Szemléletváltásra van szükség

A Magyar Turisztikai Szövetség februártól kezdve minden hónapban egy zártkörű sajtóreggeli keretében betekintést nyújt egy-egy szakmai szervezet napi munkájába, gondjaiba, eredményeibe, felfedve a „számok” mögötti mélyebb szakmai összefüggéseket. 09.25-én a a minőségi magyar gasztronómia, cukrászat volt terítéken.

Csapody Balázs a Pannon Gasztronómiai Akadémia és Egyesület elnöke a szervezet céljainak bemutatásával kezdte. Elsőként említette a magyar alapanyagok megismertetését a szakmával és a közönséggel. „Én nagyon optimista vagyok, hogy ezt az étkezési kultúrát lehet javítani. Látom a saját vendégköröm, hogy nagyon hálásak, mikor látják azt, hogy a helyi regionális szezonális termékekből készült ételek vannak. Nincsenek illúzióink, tudjuk azt, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet megváltoztatni berögzült szokásokat, de ha sikerül az embereknek megmutatni a jó minőségű magyar alapanyagokat, hogy azokból milyen ételeket lehet készíteni, akkor szépen folyamatosan lehet változtatni. Hogy minél inkább hagyjuk el azokat az ételeket, amik adalékanyaggal készülnek”- mondta.

A műhelymunkát is mindenképpen szeretnék erősíteni, ezért tesznek is rendezvényekkel, fórumokkal, ahol lehet szakmázni, vitázni. Az Akadémia szándéka nem „csupán” a csúcsgasztronómia-, hanem elsősorban a minőségi magyar gasztronómia képviselete. Említést érdemelt, hogy a vendéglátás nagyon nagy könnyítést kapott az 5%+4%-os modellel. „Szerintem, ha ezt nem kapjuk meg akkor most tömeges csődökről beszélgetnénk, mert nem lehetne tartani a normális működést. Mostantól viszont szakmailag és hatóságilag is keményen kell kiszűrni az ügyeskedőket és nagyon szigorú szankciókkal kell élni, ha valaki nem jelenti be a dolgozóit, vagy ha nem üti a pénztárgépet.”

Munkaerőhiány

Az akadémia elnöke szerint nem a külföldi munkaerőpiacok szívóereje jelenti a munkaerőhiány problémáját, sőt, azt tapasztalja, hogy az elmúlt 1,5-2 évben már nagyon sokan jönnek haza külföldről. „Úgy érzem, hogy tudjuk tartani, hogy egyre színvonalasabbak az éttermek, egyre jobb a működés és egyre magasabb béreket tudunk fizetni, akkor ez a folyamat ez hatványozódni fog”- mondta. A probléma inkább az, hogy az iskola elvégzése után a fiatalok egészen más szakmában helyezkednek el.

Oktatás

Az akadémia elnöke az utánpótlás képzés szakmai szemléletváltását is érintette: szerinte a cél egy olyan irány, ami a magyar turizmust is erősíti: „megint jókedvű vidám emberek dolgozzanak, akik jó tanítást kapnak, és olyan alapokkal rendelkeznek, amik a minőségi turizmusba és a minőségi vendéglátásban elengedhetetlen.”  

A célok elérésének egyik legfontosabb lépésének azt látja, hogy az oktatást sikerüljön magasabb szintre emelni. Szükség van az utánpótlásra: először is minél többen válasszák a szakmát, jó oktatást kapjanak, majd benn is maradjanak a szakmában. 

„Kutatást szeretnénk végezni, hogy mi okozza azt, hogy egy 30fős osztály befejezi az iskolát, és egy éven belül 70-80% hátat fordít a szakmának”- ezt az egyik kulcskérdésnek tartja Csapody Balázs. Meggyőződése, hogy a szakmai gyakorlati helyszíneken kell egy nagy változtatást elérni. A szakmai helyek egy része csupán ingyen munkaerőként tekint a gyakorlatot végzőre, sok fiatal azt mondta, hogy ott utálták meg a szakmát, nem az iskolapadban. Ezzel szemben, ha olyan helyre megy, ahol már rögtön az első naptól kezdve már a jövő munkavállalóját látják benne és úgy képzik, hogy majd ő legyen a szakács, chef, pincér vagy főpincér, akkor egész biztos, hogy másképp fognak hozzáállni ezek a fiatalok.

Az élet édes oldalán

Ugyanez a helyzet a cukrászoknál is. Néhány éve olyan furcsa helyzet állt fönn, hogy egyszerre volt cukrász túlképzés és munkaerőhiány – számolt be Selmeczi László Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője. A pályaelhagyók magas arányának okát a képzés gyengeségeiben látja, ennek javításán dolgoznak („ki tudna tenni ezért, ha nem mi?” - tette fel a költői kérdést). Másrészről viszont a fiatalok hozzáállása sem mindig egyezik az elvárásokkal: például irracionális a bérigényük vagy már az állásinterjún kijelentik, hogy nem hajlandóak hétvégén dolgozni.

További nehézségek

A beszélgetésen elhangzott, hogy más az eszközigénye egy francia süteményeket kínáló cukrászdának, mint egy magyarnak. Szó esett továbbá arról is, hogy kevés a tipikus magyar cukrásztermék, és a magyar alapanyag is. Éppen ezért például a Magyarország tortája versenyen a magyar ízvilág az elvárás, hiszen nem lehet elvárni, hogy prémium minőségű magyar csokoládét használjanak fel, mert nincs ilyen a piacon.

Célok

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületéről az ügyvezető elmondta, hogy az egyesület egy szakmai önszerveződő testület, tagdíjakból gazdálkodnak. A több mint százéves múltra visszatekintő társadalmi szervezet célja a cukrász iparosok, vállalkozók, vállalkozások szakmai és gazdasági érdekvédelméből, érdekképviseletéből, érdekérvényesítéséből származó feladatok ellátása. Közel 400 cukrászvállalkozás a tagja. Legfontosabb feladatuknak a szemléletváltozás segítését tartják: hogy minőségi cukrászdai kínálat legyen és az emberek ezt igényeljék is.

Ennek érdekében a szakmát, a szakma képviselőit edukálják a rendezvényeken, szakmai napokon, tanfolyamokon. Az ipartestület munkájának köszönhetően sok francia cukrász jár Magyarországra átadni a tudását a hazai szakembereknek.  Hazaiak is utaznak külföldre: Erasmus+ mobilitási projektek keretében, melynek szervezői munkájában részt vesz az ipartestület. Mindezeken túl versenyeket is szerveznek (pl.: Magyarország Tortája), a fogyasztók szemléletváltásáért pedig például a Kortárs cukrászok rendezvénysorozattal, vagy a Határtalan édességek eseménnyel tesznek.


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.