(Készít)ettél már céklahamburgert?

Az egyik legősibb, a világ minden táján kedvelt zöldségféle a cékla, amely nemcsak a gasztronómiában, hanem gyógyító hatásáról is ismert, és a természetes kozmetikai eljárások hívei is előszeretettel alkalmazzák.

A gasztronómiában felhasznált növények általában a feldolgozás (hőkezelés) során elvesztik hasznos tulajdonságaikat, elsősorban élettani hatásaik nagy részét. Nem így a cékla, amely főzött formában is megtartja ezeket, ezért akár nyersen, akár feldolgozva vitaminok forrása.

Áldozat az istenségeknek

Már az időszámítások előtti korszakból (i. e. 26 századból) megmaradt thébai piramisban találtak olyan leleteket, amelyekből arra követkzetettek, hogy ismerték a céklát akkoriban. Igaz, nem ették, hanem gyógyítottak vele. Akárcsak később, például a görög Hippokratész (aki a cékla levelét sebkötözésre használta), a római Claudius Galenus, a perzsa Ibn Sina, később pedig a svájci Paracelsus is gyógyított céklával.
Az időszámításunk előtt már ismert volt a babiloniak és a föníciaiak körében is, egy legenda szerint Afrodité szépségének titka a cékla lehetett, Delphoiban pedig egyenesen céklaáldozatokat is bemutattak az istenségeknek.
A rómaiak közvetítésével jutott el a növény Európa északi területeire. Mivel gyógyító hatása egyértelmű volt, a középkori kolostorok veteményeseiben és mezőgazdasági területein termesztették. A cékla levét elsősorban beteg, legyengült emberek szervezetének felerősítésére használták. Mivel termesztése viszonylag csekély befektetést igényelt és a vetemény gondozása sem volt túlságosan munkaigényes, a Franciaország és Németország alapítójának tartott Nagy Károly rendeletben kötelezte céklatermesztésre alattvalóit.

Szegények eledele

A reneszánsz korban makacsul tartotta magát az az elképzelés, hogy az a férfi és nő, aki ugyanabból a céklából eszik, szerelemre gyullad egymás iránt. Magyarországon a XVII. században vált ismertté. Lippai János Posoni kert című trilógiájának harmadik kötetében (Veteményes kert, Bécs, 1664) már megkülönbözteti a cékla vörös, sárga és fehér változatát. Száz évvel később Kibédi Mátyus István, aki a XVIII. század második felében Küküllő és Marosszék főorvosaként praktizált, az ottani rossz közegészségügyi állapotok miatt megírt, nyolckötetes Diaetetica című művében emlékeztet arra, hogy az antik hispán történetíró, Martialis a céklát a kovácsok ebédjének nevezi, mert könnyen hozzáférhető, olcsó táplálék, ugyanakkor a munkájuk következtében „szorúlni szokott hasokat hasznoson lágyitja”.

Beteg vagy? Egyél céklát!

Szinte vég nélkül sorolható, hogy az évszázadok során milyen betegségekre ajánlották a céklát a régi korok tudósai. A görögök úgy tartották, a vért hűsíti, a középkorban a fejfájás és a fogfájás csillapítójaként ismerték, az indiai orvoslás vérképzőként tartja számon, valamint máj- és bélbetegségek esetén is ajánlja. Ma már a modern tudomány is igazolta ezeket az állításokat, megerősítve, hogy kúraszerűen alkalmazva a céklalé a vese- és epekövek feloldásában hatékony fegyver. Fogyókúrázók, cukorbetegek is korlátlanul fogyaszthatják, az American Heart Association pedig magas vérnyomást csökkentő képességére esküszik.

Kezd divatossá válni

A magyarországi céklatermesztés az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag stagnál: másodvetésként évi 3-400 hektáron kerül a hazai földbe, összesen mintegy 10 ezer tonnányi terméshozammal. Pedig, és itt már szintén a jelenlegi eredmények alapján állíthatjuk: ismét divatba jött a cékla, keresett és sikeres alapanyag, amelyből szinte minden kínált készlet elfogy – a kis- és nagykereskedők pultjairól.

És most a cékla gasztronómiai felhasználásáról: az esetek többségében lé formában kerül a fogyasztók asztalára, de nagyobb mennyiségben alkalmazzák különböző élelmiszerek (például gyümölcsjoghurtok, fagylaltok) színezésére is. Jelentősnek mondható még salátaként történő feldolgozása – nyers, ecetes vagy majonézes formában –, főleg a téli, vitaminszegény időszakban hetente többször javallott a fogyasztása. Ennek ellenére hazai fogyasztása nem éri el az évi egy kilogrammot sem, bár a szakemberek esküsznek rá, hogy itt az idő, amikor ismét divatba jön.

Külföldi sikertörténet

A cékla a környező szláv nemzetek konyháiban sokkal jelentősebb helyet foglal el, mint nálunk, elég csak a tőlünk észak-északkeletre élő nemzeteknél – Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában és Lengyelországban – közkedvelt „borscs”-ra gondolni. A hazai modern, progresszív gasztronómia ugyan újra felfedezte ezt a zöldséget – hiszen egyre többet hallhatunk céklás-csokis muffinról, céklafagyiról, céklagombócról vagy éppen céklarizottóról. Az angolszász országokban pedig a legújabb őrület a céklahamburger, amelynek készítésekor a húspogácsába céklakivonatot kevernek, antioxidáns-tartalmának segítségével csökkentve a rossz zsírok szervezetben történő elraktározódását.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.