Három évig tanulhatnak a szakácsok, pincérek, cukrászok

Ősztől számos képzési intézményben visszaáll a szakmunkásképzés hároméves, gyakorlatorientált rendszere, jövőre pedig országszerte mindenhol bevezetik a rendszert.

Amint arról a közelmúltban az MTI beszámolt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) áttörést ért el a hazai szakmunkásképzési rendszer átalakításában, 2011. szeptember 1-jétől 46 szakmában a kamara által összeállított, a gyakorlati képzést erősítő új tananyag alapján oktatnak majd – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Elmondta: 46 szakmából 28 fizikai szakma esetében lehetővé válik a 8 osztályra épülő hároméves szakmunkásképzés bevezetése is, ez a kamarának legalább 10 éves kezdeményezése. Jelenleg 9000 cég vesz részt a szakképzésben.

A témával kapcsolatban megkerestük az MKIK szakképzésért felelős alelnökét, Bihall Tamást, aki kérdésünkre elmondta, hogy a vendéglátási ágazat szakmái: szakács, pincér, cukrász, vendéglátó eladó is szerepelnek a 28 fizikai szakma között, így ezekben már ősztől indulhat a hároméves szakmunkásképzés. Hozzátette ugyanakkor, hogy az oktató intézményeknek van választási lehetőségük, eldönthetik, ősszel még a régi rend szerint, vagy az új hároméves képzés keretében oktatnak.

Bihall Tamás szerint minden megyében lesz olyan intézmény, amely már ősztől átáll az új rendszerre. Jövő ősszel azonban már nem lesz választási lehetőség: minden intézménynek át kell állnia a három éves szakképzésre. Ennek a jogszabályi hátterét az ősszel a parlament elé kerülő új szakképzési törvény fogja megteremteni.

A módosítás célja, hogy alaposabb gyakorlati ismereteket szerezzenek az iskolában a tanulók. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa, Tóth Ádám Zoltán arról számolt be, hogy a megyében végzett felmérésük szerint a képző intézmények 2/3-a most még a régi rendszernél marad, de minden harmadik iskola már idén ősztől beindítja a hároméves szakképzést.

Így ősztől kb. 600 diák az új rendszer szerint kezd majd szakmát tanulni a megyében.

3 éves magyar duális képzési formában indítható szakmák: ács, állványozó, hegesztő bádogos, kályhás, bolti eladó, kárpitos, burkoló, kőműves, bútorasztalos, pincér, cukrász, szabó, elektromos gép- és készülékszerelő, szakács, elektronikai műszerész, szárazépítő, épületgépészeti rendszerszerelő, szerkezetlakatos, épületlakatos, szerszámkészítő, fodrász, tetőfedő, gépi forgácsoló, vendéglátó eladó, géplakatos, festő, díszítő, mázoló és tapétázó, gumiipari technológus, villanyszerelő.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.