Hongkong kiteheti a "megtelt" táblát

Megteltek Hongkong szállodái és turisztikai létesítményei, a szárazföldi Kínából 380 ezren lepték el a várost a holdújév első három napjában - jelentették a helyi lapok csütörtökön.

Míg a szórakoztató- és vendéglátóipar, a szállodások elégedettek a helyzettel, máris voltak, akik felvetették, a város teherbíró képességéhez igazítva korlátozni kellene a beutazó turisták számát. A zsúfoltság ugyanis határozottan nő, tavaly ebben az időszakban még "csak" 286 ezren látogattak a dél-kínai különleges közigazgatási övezetbe. A növekedés a kígyó évében 33 százalékos volt.

A jobb minőségű hotelekre egyre nagyobb az igény, a szabvány alatti, csapnivaló minőségű, de drága szállások helyett állítólag voltak, akik az elmúlt napokban inkább a turistabuszokban éjszakáztak.

Szerdán a hongkongi Ocean Park, ahol több tucat látványosság várja az érdeklődőket a nap egy részében kénytelen volt felfüggeszteni a jegyeladásokat, mert megtelt. A hivatalosan és biztonsággal kiadható 36 ezer jegy mindegyike elkelt.

A hongkongi Disneyland alig több mint 12 éves történelmének második legnagyobb forgalmát bonyolította.

Vu Szju-jing turisztikai szakember a hongkongi South China Morning Post című lapnak ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a város még nem érte el befogadóképességének határát, ám a szervezésre, a csoportok százainak koordinációjára a jövőben jobban oda kell figyelni.

Hongkong egyik törvényhozója a jelenség kapcsán annyit jegyzett meg, hogy a szárazföldi kínaiak nemcsak vásárolni járnak át, hanem élvezni is szeretnék a város adta lehetőségeket. Hozzátette, a helyzetet szerinte is jobban kézben kell tartani.
Hongkongban az utóbbi időben az ott élők egy része többször is hangot adott elégedetlenségének, amiért a szárazföldről érkezettek ellepik a várost, és az elsősorban luxuscikkeket forgalmazó üzletek például reklámjaikkal kifejezetten a gazdag szárazföldi kuncsaftokra összpontosítottak. Voltak, akik a viselkedésüket kifogásolták.

A több éves gyakorlatot, a szülési turizmust, a városnak új törvényi szabályozással kellett leállítania, mert a hongkongi nők már-már kiszorultak a szülészetekről.
A szárazföldi kínaiak Hongkongba özönlése indulatos vitát gerjesztett, de a józan véleményt nyilvánítók úgy vélték, a város gazdaságának alapvetően jót tesz a világ legnagyobb piacának közelsége, az együttélést kölcsönös alkalmazkodással kell megoldani.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.