogadta a látogatókat. A vendégek megismerkedhettek a Szamos-menti települések különleges turisztikai ajánlataival és a vidék egyedi értékeivel is.

Gasztrotúrák a keleti végeken

Szatmár karakteres regionális konyhával büszkélkedhet, melyet ideje volt bemutatni a rangos rendezvényen. A látogatók egy életre megtanulták, hogy milyen a valódi, szatmári vendégszeretet és hogy egy szatmári gasztrotúra nem éppen a visszafogottság jegyében telik. Szatmárban a vendégnek jól kell lakni, de úgy, hogy emlegesse azokat az ízeket! A most divatos farm-to-table és slow food fogalmak itt valódi értelmet nyernek: az alapanyagok helyiek és ízük valódi, útjukat pedig sok esetben követni lehet egészen a termelőig.

A Szatmáron át húzódó tematikus gasztronómiai útvonal mentén a látogató nem csak az éttermek kínálatát kóstolhatja végig, hanem meglátogathatja a helyi méhészetet, megtekintheti, hogyan készül a kecskesajt vagy ha nem szeret sokat aludni, részt vehet a napokon keresztül folyamatos figyelmet igénylő szilvalekvár-főzésben is. A cégénydányádiak ezen kívül télen hagyományos disznótoros programokat, szatmári főzőtanfolyamot, pálinkafőzde-túrákat és kenyérsütő workshopot szerveznek. Meg lehet tanulni rétest nyújtani, tésztára csomót kötni, kemencés ételeket készíteni – és akár kemencét rakni is.

Falunap helyett Szamosfeszt

Mutasson valaki olyan vidéki fesztivált, ahol nincsenek fesztiválmenza-ételek, nem gyártanak futószalagon gyrost, kürtős kalácsot vagy jégkását. Ahol minden igazi – a sparhelt nem hangulati elem, hanem mindennapos használati tárgy? Cégénydányádon júliusban a Szamosfeszt idején olyan hagyományos szatmári ételeket főznek a helyi asszonyok (és férfiak), melyeket csak ott lehet megkóstolni. A receptek ősiek, az alapanyagok ottaniak, nem származhatnak 50 km-től nagyobb távolságról. Igazi házi koszt, mint a nagymama ebédje.

Kivételt csak a gasztrobloggerek kínálata jelent, akik a Panyolafeszten augusztus első hétvégéjén mutatják be, hogy lehet a hagyományos alapanyagokból szenzációsan kreatív, modern és egészséges ételeket készíteni. A rendezvények műsorának gerincét az igényes népzene, a blues és a világzene jelenti, a családokat minőségi gyermekprogramok várják majd.


Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.