Szemléletváltásra van szükség

A Magyar Turisztikai Szövetség februártól kezdve minden hónapban egy zártkörű sajtóreggeli keretében betekintést nyújt egy-egy szakmai szervezet napi munkájába, gondjaiba, eredményeibe, felfedve a „számok” mögötti mélyebb szakmai összefüggéseket. 09.25-én a a minőségi magyar gasztronómia, cukrászat volt terítéken.

Csapody Balázs a Pannon Gasztronómiai Akadémia és Egyesület elnöke a szervezet céljainak bemutatásával kezdte. Elsőként említette a magyar alapanyagok megismertetését a szakmával és a közönséggel. „Én nagyon optimista vagyok, hogy ezt az étkezési kultúrát lehet javítani. Látom a saját vendégköröm, hogy nagyon hálásak, mikor látják azt, hogy a helyi regionális szezonális termékekből készült ételek vannak. Nincsenek illúzióink, tudjuk azt, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet megváltoztatni berögzült szokásokat, de ha sikerül az embereknek megmutatni a jó minőségű magyar alapanyagokat, hogy azokból milyen ételeket lehet készíteni, akkor szépen folyamatosan lehet változtatni. Hogy minél inkább hagyjuk el azokat az ételeket, amik adalékanyaggal készülnek”- mondta.

A műhelymunkát is mindenképpen szeretnék erősíteni, ezért tesznek is rendezvényekkel, fórumokkal, ahol lehet szakmázni, vitázni. Az Akadémia szándéka nem „csupán” a csúcsgasztronómia-, hanem elsősorban a minőségi magyar gasztronómia képviselete. Említést érdemelt, hogy a vendéglátás nagyon nagy könnyítést kapott az 5%+4%-os modellel. „Szerintem, ha ezt nem kapjuk meg akkor most tömeges csődökről beszélgetnénk, mert nem lehetne tartani a normális működést. Mostantól viszont szakmailag és hatóságilag is keményen kell kiszűrni az ügyeskedőket és nagyon szigorú szankciókkal kell élni, ha valaki nem jelenti be a dolgozóit, vagy ha nem üti a pénztárgépet.”

Munkaerőhiány

Az akadémia elnöke szerint nem a külföldi munkaerőpiacok szívóereje jelenti a munkaerőhiány problémáját, sőt, azt tapasztalja, hogy az elmúlt 1,5-2 évben már nagyon sokan jönnek haza külföldről. „Úgy érzem, hogy tudjuk tartani, hogy egyre színvonalasabbak az éttermek, egyre jobb a működés és egyre magasabb béreket tudunk fizetni, akkor ez a folyamat ez hatványozódni fog”- mondta. A probléma inkább az, hogy az iskola elvégzése után a fiatalok egészen más szakmában helyezkednek el.

Oktatás

Az akadémia elnöke az utánpótlás képzés szakmai szemléletváltását is érintette: szerinte a cél egy olyan irány, ami a magyar turizmust is erősíti: „megint jókedvű vidám emberek dolgozzanak, akik jó tanítást kapnak, és olyan alapokkal rendelkeznek, amik a minőségi turizmusba és a minőségi vendéglátásban elengedhetetlen.”  

A célok elérésének egyik legfontosabb lépésének azt látja, hogy az oktatást sikerüljön magasabb szintre emelni. Szükség van az utánpótlásra: először is minél többen válasszák a szakmát, jó oktatást kapjanak, majd benn is maradjanak a szakmában. 

„Kutatást szeretnénk végezni, hogy mi okozza azt, hogy egy 30fős osztály befejezi az iskolát, és egy éven belül 70-80% hátat fordít a szakmának”- ezt az egyik kulcskérdésnek tartja Csapody Balázs. Meggyőződése, hogy a szakmai gyakorlati helyszíneken kell egy nagy változtatást elérni. A szakmai helyek egy része csupán ingyen munkaerőként tekint a gyakorlatot végzőre, sok fiatal azt mondta, hogy ott utálták meg a szakmát, nem az iskolapadban. Ezzel szemben, ha olyan helyre megy, ahol már rögtön az első naptól kezdve már a jövő munkavállalóját látják benne és úgy képzik, hogy majd ő legyen a szakács, chef, pincér vagy főpincér, akkor egész biztos, hogy másképp fognak hozzáállni ezek a fiatalok.

Az élet édes oldalán

Ugyanez a helyzet a cukrászoknál is. Néhány éve olyan furcsa helyzet állt fönn, hogy egyszerre volt cukrász túlképzés és munkaerőhiány – számolt be Selmeczi László Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. A pályaelhagyók magas arányának okát a képzés gyengeségeiben látja, ennek javításán dolgoznak („ki tudna tenni ezért, ha nem mi?” - tette fel a költői kérdést). Másrészről viszont a fiatalok hozzáállása sem mindig egyezik az elvárásokkal: például irracionális a bérigényük vagy már az állásinterjún kijelentik, hogy nem hajlandóak hétvégén dolgozni.

További nehézségek

A beszélgetésen elhangzott, hogy más az eszközigénye egy francia süteményeket kínáló cukrászdának, mint egy magyarnak. Szó esett továbbá arról is, hogy kevés a tipikus magyar cukrásztermék, és a magyar alapanyag is. Éppen ezért például a Magyarország tortája versenyen a magyar ízvilág az elvárás, hiszen nem lehet elvárni, hogy prémium minőségű magyar csokoládét használjanak fel, mert nincs ilyen a piacon.

Célok

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületéről az ügyvezető elmondta, hogy az egyesület egy szakmai önszerveződő testület, tagdíjakból gazdálkodnak. A több mint százéves múltra visszatekintő társadalmi szervezet célja a cukrász iparosok, vállalkozók, vállalkozások szakmai és gazdasági érdekvédelméből, érdekképviseletéből, érdekérvényesítéséből származó feladatok ellátása. Közel 400 cukrászvállalkozás a tagja. Legfontosabb feladatuknak a szemléletváltozás segítését tartják: hogy minőségi cukrászdai kínálat legyen és az emberek ezt igényeljék is.

Ennek érdekében a szakmát, a szakma képviselőit edukálják a rendezvényeken, szakmai napokon, tanfolyamokon. Az ipartestület munkájának köszönhetően sok francia cukrász jár Magyarországra átadni a tudását a hazai szakembereknek.  Hazaiak is utaznak külföldre: Erasmus+ mobilitási projektek keretében, melynek szervezői munkájában részt vesz az ipartestület. Mindezeken túl versenyeket is szerveznek (pl.: Magyarország Tortája), a fogyasztók szemléletváltásáért pedig például a Kortárs cukrászok rendezvénysorozattal, vagy a Határtalan édességek eseménnyel tesznek.


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.