Három szakma ötkarikás versenye

A Danubius Országos Szakmunkástanuló Versenyt 41. alkalommal rendezték meg hétfőn a Best Western Hotel Hungáriában (BW Hotel Hungaria).

A háziversenyeken túljutott 56 végzős tanuló mérte össze elméleti és gyakorlati tudását, valamint rátermettségét. Munkájukat a Danubius Hotels Group elismert szakemberei és meghívott zsűritagok értékelték. A döntőben 21 pincér, 21 szakács és 14 cukrász végezte munkáját fürkész tekintetek előtt. (A verseny helyezettjei hamarosan weboldalunkon is olvashatók lesznek.)

Varga Csaba, a Danubius Emberi Erőforrások Igazgatóság humánpolitikai vezetője köszöntő beszédében kiemelte: „a mostani verseny lebonyolításában jelentős változások vannak, mindhárom szakma versenyzői napjaink vendégigényeire és a Danubius gasztronómia üzemeltetési szempontjaira alapozott újszerű feladatokat oldanak meg.”

Panajotu Tanasziszné oktatási főmunkatárs elmondta, hogy öttagú zsűri vizsgáztat, a nyertesek pénzjutalmat, oklevelet vihetnek haza, de annyi különdíj gyűlt össze, hogy mindenkinek jut valami ajándék, amiről ez a verseny jut eszükbe.

A szakmai zsűrin kívül a tanulói teljesítmény végeredményébe beszámít a „társadalmi zsűri” szava is, amely 25 százalékot jelent. A szakma nagyjait és a turizmussal, gasztronómiával foglalkozó szakmai újságok képviselőit hívták meg erre a feladatra.

Mi hárman, az egyik asztalnál ülve tudtuk, hogy alaposan meg kell fontolni a döntésünket, mert a 25 százalék felelőssége nyomja majd vállunkat. Ettől függetlenül minden igyekezetem arra irányult, hogy zavarba hozzam az előttem álló pincértanulót, hiszen nemcsak a verseny idején, de élesben is helyt kell majd állnia. Az előétel balatoni fogasfilé volt, de én allergiás vagyok a halra, ezért megkérdeztem tud-e ajánlani valami mást?

Fekete Marcell éttermi igazgató (Danubius Hotel Gellért) zsűritagként kíváncsian figyelte, mit lép erre Gál Bence, a Keszthelyről jött pincér szakmunkástanuló. - Hozhatok akkor a hal helyett csirkét? – kérdezte, majd le is adta a konyhában a rendelést. A zsűritag bólint, a tanuló jól megoldotta a feladatot, és mint utóbb kiderült, a szakács is, mert ízletes volt a csirkemell.

Volt időnk egy kicsit beszélgetni is a pincérversenyzővel, akitől megtudtuk, hogy ha végzett, akkor négy hónapra Münchenbe megy egy bajor sörözőbe dolgozni, aztán majd meglátja, ha tetszik, marad, ha nem, hazajön. Most a nyelvekkel bajlódik, az angol, és a német már megy, most az oroszt tanulja, mert mint mondja, egyre több az orosz vendég.

– Nem nehéz a verseny? – kérdeztem tőle. - Nem – mondta, fontos volt, hogy fel tudjam magam mérni mit tudok, és mit nem. Nagyon jó itt a társaság és a szálloda - tette hozzá. Jó volt nézni a fiatalokat, ahogy még ifjonti lelkesedéssel sürögték körül a vendégeket, de jó lenne, ha ez a lelkesedés megmaradna még hosszú évekig! Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez rajtunk, vendégeken is múlik!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.