Útmutató sörforradalmároknak

Az utóbbi évtizedek globális sörforradalmáról, illetve annak magyarországi begyűrűzéséről ad számot – sok minden más érdekesség mellett - Vétek György és Rosenstein Róbert Sörkönyve, amely a minap került a könyvesboltokba.

A sört nemcsak meginni lehet, hanem kiváló fogásokat is készíthetünk vele, ez a sörgasztronómiai vonal is erőteljesen megjelenik a Szerdahelyi Krisztina szerkesztésében, a Corvina Kiadó gondozásában megjelent könyvben.

A könyvet Vétek György tucatnyi sörös témájú könyv szerzője, szerkesztője jegyzi, az ételreceptek kidolgozója és az ételek elkészítője Rosenstein Róber, a Rosenstein Vendéglő séfje volt. A desszertreceptek kidolgozója és elkészítője Baracskay Angéla, az 2015 tavaszán Michelin-csillagot kapott Tanti étterem cukrászséfje volt. A könyvben szereplő sörkoktélok kidolgozója és készítője Németh „Grabovszky” Gábor, az Élesztő és a Marionett bartendere, a könyvben szereplő étel és koktélfotók Pintér Árpád PIXELTASTER munkái.

A könyv sajtóbemutatóján Vétek György elmondta, hogy sokan és sokat beszélnek manapság sörforradalomról, amelynek nyomán végre Magyarországon is egyre változatosabb és jobb söröket ihatunk, miközben ezek az italok – a borokhoz hasonlóan – az igényes gasztronómiában is helyet érdemelnek. A sörkultúra látványos hazai fejlődése Magyarországon is időszerűvé tette egy olyan kötet megjelenését, amely egyrészt nyomon követi a sörforradalom útját Amerikától Európán át Magyarországig, másrészt felhívja a figyelmet arra, miként válhat a sör egyszerű tömegtermékből a gasztronómia kiemelt szereplőjévé.

A témával magyar nyelven átfogóan elsőként foglalkozó, fotókkal gazdagon illusztrált kötet bemutatja a sörfőzés legújabb külföldi és hazai trendjeit, az új sörözőtípusokat, a különféle sörfajtákat, és néhány érdekes külföldi és hazai sörfőző-formációra és sörlelőhelyre is felhívja a figyelmet. Emellett a könyvből bárki megtanulhatja, hogyan kell sört kóstolni, szervírozni, és azt is, hogy melyik ételtípushoz melyik sör illik leginkább.

A Sörkönyvben a gasztronómia is fontos szerepet kap: külön fejezet szól arról, hogy mit lehet kezdeni a sörrel a konyhában, és Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő séfje tálalásában a kötet harminc izgalmas sörös étel receptjét is közreadja. Az ételek elkészítése nem igényel különleges szaktudást, sem speciális berendezéseket, és az alapanyagok kevés utánajárással is beszerezhetők. A kötet szerkesztői a koktélok kedvelőire is gondoltak: a Sörkönyvben néhány különleges sörkoktélrecept is szerepel.

A Rosenstein Vendéglőben megtartott könyvbemutatón néhány, a kötetben szereplő, sörrel készült fogást is megkóstolhattunk, a ház számára a Monyó sörfőzde által készített sörök kíséretében. Mostantól egyébként a Rosensteinben bárki rendelhet a négyféle - Apa csak egy van (American Pale Ale), Kipa (India Pale Ale), Sólet (Porter) és L’ chaim (Bécsi ászok) egyedi nevű és ízvilágú sörből.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.