Tartja magát a szállodaépítési boom Bécsben

Amint azt a CBRE ingatlanfejlesztő cég friss kimutatása megállapítja, ismét jelentősen bővülés várható az osztrák szállodapiacon.

A befektetők kedvencei jelenleg a közepes- és felsőbb kategóriás házak, valamint a szállodaszolgáltatást nyújtó apartmanok jelentik.

Az idei év első hét hónapjában Ausztriában 16 százalékkal, míg Bécsben 43 százalékkal - 9,2 millióra - nőtt a vendégéjszakák száma, így már karnyújtásnyira vannak a 2019-es értékek. Az osztrák turizmusra vonatkozó előrejelzések olyan jók, hogy iparági szakértők további fellendülést várnak az osztrák gazdaság számára oly fontos turisztikai iparágban. Az elmúlt évek és hónapok számos megnyitása ellenére a bécsi szállodai projektek száma továbbra is ígéretes: 2023 és 2025 között várhatóan mintegy 2850 új szállodai szoba épül – elsősorban a közepes és felső-középkategóriás szegmensben, többnyire központi elhelyezkedéssel a város szívében. Mint arról korábban beszámoltunk (24. hét): a belvárosban az év elején nyílt meg a két luxusszálloda, az Almanac és a The Amauris, északon pedig a Greet Wien City Nord. Az év végéig körülbelül 360 új szállodai szoba várható még, ami azt jelenti, hogy idén összesen 630 új szállodai szoba kérül átadásra. 2024-ben 1680 új szoba következik – ilyen például a Hampton by Hilton Vienna City West 355 szobával, vagy a Schani Hotel Bécs 22-ik kerületben 200 szobával. További 550 szállodai szoba – mind a felső szegmensben – várhatóan 2025-ben kerülnek kulcsrakész állapotba.

A szervizelt lakások (apartmanok) különösen keresettek. A járvány óta egyre fontosabbá váltak Bécsben is a rövid- és hosszú távú tartózkodásokat egyaránt lehetővé tevő, alacsony költségszerkezet és a versenyképes szobaárakat és szolgáltatást nyújtó apartmanok. A szállodai szobákon kívül 2023 és 2025 között mintegy 1300 ilyen apartmant kerül még kivitelezésre. További trend, hogy a fenntarthatósági ESG kritériumok fontos szerepet játszanak minden új építésnél, mind a szállodák, mind pedig a szolgáltatást nyújtó apartmanok esetében. Ezt az igényt egyrészt a növekvő vendégelvárások, másrészt az EU követelményei, illetve az osztrák szövetségi kormány támogatáspolitikája is hajtja. „Az ESG-megközelítésű fenntarthatósági témák terén az elmúlt hónapokban egyértelmű újragondolás történt – mind a nagy láncoknál, mind pedig a családi kézben lévő szállodákban” – nyilatkozta a sajtónak Nadja Pröwer, a CBRE ingatlan tanácsadási részlegének vezetője. Lukas Schwarz, a CBRE tőkepiaci vezetője hozzáteszi: "A befektetőket és a tulajdonosokat nem csak a fenntartható ingatlanok érdeklik, hanem mindenekelőtt a fenntartható koncepciókkal rendelkező vállalkozások és vállalatok. Ezek ugyanis magasabb bevételt vagy bérleti díjat is hozhatnak."

Az év eleje óta mintegy 100 millió eurónyi befektetetés érkezett az osztrák szállodapiacra. Az eddigi legerősebb évben, 2019-ben ugyanez az érték egymilliárd euró körül mozgott. „A befektetők elvileg pozitívan viszonyulnak a szállodai eszközállományhoz Ausztriában és feltételezzük, hogy a befektetési aktivitás a piaci fejleményeknek köszönhetően ismét növekedni fog” – érvelt a friss elemzésüket bemutató sajtóközleményben Schwarz. A járvány fordulatot hozott: 2019-ig elsősorban a városi szállodaiparra helyezték a hangsúlyt a befektetők, mára azonban egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a vidéki egységek és a kisebb városok iránt. A piaci trendek összefoglalásául elmondható: a befektetők kedvencei a közepes és felsőbb kategóriájú szállodák, valamint a szolgáltatóst nyújtó apartmanok. További részletek és információ ITT és ITT és ITT.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.