Jót tett a cigistop a vendéglátóhelyeknek

Az ÁNTSZ szerint a korábban füstös bárokban új vendégek jelentek meg, és a tanárok fele leszokott a dohányzásról a tavalyi szigorítás óta.

Tavaly januárban lépett életbe a szigorítás, amely szerint zárt térben nem lehet dohányzóhelyet kijelölni, és a közintézmények öt méteres körzetében sem lehet rágyújtani, egészségügyi intézmény esetében pedig az udvaron, belső nyitott területeken sem. Három hónap türelmi időt adtak a törvényalkotók, áprilisig nem büntettek, csak figyelmeztettek az ellenőrök. Egy év alatt 56 ezer ellenőrzést tartottak  és több mint 12 millió forint bírságot szabtak ki.

Szabó Enikő, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal helyettes vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, az 56 ezerből 38 ezer ellenőrzés zajlott az áprilisig tartó türelmi időszak után, és igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy a három hónap után a vendéglátóhelyek, illetve az egyéb intézmények működtetői be fogják tartani a törvényt. A hatóság emberei valóban jóval kevesebb hiányosságot találnak, mióta élesben ellenőriznek.

A szakember azt is hangsúlyozta, olyan visszajelzéseket kaptak, hogy a kezdeti félelmekkel ellentétben a szigorítás nemhogy csökkentette a vendéglátóhelyek forgalmát, hanem növelte.  Ennek oka szerinte, hogy ma már olyanok is bemennek fogyasztani ezekre a helyekre, akiket korábban elriasztott a sűrű füst.

A szabályszegő kocsmák bírsága 1 millióról indul

Szabó Enikő szerint, bár a problémás esetek száma csökkent, bírságolni való azért így is akad. Közterületi szabályszegéskor, amikor valaki a kiírások, figyelmeztetések ellenére is rágyújt a tiltott helyen, kisebb összegű büntetéseket szabnak ki, mint a szórakozóhelyek esetében. Nagyobb súlyú törvényszegés ugyanis, ha egy vendéglátóhely működtetője hány fittyet a korlátozásokra, mintha valaki füstmentesnek szánt utcarészen magában cigarettázik. A szabálytalankodó vendéglátósokat fenyegető bírságok összege egymillió forintnál kezdődik – mondta a helyettes országos tiszti főorvos, aki hozzátette, nemrég újból elrendeltek egy akcióellenőrzést a törvény betartatására.

Kevesebb tanár dohányzik

A népegészségügyi szervezet munkatársa szerint az eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy a jogszabály jó, az akcióellenőrzéseket azért is érdemes időnként elrendelni, hogy felhívják a figyelmet a füstmentesség követelményére.

Nem egy oktatási intézményből érkezett olyan visszajelzés, hogy a dohányzó tanárok fele leszokott a cigarettáról, és akad olyan óvoda is, ahol kampány indult a teljes füstmentességért, vagyis, hogy egyetlen munkatárs se gyújtson rá többet. A dohányzásról lemondó pedagógusok esetében nagyon komoly az ellenőrzés, mert a gyerekek árgus szemekkel figyelik, hogy az óvó néni, tanár bácsi kimegy-e az udvarra rágyújtani.  Ők még szigorúbbak, mint a tisztifőorvosi hivatal munkatársai, akik hivatalból ellenőriznek – mondta Szabó Enikő.

A szakember hozzátette, nagyon szeretnék, ha a jogszabály betartatása jelentősen hozzájárulna, hogy Magyarország lekerüljön a tüdőrák okozta halálesetek világszerte előforduló arányát bemutató lista éléről.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.