Újabb hungarikumunk lehet

A méltán híres debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításának támogatásáról döntött csütörtöki, cikluszáró tanácskozásán Debrecen város közgyűlése.

Kósa Lajos polgármester előterjesztésében emlékezetett arra, hogy korábban a Debreceni Értéktár Bizottság (DÉB) döntött a páros kolbász nemzeti értékké nyilvánításáról, s kezdeményezte felvételét a megyei értéktárba.

A DÉB értékelése szerint a füstölt-főtt, jellegzetesen helyi eredetű csemege fogalom szerte a világon. Nem véletlen a világhírnév, de az sem, hogy a debreceni páros kolbász alkotója nem ismert. A debreceni páros kolbász ugyanis igazi cívis közösségi alkotás, évszázadokon át több változatban is újjászületve, mélyen beleágyazódva a város gazdasági és kulturális hagyományrendszerébe.

A debreceni páros két fő változatban alakult ki és terjedt el szerte a világon. Hosszú ideig többnyire marha és csak kisebb részben sertés húsából készítették, családonként féltve őrzött, többféle összetételű fűszerezéssel. 

A nagyvásári étkezés mellett a pásztorok kedvenc étke is volt, sőt utalások találhatóak a kolbász kóser változatára is. A kolbász készítése és árusítása a társaságba szerveződött cívis polgárasszonyok dolga volt a 19. században. A hírét és hozzávetőleges készítési módját a német kereskedők magukkal vitték, így vált a cívisvárosban készült vásári étel ismertté és kedveltté debreziner/debreciner-ként német területeken és német közvetítéssel más területeken is (USA, Ausztrália) - olvasható a közgyűlési előterjesztésben.

A dokumentum emlékeztet arra: ahogy az egész országban, úgy Debrecenben is a 19. század végére növekedett meg a sertéstartás és felhasználás súlya. A kolbászkészítés előbb a debreceni hentesmesterek profiljába került, majd a Debrecen Hús Zrt. jogelődje vált a debreceni páros készítés bázisává. A két világháború közötti időszakban a már szinte csak sertéshúsból készült debreceni páros kolbász második generációja dominált. A debreceni párost az 1930-as években, mint országos versenyek aranyéremmel kitüntetett termékét említik a források.

Debrecen jelen összetételében csütörtökön utoljára ülésező közgyűlése olyan támogató nyilatkozatot fogadott el, ami szándékai szerint erősíti a kolbász hungarikummá nyilvánításának esélyét.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Még vasárnap éjfélig csodálhatja: javában tündököl a pécsi Fényfesztivál

Még vasárnap éjfélig csodálhatja: javában tündököl a pécsi Fényfesztivál 

Pénteken kezdetét vette a Zsolnay Fényfesztivál, amely már az első napon ezreket vonzott Pécs belvárosába.
Lezárult a Tokaj témáját feldolgozó grafikai tervpályázat

Lezárult a Tokaj témáját feldolgozó grafikai tervpályázat 

Hatvan pályázótól érkezett százhúsz alkotás a megadott határidőig.
Határtalan nyár – fesztivál fesztivál hátán

Határtalan nyár – fesztivál fesztivál hátán 

Magyarország, Erdély és a Felvidék kínál minőségi zenét minden korosztálynak a következő hét fesztivál eseményein.
Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden

Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden 

Bár ellenérzések korábban is felmerültek a pirotechnikai bemutató kapcsán, ezúttal egészen más állt a háttérben.
Le kell bontani egy balatoni kilátót

Le kell bontani egy balatoni kilátót 

Életveszélyessé vált a faszerkezet.
Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok

Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok  

Székesfehérvár belvárosa idén nyáron ismét megelevenedik.
Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség

Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség 

Az alacsony vízszint miatt a fő hajózási útvonal jelentősen beszűkült.
Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon

Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon 

Megnyitotta az idei szezont a fonyódi kutyabarát fürdőhely.
Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban

Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban 

A Gödöllői Királyi Kastély egy eddig ismeretlen, különleges Erzsébet királyné-portréval gazdagította gyűjteményét.
Augusztusban PanyolaFeszt

Augusztusban PanyolaFeszt 

A tavaly nagykorúvá cseperedett PanyolaFeszt komoly missziót vállal évről évre, fontos ügyeket karol fel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.