Kiverte a biztosítékot a vendéglátósoknál a tiszti főorvosi ajánlás

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége a tagszövetségei és tagvállalatai nevében határozottan tiltakozik a közétkeztetőknek szóló, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által augusztus 1-jével életbe léptetett ajánlás ellen - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

"A szándékot üdvözöljük, de a megvalósítás módja ellen tiltakozunk" - áll a közleményben. A szövetség azt írta, hogy az ajánlás társadalmi vitája elmaradt, az anyag előkészítetlen, ennek következtében ellentmondásokkal teli, elhallgatja az anyagi háttér kérdését, ezért annak azonnali visszavonását kérik.   

Elfogadhatatlannak nevezték, hogy az érintettekkel való szakmai konzultáció nélkül életbe lépett egy olyan anyag, amelynek a betartását annak megismerése napjától a népegészségügyi szakigazgatási szerv már ellenőrizheti.   

Úgy vélik, több ponton ellentmondásos az ajánlás, értelmetlennek találják például a tej zsírtartalmára vonatkozó korlátozást és indokolatlannak a 20 százalékos tejföl teljes tiltását.    

A szövetség közölte, hogy az anyag gyakorlatilag tiltja az olívaolaj felhasználását, s a mediterrán diéta alapját képező, keménybúza alapú "olasz" tészták Magyarországon csak köretként adhatóak, 10 naponként maximum 2 alkalommal. Kiemelték, hogy a gyerekek az ajánlás szerint lekvárhoz 10 nap alatt, 30 étkezésből csak egyszer juthatnak, a természetes tejhez hasonló tejtermék mostantól csak 1-3 éves gyerekeknek adható, a többi korcsoport csak iparilag csökkentett, 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet kaphat.   

Paller Judit országos tiszti főorvos ajánlása szerint a közétkeztetésben az étrend összeállításakor ügyelni kell arra, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. Például 14 éven aluliaknak csípős, erősen fűszeres vagy a nyálkahártyát erősen irritáló ételt nem lehet adni, s egymást követő kétszer tíz "élelmezési napon" belül egy ételsor csak egyszer fordulhat elő. A leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt is a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta, e körbe tartoznak továbbá a túl zsírosnak ítélt tejfölök, húsok, húskészítmények.   

A Junior Vendéglátó Zrt. vezérigazgatója, Román Péter kedden ugyancsak azt közölte az MTI-vel, hogy a cég egyetért a tiszti főorvos közétkeztetést érintő ajánlásainak szellemiségével, de hiányolja a szakmai egyeztetést.   

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos pedig azt mondta: korábban is létezett ajánlás a közétkeztetést végző szolgáltatók számára, de az sok szempontból hiányos volt és kevés konkrétumot tartalmazott. Mint hozzátette, a hétfőn életbe lépett ajánlás addig lesz érvényben, amíg a vonatkozó jogszabály életbe lép. A területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei viszont addig is végeznek ellenőrzéseket.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.