Mexikónak 110 millió lakosa van, egynegyedük tisztán indián származású, a lakosság többi része már keveredett a spanyol bevándorlókkal. Az indián lakosság számát azonban nehéz mérni, mert sokan élnek a megközelíthetetlen hegyekben és őserdőkben. Az általában mostoha körülmények között élő tiszta indián lakosság létszáma egyre fogy, nem utolsósorban a keveredés miatt. Ennek ellenére az országban több mint 29 etnikai csoportot tartanak nyilván.
A maják őshazája a mai Guatemala és Honduras területe volt, majd az i. sz. IV. századtól vándoroltak észak felé, a Yucatán-félszigetre. Ez a népvándorlás századokon át tartott. Az elszórtan megtelepedő maja törzsek mindegyike önálló városállamot alapított, piramisokat, szentélyeket, oltárokat és papi lakóházakat emelt sajátos építészeti stílusban és díszítőelemekkel. Bőven találunk maradványokat a klasszikus és a posztklasszikus korból is.
A maják 1500 éves történelmük során sohasem hoztak létre egységes birodalmat, mint a többi középamerikai kultúra. A maja papság a matematika, az építészet és a csillagászat tudományában olyan magas szinten állt, amilyenre a nyugati civilizáció csak később jutott. Ezt is bizonyítják egyebek mellett Chitzen Itza világhírű fény-árnyékai.
Kódexeikben hieroglifaírást használtak, a több mint 90 maja kódexet a „túlbuzgó” Diego de Landa spanyol püspök elégettette Maníban, mindösszesen három maradt fent a pótolhatatlan könyvekből: egy Németországban, egy Spanyolországban, a harmadik pedig Franciaországban található. E gazdag múltú népcsoport, a maják leszármazottai ma is a Yucatánfélszigeten élnek, követik őseik hagyományait, beszélik nyelvüket (bár a spanyol a hivatalos nyelv), népviseletben járnak, függőágyban alszanak, és évszázados gasztronómiájuk szerint étkeznek.
Ősi városok
A Yucatán-félsziget kellős közepén lévő Izamalt mágikus városként tartják számon a maja kultúrában, Ez a maják egyik legősibb települése, neve Itzamna volt, amely majául a „mennyország leszármazottját” jelenti. Csodatévő erejét felismerve óriási piramist építettek ide a preklasszikus korban, amelynek tetejét a spanyol hódítók lebontották, és katolikus erődkolostort és templomot építettek rá. A templomban egy Madonna-szobrot helyeztek el, amely „folytatta a csodatevést”. Ennek bizonyítékaival találkozhatunk a házak falaiba vésve mindenhol. 1993-ban II. János Pál pápa egész Amerika részére itt celebrálta szentmiséjét, amelynek mottója a maják szabad vallásgyakorlása volt.
Barlangok, felszín alatti vizek
Mivel a Yucatán-félszigeten nincsenek felszín feletti tavak és folyók, a helyiek a földalatti víztározók, folyók, helyi nevükön a „cenote”-ok vizét használták ivásra, főzésre, fürdésre. A mészkőtalajban kialakult erecskék vizét összegyűjtő víztározók biztosították a maják városainak kialakulását. Ek Balam és Chichen Itza cenote-ja ma is látogatható, kellemes fürdőzést ígérnek a piramisok forró látványa után. A Yucatán-félszigeten számos barlang található, az egyik szép példa Loltun, amelynek már legalább 7000 évvel ezelőtt voltak lakói. Loltun majául azt jelenti, a „Kő virága”, A számos gyönyörű sziklaképződmény mellett találunk itt őskori sziklarajzokat is. A maják sokszor használták ezeket a barlangokat menedékhelyül.
Vendégségben egy haciendán
A Yucatán-félszigeten kirándulva érdemes betérnünk egy-két, a spanyol hódítók által épített haciendába. Ilyenkor mintha az időben 150 évet visszarepülnénk. Ezek a farmok a XIX. század közepén épültek, amikor sokan meggazdagodtak errefelé a csak a félszigeten termesztett, heneken nevű ipari növény feldolgozásából. A növény rostjából kiváló minőségű zsákokat és köteleket, madzagokat gyártottak, majd exportáltak Európába. Ez néhány egykori spanyol családnak oly módú gazdagságot hozott, hogy Meridában építettek egy Champs Élysées-t, házat tartottak fenn Európában, és utóbb a haciendára már csak egy évben egyszer érkeztek arra a rövid időre, amíg beszedték a munkafelügyelőtől a termelés hasznát.
Csípős, babos fogások
A mexikói ételek híresek csípős ízükről és kukorica-alapanyagból készült kenyérpótlóikról, a tortillákról. Ezt a vékony, kerek lepényt töltik meg a szaftjából kiemelt húsdarabokkal. A jellegzetesen csípős ízt a mártások adják. Különlegesség a maja húsleves, a „Sopa de Lima”, amely csirkehúsleves tortilladarabokkal és zöld citrommal.