TDM konferencia: veszélybe kerülhetnek a turizmusból élő települések?

A Magyar Turisztikai Ügynökség a jelenlegi, TDM-szervezetek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását, majd egy körben történő újrahirdetését javasolja, a Magyar TDM Szövetség azonban ezzel szakmai szempontból nem ért egyet. Többek között erről is szó esett a XVI. Országos TDM Konferenciának első napján.

A Magyar TDM Szövetség december 1-jén és 2-án Mórahalmon tartja a XVI. Országos TDM Konferenciát, a csütörtök délelőtti eseményekről Magyarics Gábor, a Magyar TDM Szövetség alelnöke számolt be lapunknak.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese „Fókuszban a desztinációk fejlesztése” címmel tartott előadást, mely során felvázolta: az MTÜ a TDM-ek számára kiírt GINOP-pályázat visszavonását javasolja, és egy új kiírását sürgeti, annak ellenére, hogy az első körben pályázók már csak az eredményhirdetésre várnak. A jelenlegi pályázat kétszer kétmilliárd forintos kerettel két körben került kiírásra, az MTÜ azonban ennek összevonását javasolja, vagyis, hogy egy körben, összesen négymilliárd forintos keretösszeggel hirdessék ki a pályázatokat. A javaslat azt követően született, hogy novemberben Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter benyújtotta a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslatot, melynek egyik legfontosabb eleme, hogy közigazgatási egységek helyett a turisztikai térségeket, vagyis a desztinációkat veszi alapul. Ez persze nem azt jelenti, hogy vissza is fogják vonni a jelenlegi pályázatot, arról pedig egyelőre nem esett szó, hogy a javaslattétel milyen fázisban van, és mi ennek a folyamata.

Magyarics Gábor előadásában erre reagálva elmondta: a TDM Szövetség nem tartja jó ötletnek a pályázat visszavonási javaslatát. Hozzátette: a TDM szervezetek 2008 óta úgy működnek, hogy nincs mögöttük jogi szabályozás, vagyis nincs turizmustörvény – ennek ellenére meglehetősen sikeresnek mondható a tevékenységük, a pályázati blokkolással viszont az eddigi rendszer működését is befolyásolják, sok esetben akár el is lehetetleníthetik azt. Az alelnök azt javasolja, hogy a jelenlegi pályázati kört ne vonják vissza, hanem hagyják meg az eredményhirdetésig, és a második kört fordítsák közösen a térségi szintek megerősítésére. Kifejtette, hogy jó ötletnek tartja a márkázható, piacképes térségek kialakítását, azonban ezek elképzelhetetlenek a helyi TDM-ek nélkül. Dr. Princzinger Péter azon felvetésére, hogy az MTÜ a desztinációk lehatárolásával kapcsolatban a TDM Szövetség szakmai együttműködését kéri, Magyarics Gábor elmondta: korábban a szövetség is kereste az MTÜ együttműködését, amely azonban ezidáig nem valósult meg, ezt az MTÜ azzal indokolta, hogy a turisztikai ügynökség új szervezeti struktúrája 2017 tavaszára épül majd fel, ezért nem történt eddig lépés ezirányban.

A TDM konferencia első szekciójában „Kerékpáros és aktív turisztikai fejlesztések 2017-ben” címmel előadást tartott még dr. Révész Máriusz Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, valamint részben ehhez kapcsolódva tartott prezentációt a velo.hu-tól Szilasi László „Kerékpársport és kerékpárturizmus kéz a kézben, avagy mit tud Mallorca, s hogy érhetik utol a magyar desztinációk” címmel.

A délutáni pódiumbeszélgetés fő témái a délelőtti előadások által felvetett kérdések voltak, melynek résztvevői dr. Princzinger Péter, az MTÜ vezérigazgató-helyettese, Takács Péter, a MUISZ elnökségi tagja, Könnyid László, az MSZÉSZ alelnöke, Musatics Éva, a MABEUSZ titkára voltak.

A délutáni két szekcióülésen az önkormányzatok és TDM-ek kapcsolatát, valamint a múzeum, mint turisztikai termék témáját boncolgatták. Utóbbival kapcsolatban fontos ugyanis, hogy a régi, vitrines bemutatási móddal szemben megvalósuljanak az új, vendégbarát és interaktív múzeumi fejlesztések, azonban ezeket el is kell adni a piacon, hiszen ezek is attrakciónak számítanak, így itt is fontos a különböző szereplőkkel, többek között a TDM-ekkel való együttműködés.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.