Tavaszi szezonindítás a Balatonnál

Sikeresnek bizonyult a Balaton körüli TDM-szervezetek és a Magyar Turizmus Zrt. hagyományteremtő közös tónyitó kampánya május 1-11. között. A cél az aktív ajánlatokkal teli tavaszi időszak népszerűsítése volt.

A siker nem csak a vendégek számában mérhető, mondta el kérdésünkre Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke, a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett tanulmányúton. Példaértékű siker az az összefogás, amely Nyitott Balaton kapcsán létrejött a regionális TDM, a helyi TDM-szervezetek, a vállalkozók, valamint az önkormányzatok között. Most először valósult meg ilyen promóció aktív kommunikációval és több mint kétszáz ingyenes programmal, egységes kínálattal és közös weboldallal – tette hozzá. Az akcióban részt vevő közel négyszáz szereplő a változékony időjárás ellenére telt házról számolt be a kampányidőszakra eső hosszú hétvégén.

Forgó torony és a szerelmesek hídja

A program reggeli tornával indult Siófokon, a két éve teljesen felújított, oxigén-bárral és forgó belső térrel működő főtéri víztorony árnyékában. Az átmozgatás után nyeregbe pattanva jutottunk el a balatonvilágosi magaslatra: az onnan elénk táruló látvány minden gondot feledtetni képes. Itt, a balatoni bringakörút mellett találtunk rá a Szerelmesek-hídjára, ahol számos biciklizár és lakat tanúskodik sok-sok szív egymásra találásáról, de a tó szerelmesei is elhelyezték is a maguk lakatját. Később jártunk a gyermekbarát Hotel Tópartban, amely gyönyörű zöld, vízparti kertjével várja a látogatókat. A vendégek 80%-a magyar, 20%-a külföldi, ráadásul egyre több a visszatérő turista.

Neoavantgárd és patina

Ma már nem gond a Balaton körül, ha elromlik az idő: szinte valamennyi tóparti település kínál programot az esős, hűvösebb napokra. A balatonfüredi Vaszary Villában például egymást érik a nagy nevek: Picasso, Robert Capa, Ferenczy Béni, Jean Cocteau és a kortárs magyar neoavantgard legjelesebb képviselőinek nyílik itt kiállítása a következő években. Július végéig Keserű Ilona: Az idő színtere című tárlata látható az épületben. Augusztusban a Magyar művészek Itáliában címmel nyílik kiállítás, Barabás Miklós, Markó Károly, Kozina Sándor és Balassa Ferenc képeivel.

Vitorlázeum

Még mindig Füred. A Nyitott Balaton akció keretében az egyik kereskedelmi televízió a Vitorlás Étteremből sugározta reggeli adásait. A kikötőnél álló épület emeleti részén hamarosan Vitorlázeum nyílik. Szöllősi Tamás, a Tagore-sétány elején lévő komplexum vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a tó adta hangulatot leginkább akkor élhetjük át, ha hajózunk rajta. Az emeleti teremben elhelyezkedő hatalmas, Balaton-formájú érintőképernyőre állva, az adott helyről kaphatunk izgalmas információkat, és a hajózást is gyakorolhatjuk. Hogyan kell kiülni vagy kormányozni egy vitorlást? Ebben segítenek a szimulátorok és interaktív eszközök, az a kis asztali tavacska, amelyen biztonságos hajszárítóval mozgathatóak a legkisebbek által gyártott kis lélekvesztők. A hajózás múltja is és jelene is megelevenedik itt. A Vitorlázeum a Kék Szalag versenyre készül el.

Fűszerkert és Holdviola

A nyugalom szigete: Szigliget. Nemcsak a természeti adottságok, hanem az épített örökség miatt is érdemes újra és újra felkeresni a 19. századi hangulatú, nádfedeles házakkal tarkított utcácskákat, és a most 300 millió forintos fejlesztéssel megújított várat. Ennek kapitánya és karbantartója a polgármester, aki ismertette az újdonságokat. Újak a falépcsők és a lámpák. A legkedveltebb játék a játszótéren az óriás libikóka, amely még a kamaszokat is arra hívja, hogy kipróbálják. Megújult a kápolna, halk zene csendül fel a látogató belépésekor. Interaktív eszközökkel a vár eredeti állapota és pusztulása is végigkövethető, ugyanakkor újratelepítették a fűszernövény kertecskéket a valamikori konyha szomszédságában. A vár legfelső fokáról, némi vizuális segítséggel, könnyen felismerhetőek és azonosíthatóak a tanúhegyek vulkáni kúpjai. A vár egyes részleteit egykori állapotukban bemutató plexi-metszetek is fel-felbukkannak a lépcsőfordulókban és a főkapu is boltívet kapott végre.

