Mobil informatika az étteremben

Mobil informatika, GSM, bluetooth, WLAN. Mind olyan szavak, amelyeket egyre gyakrabban hallunk, de valójában nem mindig tudjuk pontosan, hogy mi rejlik e misztikus szavak mögött és hogy pontosan mire és hogyan használhatóak egy-egy étteremben.

Hogy milyen modern mobil eszközök segítik az éttermi értékesítést illetve ezek milyen fejlődésen mentek keresztül, azt a következőkben követhetjük nyomon.

Növeljük a bevételt

A mobil informatikai eszközök bevezetésének is kell hogy valamilyen célja legyen, csak önmagáért nem érdemes semmilyen rendszert sem telepíteni. Egyértelműen megfogalmazható elvárások indították el jó pár évvel ezelőtt a fejlesztéseket, amelyeknek a végső célja nem volt más, mint az egyes éttermek forgalmának, és ezen keresztül a profitnak a növelése.

Mindez többféleképpen érhető el. Étteremmel foglalkozó szakemberek a munkafolyamatok elemzése közben rájöttek, hogy a felszolgálónak „nemcsak" az a dolga, hogy szervírozza az ételt, hanem a pincér az a személy egy étteremben, akin a sikeres értékesítés múlik, azaz őt bizonyos szempontból nem is pincérnek, hanem értékesítőnek kell tekinteni. Egy értékesítő annál hatékonyabban végzi a munkáját, minél többet tud eladni az étteremben. Ezt viszont csak abban a helyzetben tudja véghez vinni, ha a lehető legtöbbet tud a vendégtérben tartózkodni, illetve a legtöbbet tud a vendégekkel foglalkozni. Egy olyan étteremben, ahol semmilyen informatikai megoldást nem alkalmaznak – egyre kevesebb ilyen étteremmel lehet találkozni – a pincérnek minden rendelést egy ún. francia blokkon kell leadnia a konyhán, ami igencsak időigényes, nem is beszélve az ellenőrizhetőségéről. A már igencsak elterjedt fix terminálokkal felszerelt éttermi informatikai rendszereket alkalmazó vendéglátóhelyeken is még mindig túl sokat kell a felszolgálóknak úgymond „sétálgatnia” a vendégek, illetve a terminál között, de legalább már nem kell a konyháig elmennie a rendelés leadásához. Egy sarkított példával élve a következőképpen lehetne demonstrálni a folyamatot. Tegyük fel, hogy egy számlazárás után a pincér fogad egy vendéget, leülteti, felveszi a rendelést. Majd mielőtt visszamenne a terminálhoz, még valaki „leszólítja” és további rendeléseket kell felvennie, de előfordulhat, hogy még akár a konyháról is ki kell vinnie néhány elkészült ételt, és csak ezután juthat el a fix terminálhoz. Extrém ugyan a példa, de könnyen belátható, hogy a fent említett esetben akár 15- 20 perc is eltelhet az első vendég rendelésének felvétele, valamint a rendelésnek a rendszerbe jutása, azaz az elkészítési folyamat kezdete között az indokolatlan körséta miatt. Erre a problémára jelenthet megoldást egy mobil terminál használata.

Mobil rendszerek

Az elmúlt néhány évben rengeteg megoldás született, de nem mindegyik váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A legegyszerűbb eszközök elektronikus papírként funkcionálnak. Találkozhatunk olyan rendszerekkel, amelyekben a pincérnek egy kis ceruzaszerű eszközzel kell dolgoznia, amely gyakorlatilag nem más, mint egy vonalkódolvasó, amelynek van némi tárolókapacitása is. A vonalkódokat ebben az esetben például az étlapon tárolják, és innen történik beolvasásuk is. Ez az újdonság bizonyos szempontból megoldást jelentett, hiszen egy mobil „terminált” kaptunk, ellenben a vonalkódolvasó ceruzák legtöbbje nem képes vezeték nélküli kommunikációra, valamint nem rendelkeznek komolyabb kijelzőrendszerrel, így nem lehet vele különböző számlaműveleteket elvégezni, illetve korrigálni a rendelésfelvételnél történt tévesztéseket.

A PDA-k kora

A PDA nem más, mint egy kis, tenyérben elférő számítógép. Az elmúlt öt évben terjedtek el olyannyira – amit elsősorban ezen termékek árainak csökkenése tett lehetővé – hogy akár egy étteremben is lehessen használni. Már az első generációjuk is rendelkezett ezeknek az eszközöknek grafikus felülettel, ami lehetővé tette, hogy a pincérek könnyen átláthassák a felvett rendeléseket és azokat akár könnyen módosíthassák, illetve különböző műveleteket végezhessenek el. Óriási hátrány volt viszont még mindig, hogy nem tudtak vezeték nélkül kommunikálni, csak úgy, ha viszszavitték egy dokkolóállomásba, amelyet össze kell kötni egy számítógéppel. Időközben megszülettek a szükséges új technikai fejlesztések, mint például az infrakommunikáció, a bluetooth, valamint a WLAN (vezeték nélküli hálózat). E három technológiából az első kettő csak pont-pont kapcsolatot tud megvalósítani, ami az jelenti, hogy egyszerre csak egy mobil eszköz tud kommunikálni egy vevőeszközzel, ráadásul az infraátvitel óriási hátránya, hogy a terminálnak és a vevőegységnek fizikailag is látniuk kell egymást. Az igazi megoldást a vezeték nélküli hálózatok jelentik, amelyeknél egy központi rádióállomással, amely a hagyományos számítógépes hálózathoz csatlakoztatható, egyszerre akár 40-50 terminál is kommunikálhat. A rádióállomások teljesítménye pedig lehetővé teszi, hogy akár 100 méteres körzetben is működjenek ezek a terminálok anélkül, hogy fizikailag is látniuk kellene a rádió állomást. Így biztosítható teljes mértékben a pincérek mobilitása és a terminálok teljes funkcionalitása. Ezáltal a hatékonyság növelésének egyik legfontosabb segítőjévé váltak a modern PDA terminálok.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.