Úton az egészséges életmód felé: mennyire egyszerű a váltás?

Megérkezett az ősz, egyre kevesebb lehetőségünk lesz a szabadban mozogni, és sok időt fogunk a négy fal között tölteni. Késő ősszel, télen még fontosabb, hogy odafigyeljünk a testünkre, az egészségre. A rendszeres testmozgás mellett gondoskodni kell arról is, hogy pontosan miből mennyit eszünk.

A megoldás mindenki számára elérhető

Ott van például a PaleoCentrum paleolit étrendje, ami tökéletes alternatívát nyújt a modern étkezés helyett. Sajnos napjainkban egyre több problémát jelent az elhízás, az egészségtelen életmód. Ez több okra is visszavezethető: része van benne annak, hogy a szabadidőnket egyre kevésbé fordítjuk például testmozgásra, de arra sem igazán figyel a modern ember, hogy mi kerül a tányérra reggel, délben és este.

Arról van szó, hogy a modern, káros élelmiszereket egészséges alternatívákra váltjuk le, amelyekhez a szervezetünk az évezredek alatt hozzászokott, képes feldolgozni, és nem vezet megbetegedésekhez. 

Sajnos napjainkban nagyon sok olyan alapanyag, élelmiszer van, amelyek károsak, mégis nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek közé tartozik a tejtermék és a glutén. A kőkorban ezek nem voltak ismertek, így a paleolit étrendbe sem lehet őket beilleszteni. Természetesen nem azért kerülték őket, mert tisztában voltak a káros hatásaival, hanem ösztönösen nem fogyasztottak ilyen termékeket. A szervezet nem tudja teljes mértékben megemészteni, így felesleges megterhelést jelent számára. Azoknak is érdemes mellőzni a fogyasztásukat, akik nem terveznek paleolit életmódra váltani.

Nem egyszerű a váltás

Az életmódváltás nem egy könnyű folyamat, de teljes mértékben megéri. A tiltólistán szerepel még minden gabonaféle, a kukorica, a burgonya, a finomított cukor és a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek. A hüvelyeseket is jobb kerülni a lektintartalmuk miatt, ami nagyon sokat árt a beleknek.

Mint látható, csupa olyan alapanyag van a listán, amelyek szerves részét képezik a modern ember étkezésének. Ezért is lehet igazán nagy falat az életmódváltás, de nem kell drasztikusan elkezdeni, elég lépésről lépésre haladni.

Mit érdemes fogyasztani?

A nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs számít alapkövetelménynek. Ráadásul ezt nagyon könnyen beszerezhetjük, mindenhol elérhető, így a szabadidőnk se fog rámenni, hogy egy speciális alapanyag után járjuk a várost. A hús a másik, amit fogyasztani kell. A zsírtól sem kell félni, mivel korántsem számít olyan ártalmasnak, mint ahogy azt az emberek többsége hiszi. A tejtermékek közül egyedül a sajt és a tojás az, ami belefér a paleolit életmódba. Bármikor, bárhol el tudjuk kezdeni az életmódváltást, érdemes minél hamarabb elindítani a folyamatot.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.