Az íjászbemutató sem a szokványos: ne hagyjuk ki, akár mi is részt vehetünk benne! Lesz más is, jön a Holdviola Együttes, a fáklyás várlátogatások sora, a Magna Cum Laude, a Bojtorján és Ruzsa Magdi. Ha egy borkóstolós vacsorára vágyunk, wellness- és szálláslehetőséggel, jó választás a badacsonyi BonVino Hotel, ahol olyan helyi nedűket kóstolhatunk, amelyeknek nem lehet ellenállni.

Friss levegőn és pálmaházban

Utunk során a Nyugat-Balatont is alaposan felfedezhettük, Balatongyörökön a természetjárás lehetőségeit, Keszthelyen a Helikon kastélymúzeum most megnyílt Pálmaházát néztük meg. Györök körül számos gyalogtúra-útvonal van, új jelzésekkel és kilátókkal. A Bélapi-pihenőtől érdemes elindulni, ahol új kulcsosház épült a játszótér mellé. Két gyönyörű fa-kilátó magasodik a Keszthelyi-hegység lombkoronái fölé, amelyeket a györöki információs irodánál bérelhető kerékpárral is felfedezhetünk. A szomszédos települések bármelyikén leadhatóak a biciklik, és vannak kijelölt nordic walking útvonalak is. Ha a környéken szállunk meg, a West Balaton-kártyával akár 40%-kal olcsóbban strandolhatunk.

A keszthelyi Festetics-kastélyt, amely hazánk egyik leglátogatottabb nevezetessége, kétmilliárd forintból új turisztikai funkciókkal és látogatóbarát megoldásokkal látják el. Az épületet felújítják, és az egykori Amazon Szálló is teljesen megszépül. Átalakul a Lepkeház, és kialakítanak egy multifunkcionális rendezvénytermet és nagy ajándékboltot. Új látogatási útvonal és akadálymentesítés segíti az új attrakciók bemutatását, amelyek között egy most előkerült Festetics-díszruha is szerepel. 2015. január végére készül el a park, kertépítészeti különlegességekkel és egzotikus növényfajokkal. A Pálmaházban már most gyönyörű hibiszkuszokkal találkozhatunk, a külső kertben pedig csodálatos sziklakertek várnak minket, óriáskaktusz-gyűjteménnyel, kis halastavakkal.

A berek, a viadukt és a Balaton Fagyija

A balatonfenyvesi Hubertus Hof programjai közül nem szabad kihagyni a nagybereki kenutúrát. A somogyi Nagyberek egyike hazánk legkevésbé ismert, legtitokzatosabb tájainak. A múlt század közepéig a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított terület volt. A Tüskevárból ismert zegzugos víznyelős, varázslatos világnak mára csak a töredéke maradt meg, de még most is rendkívül értékes és érdekes természeti táj, amely megőrizte az ősi képet. Láttunk fehér tündérrózsát, sárga vízitököt, hatalmas kék szitakötőt abban az 1500 hektár kiterjedésű lápi vidéken, amely a kócsag, a bakcsó és a bölömbika élőhelye is. Fenyvesnél egész évben közlekedik az erdei vasút, amely féláron viszi a biciklinket.

Hetente egy alkalommal indul és előzetes regisztrációhoz kötött, mégis kihagyhatatlan az Állami Autópálya-kezelő lélegzetelállító Kőröshegyi-völgyhíd látogatóprogramja. A fogadófeltételek még nem épültek ki teljesen, talán jövőre, addig is ingyenesen mehetünk végig a hídmesterek által bejárt útvonal egy részén, a viadukt belső lépcsőin, acéllétráin, folyosóin a dilatációs és vízelvezető szerkezetek között, időnként denevérrel találkozva. A pillérek és az autópálya sávjait tartó felszerkezet találkozási pontjainál, 70 méteres magasságból kipillanthattunk mi is, és mesés panorámában volt részünk.

Végül mindenképpen ejtsük utunkba Balatonmáriafürdőn a Florida fagylaltozót, amelynek egyik különlegessége elnyerte a Balaton Fagyija 2014. címet. A jelszó Balatoni Randevú, más néven pezsgős marcipán szamócával.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.