A kincskeresés már elindult

A tavaly elfogadott nemzeti értékeinkről és hungarikumokról szóló törvényt a közvélemény főként a hungarikumokkal kapcsolatban említi. Ugyanakkor a törvényalkotónak legalább annyira kiemelt célja az is, hogy ne csak a „csúcsteljesítmények” kerüljenek így a kirakatba, hanem minden olyan más érték is, amelyek egy-egy település, megye számára fontosak, gasztronómiai, turisztikai, kulturális vagy egyéb szempontból. Hogyan kutathatók fel ezek az értékek a gyakorlatban, többek között erről beszélgettünk dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselővel, a Veszprém megyei Értéktár Bizottság elnökével. 

Ön a kezdetektől részt vett a hungarikum törvény előkészítésében. Hogyan kezdődött ez a munka?

Az Országgyűlés 2008-ban határozatot fogadott el a hungarikumok védelméről. Ennek a kezdeményezésnek az volt a lényege, hogy a magyarság nézze meg, hogy vannak-e értékei, ha igen, akkor azokat gyűjtse össze valamilyen formában, és őrizze meg őket az utókor számára. Az úttörőmunka Bács-Kiskun megyében kezdődött, Lezsák Sándor képviselőtársam, az Országgyűlés alelnöke végezte az első ilyen nagyfokú, megyére kiterjedő rendszerező munkát.

Arra gondoltam, mindezt Veszprém megyében is meg kellene csinálni. Így kerültem kapcsolatba ezzel a feladattal, és 2009-ben Veszprém megyében is megkezdtük a munkát. A megye minden kistérségében minikonferenciát szerveztünk, ahova a térség önkormányzati képviselőit, aktív civilszervezeti képviselőket, kézműveseket, kisiparosokat hívtunk a fórumokra. Ezeken a rendezvényeken összesen közel 500 emberrel gondolkodtunk együtt azon, ha lenne olyan törvény, amely szabályozná nemzeti értékeink összegyűjtését, milyen elemeket kellene tartalmaznia.
Később az akkor elhangzott javaslatok jelentős része be is épült a törvénybe: például az, hogy a helyi értéktárakról csak a helyi közösség dönthet, és arról is, mi kerülhet bele. A másik meghatározó alapgondolat pedig az volt, hogy a helyi értéktárak tartalmával kapcsolatban nincs semmiféle formai kategorizálás, hanem a minőség és a közösség bizalma dönti el egy dologról, hogy az érték-e vagy sem.

A kiválasztás nagyon tág határok között mozog. Hogyan lehet a bóvli bekerülését kivédeni?

A közösségnek nemcsak döntési joga van, hanem felelőssége is, hogy mit tesz a kirakatba. Így a település megalkothatja a saját maga értéktárát, de arra is van lehetősége, hogy eldöntse, hogy a településéről delegált értékek közül melyikekről gondolja azt, hogy az már nem csak az ő helyi települését reprezentálja, hanem megyei szinten is megállja a helyét.
Én azt látom, hogy mindenki gyűjti maga köré azokat az együttműködő partnereket, akik egyébként már egyértelmű véleményt mondanak a már hozzájuk delegált értékekről. Persze vannak evidenciák minden megyében, mint például a Herendi porcelán vagy a Sümegi vár, és még sorolhatnám, ezeknek senki nem kérdőjelezi meg a létjogosultságát a megyei értéktárban.

Tapasztalata szerint a kis közösségek helyén tudják kezelni saját értékeiket?

Azt gondolom, hogy igen. Nem szabad összehasonlítani két értéktárat és két értéket sem. Az egyes értéktárakban nincsenek számozott helyek, nincs előírás, hogy például porcelánból csak 3 vagy 5 kerülhet be. E tekintetben nincs verseny két érték között. Csupán abban van versengés, hogy valamilyen érték, vagy értéknek vélt dolog bekerül-e az értéktárba. Ha igen, akkor ő már elnyerte a jutalmát, és a továbbiakban csak az a kérdés, hogy az értékpiramison belül mely szintre kerülhet. Veszprémfajszon például Kati néni rétese híres, mert a faluban tudják róla, hogy az nagyon finom, és minden búcsú alkalmával meg lehet kóstolni. Valószínű, hogy Kati néni rétesének a receptje bekerül a veszprémfajszi értéktárba, de nem valószínű, hogy a megyei értéktár része is lesz. Ugyanakkor ő, és a közösség is azt gondolja, ennek a rétesnek a receptjét fel kell jegyezni, a településnek meg kell őriznie az utókor számára. Bizonyára lesznek azonban olyan érték is, ami helyi értéktárakban bukkannak fel, és a megyei értéktárba, sőt akár a hungarikumok közé is bekerülnek. Akkor viszont meg kell felelniük egy magasabb kritériumrendszernek, hiszen minket az egész világon ezekkel a csúcsteljesítményekkel azonosítanak.

