Utazómajom: nem vagyok konkurencia az utaztatási szakma számára

A MUISZ legutóbbi szakmai vacsoráján a budapesti Hemingway Étteremben Tóth Ákos, az Utazómajom oldal üzemeltetője is tartott előadást, ahol többek között beszélt arról, hogy nem kíván az utazási irodák konkurenciája lenni. 

A szeptember 13-ai vacsorára, ahogy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) korábban már bejelentette, meghívta, az egyik legnépszerűbb utazó bloggert, Tóth Ákost, akit a többség csak Utazómajomként ismer.

Ákos elmondta, hogy 4 éve indította az oldalt, hobbiból. Az volt az elsődleges célja, hogy megmutassa, hogyan lehet olcsón utazni, nem volt üzleti modell a szándéka. A népszerűséget a Járatlan Utakon fesztiválon való előadás hozta meg számára.

Ákos oldalát jelenleg 386.597 ember követi, ezenkívül elindította az Utazómajom extra oldalt is, ahol elsősorban olcsó luxus desztinációkra fókuszál. Ezenfelül van egy 44.000 fős belső fóruma is, ahol személyes történeteket és tanácsokat osztanak meg egymással a tagok. A legtöbb követőjét az elárazott repülőjegyekről szóló bejegyzéseinek köszönheti.

Ahogy magát nevezi, a „Főmajom”, azaz Ákos, a közösségi média adta lehetőségekre koncentrál, nem rég például a VIBER-rel kötött partnerségi megállapodást, melynek keretében 8000 ember azonnali üzenetként megkapja az ő ajánlatait.

Előadásában kitért arra, hogy mit is csinál ő pontosan. Elsősorban olcsó repülőjegyeket és szállásokat ajánl. Hangsúlyozta, hogy sem egyéni, sem csoportos megkeresésre nem szervez, s nem közvetít utakat. Jutalék nélkül dolgozik, hirdetési felületet ad el, reklámokból nyer bevételt. Elmondása szerint utazási irodákkal, szálláshelyekkel, nagyobb légitársaságokkal, mint például Emirates és Air France is együtt dolgozik.

Szerinte az ő célközönsége teljesen más, mint az utazási irodáké. Úgy gondolja, hogy az irodákat elsősorban azok keresik fel, akik magasabb jövedelemmel rendelkeznek és nem akarnak foglalkozni a szervezéssel, akik időt spórolnának vagy félnek az online vásárlástól illetve akik nem beszélnek idegen nyelveket.

Véleménye szerint akkor érdemes irodánál foglalni, ha az üzemeltet charterjáratokat így a tényleges ártól jóval kedvezőbben lehet repülőjegyet vásárolni. Olyan esetekben is az irodákat javasolja, ha különleges desztinációkra, szállásokra mennének az utasok, melyek más módon nem elérhetőek. Hangsúlyozta, hogy mindig lesznek olyanok, akik irodáknál fogják megvásárolni az utazásukat. 

Elhangzott az is, hogy naponta több száz levelet kap, melyek egy része az utazási irodákat kritizálja, a legtöbbször elhangzó probléma az az, hogy nem a valós ár jelenik meg az iroda kínálatában, mert további költségek is vannak, melyek csak később derülnek ki. Sokan úgy gondolják, hogy nem hiteles személy ül velük szemben, esetleg olyan, aki nem jártas a kívánt desztinációban így nem tud naprakész információkkal szolgálni. A harmadik általa kiemelt probléma pedig a csőd kockázata volt. 

Tóth Ákos a prezentációja végén elmondta, hogy a jövőben is szívesen jön el előadni és egyeztetni az utazási szakma képviselőivel.


Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.
Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek

Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek 

Siófok 17 km hosszú partszakaszán színvonalas strandok várják a víz és a vízisportok szerelmeseit.
Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.
Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra

Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra 

A válaszadók közel harmada több mint 5 hónapon keresztül készül a várva-várt nyaralásra.