Faházak és bőségtálak

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte tavaly a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet. Ebből az alkalomból az iroda az év végén rövid zakopanei tanulmányútra és workshopra invitálta legfontosabb partnereit, amelyen a résztvevők számára egyértelműen kiderült, hogy ma is érezhető még a hagyományos lengyel-magyar barátság.

„Bolond vagy? Házat építesz a háztetőre?” – kérdezte az egyik csodálkozó szomszéd a világot járt kocsmárost, amikor a múlt században emeletes házat kezdett építeni Zakopanéban. Szerencsére a kezdeti csodálkozás elmúltával a többieknek is megtetszett ez a módi, így létrejöhetett Zakopane egyedi hangulata, amelynek egyik lényeges elemét éppen a gyönyörűen faragott emeletes faházak adják. Persze nem csak ez: óriás fenyőfák, csobogó patak a szépen rendben tartott város közepén, a piac, ahol többek között illatos füstölt sajtokat, ecetes gombát, Żubrówka vodkát és szilvás csokit árulnak a decemberben ízléses karácsonyi pompába öltöztetett éttermek, csárdák és kávézók. Télen a Gubalówka sífelvonó és a pályák környékén zajlik az élet, nyáron pedig a túrázókat várják a hegyek. És – végül, de nem utolsósorban – az egyik legnagyobb vonzerő a ma is érezhető, hagyományos lengyel–magyar barátság. Furcsa érzés, amikor rászólnak az emberre, hogy ne németül vagy angolul, hanem magyarul beszéljen, mert akad, aki érti itt a nyelvünket.

Legendás a lengyel vendégszeretet, ez gyakran azt is jelenti, hogy a vendéget pukkadásig kell etetni. A hagyományos karácsonyi menü – amelyet a Willa Orla Szállóban mi is megkóstolhattunk – például tizenkét fogásból áll. Szerepel benne többek között tejfölös vagy sós pácolt hering, céklaleves, gombával, káposztával vagy hallal töltött tészta, sült hal – karácsonykor nem esznek húst – és rengeteg, részben aszalt gyümölccsel készült sütemény, közöttük olyan is, amely hasonlít a mi bejglinkre. Hiányérzete mindenesetre annak sem lehetett, akik húst akart enni a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet tizedik születésnapja alkalmából rendezett kétnapos tanulmányúton és workshopon. Az előző esti fogadáson a Czarci Jar csárdában ugyanis egymást követték a finomabbnál finomabb, górál zene mellett felszolgált, disznóhúsból készült fogások.

Ugyanúgy nem volt kifogásolnivaló a négycsillagos Belvedere Hotelben sem: szép textilekkel és lámpákkal berendezett, barátságos szobák, a wellnessrészlegben finn és infraszauna, gőz, jakuzzi, medence. A csaknem hetven lengyel és magyar résztvevővel megrendezett workshop is eredményes volt: „A delegáció tagjaként megismerhettem a lengyel vendégszeretetet, ünnepi étkezési szokásokat. Az itt szerzett tapasztalatok alapján a többi utazási iroda dolgozóival együtt lehetőségem lesz személyre szabottan megszólítani a Lengyelországba utazókat. A közeljövőben megjelenő katalógusokban kölcsönösen bemutatjuk szálláshelyeinket” – emelte ki a pozitívumokat, és vázolta fel a jövőt Lencsés Piroska, a Sol Tours cégvezetője. A számok is azt mutatják, hogy magyar turisták között egyre népszerűbb célpont Lengyelország. 2007-ben 10 százalékkal többen utaztak oda, mint egy évvel korábban. Ma már az a tendencia, hogy nemcsak Krakkót és környékét, valamint a déli területeket látogatják, hanem egyre több az egész országot felölelő autós körútra induló turista. Az év során szívesen keresik fel a városokat és a közös történelmi hagyományú helyeket. Zarándokutakat egész évben rendeznek. A célpontok többnyire a magyar történelemhez is kapcsolódnak: Częstochowa, Stary Sacz, Krakkó. Télen a síterületeket keresik fel többen, nyáron pedig a Balti-tenger partját és a vízisport-lehetőségeket biztosító Mazury-tavak vidékét. Népszerűek a műemlék városok, mint például Gdansk és a gyógyüdülőhelyek, mint a speciális mikroklímával rendelkező Kolobrzeg. „A lengyelek szeretik a magyarokat. Az árak hasonlóak, mint Magyarországon, a szolgáltatások színvonala magas” – emelte ki Bakonyi Erika, a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója.

 Az idegenforgalom fejlődése a turisták számának növekedésén kívül abban is megjelenik, hogy jelenleg több mint 120 tour-operátor katalógusában szerepel lengyelországi út (tíz évvel ezelőtt egyben sem volt), és megrendelésre minden kiutaztató iroda tud utat szervezni.


Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.