Tudna mondani példát, volt-e már olyan érték, amely ilyen formán túlmutat a helyi közösség értékein?

Akadnak ilyen értékek, de ez a munka csak most kezdődik igazán, még nagyon az elején vagyunk a felfedező útnak. Még akkor is, ha nálunk, Veszprém megyében már 2009-ben elkezdtük a kutatást. Ennek eredményeként 2010 tavaszán megalkottuk az első gyűjtőmunkánk eredményét, készítettünk egy „Hagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében” címmel, egy évre rá összeállítottunk egy, a lovas hagyományokhoz kapcsolódó értékeket. Az első gyűjteményben nagyjából azt mutattuk meg, szerintünk milyen is egy értéktár, vannak abban természeti, gasztronómiai értékek, épített örökség, híres ember életútja, hagyományteremtő közösség munkája, versek, népdalok, mondák, mindez 250 oldalon. A közelmúltban pedig megjelentettünk egy 222 receptet tartalmazó gasztronómiai gyűjteményt. Mindezek megtekinthetők a szeresdamagyart.hu honlapon is.

Kik vesznek részt a gyűjtésben, és a gyakorlatban érződik-e a hatása ennek a nagy munkának?

A törvény szelleme szerint a helyi képviselőtestületek a gazdái ennek a területnek, polgármesterek, önkormányzati képviselők is részt vesznek a munkában. Mellettük azonban nagy szerep jut az aktív civilszervezeteknek, lelkes fiataloknak, akik, ha sikerül meggyőzni őket a dolog hasznosságáról, motorjává válhatnak a mozgalomnak. A harmadik fontos terület a helyi termelők, kézművesek, népművészek, tehát a vállalkozók csoportja. Tudnék mondani olyan fafaragó mestert, aki pusztán csak azért, mert eljött egyszer egy gyerekeknek szervezett kézműves táborba, ma már alig győzi teljesíteni a megrendeléseket. Csupán arról volt szó, hogy elmentünk a házához, fotókat, videókat készítettünk, írt róla a helyi sajtó, és mindez felkerült a honlapunkra, így bekerült a köztudatba az ő munkássága.

Ezek szerint a dokumentálás folyamata is elindult…

Részben igen, de a Hungarikum Bizottság őszre tervezi egy olyan országos gyűjteményt, kétnyelvű honlap megindítását is, ahol nemcsak a hungarikumok mint az értékpiramis csúcsán lévő értékek szerepelnek majd fotókkal, videókkal, rövid leírásokkal, hanem a megyei és helyi értéktárakban összegyűlt értékek is. Tapasztalatom szerint a helyi médiumok is egyre inkább figyelik az értékteremtők munkáját, nekik is nagy szerepük lehet abban, hogy ne csak egy kirakat legyen a gyűjtemény, de gazdasági előnyöket is jelentsen a helyi kézművesek számára, hogy a turizmus, helyi gasztronómia is élvezze a gyűjtőmunka gazdasági előnyeit is. Tudok olyan néniről például, aki korábban takarításból élt, és passzióból grillázstortákat készített. Ma már ebből él, és csak kiegészítésként vállal időnként takarítást.

Tehát piacot teremtett magának…

Igen, számos ilyen esetet lehet látni. Idén május közepétől június végéig a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében országosan 7 helyszínen mutatkoztak be az értéktárak által felfedezett termelők, vállalkozók. Több olyan megkeresésről hallottam, amikor szolgáltatók, kereskedők érdeklődtek egyes termékek iránt. Egyfajta igény tehát elindult a professzionális kereskedelem felől is, konkrét értékesítési lehetőségek is adódnak. A kezdeményezés tehát így nemcsak egy-egy kistérség feltérképezését segíti elő, hanem érezhetően gazdasági előnyökkel is járhat. Az már csak a helyi képviselőkön, vállalkozásokon, termelőkön múlik, tudnak-e élni a lehetőséggel. Ezzel a gyűjtőmunkával mi mindannyian csak nyerni tudunk, hiszen az a célunk, hogy egyetlen nemzeti érték sem vesszen a feledés homályába, mindezt meg kell örökíteni az utókor számára, ez a dolgunk. Hogy mindez jól működjön, abban óriási szerepe van a civil kezdeményezéseknek. Nemcsak a közösségformáló ereje miatt, hanem azért is, mert ők azok, akik az önkormányzatok válláról levehetik a terhét ennek a nagy munkának. Bízunk benne, hogy ezt egyre több térségben felismerik. Mindenkit arra buzdítok, hogy gyűjtsék, archiválják, dokumentálják, mutassák meg ezeket a kincseket, hogy azok bekerüljenek a közösség tudatába, a hétköznapok és ünnepnapok részévé váljanak.

Cikkünk megjelenését a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatta

 

 

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.