Útmutató sörforradalmároknak

Az utóbbi évtizedek globális sörforradalmáról, illetve annak magyarországi begyűrűzéséről ad számot – sok minden más érdekesség mellett - Vétek György és Rosenstein Róbert Sörkönyve, amely a minap került a könyvesboltokba.

A sört nemcsak meginni lehet, hanem kiváló fogásokat is készíthetünk vele, ez a sörgasztronómiai vonal is erőteljesen megjelenik a Szerdahelyi Krisztina szerkesztésében, a Corvina Kiadó gondozásában megjelent könyvben.

A könyvet Vétek György tucatnyi sörös témájú könyv szerzője, szerkesztője jegyzi, az ételreceptek kidolgozója és az ételek elkészítője Rosenstein Róber, a Rosenstein Vendéglő séfje volt. A desszertreceptek kidolgozója és elkészítője Baracskay Angéla, az 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje volt. A könyvben szereplő sörkoktélok kidolgozója és készítője Németh „Grabovszky” Gábor, az Élesztő és a Marionett bartendere, a könyvben szereplő étel és koktélfotók Pintér Árpád PIXELTASTER munkái.

A könyv sajtóbemutatóján Vétek György elmondta, hogy sokan és sokat beszélnek manapság sörforradalomról, amelynek nyomán végre Magyarországon is egyre változatosabb és jobb söröket ihatunk, miközben ezek az italok – a borokhoz hasonlóan – az igényes gasztronómiában is helyet érdemelnek. A sörkultúra látványos hazai fejlődése Magyarországon is időszerűvé tette egy olyan kötet megjelenését, amely egyrészt nyomon követi a sörforradalom útját Amerikától Európán át Magyarországig, másrészt felhívja a figyelmet arra, miként válhat a sör egyszerű tömegtermékből a gasztronómia kiemelt szereplőjévé.

A témával magyar nyelven átfogóan elsőként foglalkozó, fotókkal gazdagon illusztrált kötet bemutatja a sörfőzés legújabb külföldi és hazai trendjeit, az új sörözőtípusokat, a különféle sörfajtákat, és néhány érdekes külföldi és hazai sörfőző-formációra és sörlelőhelyre is felhívja a figyelmet. Emellett a könyvből bárki megtanulhatja, hogyan kell sört kóstolni, szervírozni, és azt is, hogy melyik ételtípushoz melyik sör illik leginkább.

A Sörkönyvben a gasztronómia is fontos szerepet kap: külön fejezet szól arról, hogy mit lehet kezdeni a sörrel a konyhában, és Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő séfje tálalásában a kötet harminc izgalmas sörös étel receptjét is közreadja. Az ételek elkészítése nem igényel különleges szaktudást, sem speciális berendezéseket, és az alapanyagok kevés utánajárással is beszerezhetők. A kötet szerkesztői a koktélok kedvelőire is gondoltak: a Sörkönyvben néhány különleges sörkoktélrecept is szerepel.

A Rosenstein Vendéglőben megtartott könyvbemutatón néhány, a kötetben szereplő, sörrel készült fogást is megkóstolhattunk, a ház számára a Monyó sörfőzde által készített sörök kíséretében. Mostantól egyébként a Rosensteinben bárki rendelhet a négyféle - Apa csak egy van (American Pale Ale), Kipa (India Pale Ale), Sólet (Porter) és L’ chaim (Bécsi ászok) egyedi nevű és ízvilágú sörből.


Lángol a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezete

Lángol a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezete 

Kigyulladt a Miskolctapolcai Barlangfürdő gyógyászati központjának tetőszerkezete.
A kiállítás, ahol a híres francia zeneszerző életének szólamai jelennek meg

A kiállítás, ahol a híres francia zeneszerző életének szólamai jelennek meg 

Szeptember 5-től egy igazán különleges projekt foglalt helyet a HAB szivárványos lépcsője mellett a képzőművészet és a zeneművészet találkozásának jegyében.
Olaszországban kezdik, Horvátországban folytatják a nyarat a magyarok

Olaszországban kezdik, Horvátországban folytatják a nyarat a magyarok  

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom, a tipikus nyaralóhelyek közül a Balaton térsége a nyerő.
Kitárják kapuikat a szentendrei templomok

Kitárják kapuikat a szentendrei templomok 

Nyitott Templomok Hétvégéje a Szentendrei Skanzenben.
Két orángután pusztult el nyáron a fővárosi állatkertben

Két orángután pusztult el nyáron a fővárosi állatkertben 

A két állat halála nem hozható összefüggésbe a hőséggel.
Hétvégén Kutyafesztivál a Városligetben

Hétvégén Kutyafesztivál a Városligetben 

 Az esemény célja, hogy szakemberek részvételével iránymutatást adjon az érdeklődőknek a felelős kutyatartásról és fajtaválasztásról.
Hova tovább, Veszprém-Balaton?

Hova tovább, Veszprém-Balaton?  

Beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket a Veszprém-Balaton 2023 EKF program?
Előtérben az erdei turizmus fenntarthatósága

Előtérben az erdei turizmus fenntarthatósága 

A klímaváltozás hatásai miatt és az erdők látogatottságának növekedése következtében előtérbe kerültek az erdei turizmus fenntarthatósági kérdései.
Budapest is megmutatja magát a népszerű plakátkiállításon

Budapest is megmutatja magát a népszerű plakátkiállításon 

A leginkább a budapesti életérzéshez köthető, a fővároshoz kapcsolódó plakát pedig külön Budapest-díjban részesül.
Misztikum és ritmus -  jön a különleges török koncert

Misztikum és ritmus - jön a különleges török koncert 

A koncert nemcsak zenei élményt kínál, hanem egy utazást is a török miszticizmus és ritmus világába.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.