Faházak és bőségtálak

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte tavaly a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet. Ebből az alkalomból az iroda az év végén rövid zakopanei tanulmányútra és workshopra invitálta legfontosabb partnereit, amelyen a résztvevők számára egyértelműen kiderült, hogy ma is érezhető még a hagyományos lengyel-magyar barátság.

„Bolond vagy? Házat építesz a háztetőre?” – kérdezte az egyik csodálkozó szomszéd a világot járt kocsmárost, amikor a múlt században emeletes házat kezdett építeni Zakopanéban. Szerencsére a kezdeti csodálkozás elmúltával a többieknek is megtetszett ez a módi, így létrejöhetett Zakopane egyedi hangulata, amelynek egyik lényeges elemét éppen a gyönyörűen faragott emeletes faházak adják. Persze nem csak ez: óriás fenyőfák, csobogó patak a szépen rendben tartott város közepén, a piac, ahol többek között illatos füstölt sajtokat, ecetes gombát, Żubrówka vodkát és szilvás csokit árulnak a decemberben ízléses karácsonyi pompába öltöztetett éttermek, csárdák és kávézók. Télen a Gubalówka sífelvonó és a pályák környékén zajlik az élet, nyáron pedig a túrázókat várják a hegyek. És – végül, de nem utolsósorban – az egyik legnagyobb vonzerő a ma is érezhető, hagyományos lengyel–magyar barátság. Furcsa érzés, amikor rászólnak az emberre, hogy ne németül vagy angolul, hanem magyarul beszéljen, mert akad, aki érti itt a nyelvünket.

Legendás a lengyel vendégszeretet, ez gyakran azt is jelenti, hogy a vendéget pukkadásig kell etetni. A hagyományos karácsonyi menü – amelyet a Willa Orla Szállóban mi is megkóstolhattunk – például tizenkét fogásból áll. Szerepel benne többek között tejfölös vagy sós pácolt hering, céklaleves, gombával, káposztával vagy hallal töltött tészta, sült hal – karácsonykor nem esznek húst – és rengeteg, részben aszalt gyümölccsel készült sütemény, közöttük olyan is, amely hasonlít a mi bejglinkre. Hiányérzete mindenesetre annak sem lehetett, akik húst akart enni a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet tizedik születésnapja alkalmából rendezett kétnapos tanulmányúton és workshopon. Az előző esti fogadáson a Czarci Jar csárdában ugyanis egymást követték a finomabbnál finomabb, górál zene mellett felszolgált, disznóhúsból készült fogások.

Ugyanúgy nem volt kifogásolnivaló a négycsillagos Belvedere Hotelben sem: szép textilekkel és lámpákkal berendezett, barátságos szobák, a wellnessrészlegben finn és infraszauna, gőz, jakuzzi, medence. A csaknem hetven lengyel és magyar résztvevővel megrendezett workshop is eredményes volt: „A delegáció tagjaként megismerhettem a lengyel vendégszeretetet, ünnepi étkezési szokásokat. Az itt szerzett tapasztalatok alapján a többi utazási iroda dolgozóival együtt lehetőségem lesz személyre szabottan megszólítani a Lengyelországba utazókat. A közeljövőben megjelenő katalógusokban kölcsönösen bemutatjuk szálláshelyeinket” – emelte ki a pozitívumokat, és vázolta fel a jövőt Lencsés Piroska, a Sol Tours cégvezetője. A számok is azt mutatják, hogy magyar turisták között egyre népszerűbb célpont Lengyelország. 2007-ben 10 százalékkal többen utaztak oda, mint egy évvel korábban. Ma már az a tendencia, hogy nemcsak Krakkót és környékét, valamint a déli területeket látogatják, hanem egyre több az egész országot felölelő autós körútra induló turista. Az év során szívesen keresik fel a városokat és a közös történelmi hagyományú helyeket. Zarándokutakat egész évben rendeznek. A célpontok többnyire a magyar történelemhez is kapcsolódnak: Częstochowa, Stary Sacz, Krakkó. Télen a síterületeket keresik fel többen, nyáron pedig a Balti-tenger partját és a vízisport-lehetőségeket biztosító Mazury-tavak vidékét. Népszerűek a műemlék városok, mint például Gdansk és a gyógyüdülőhelyek, mint a speciális mikroklímával rendelkező Kolobrzeg. „A lengyelek szeretik a magyarokat. Az árak hasonlóak, mint Magyarországon, a szolgáltatások színvonala magas” – emelte ki Bakonyi Erika, a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet igazgatója.

 Az idegenforgalom fejlődése a turisták számának növekedésén kívül abban is megjelenik, hogy jelenleg több mint 120 tour-operátor katalógusában szerepel lengyelországi út (tíz évvel ezelőtt egyben sem volt), és megrendelésre minden kiutaztató iroda tud utat szervezni.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.