Új Múzeum Méheknek

Egy mindezidáig egyedülálló kezdeményezésbe, városi méhészetbe fogott a nyáron egy német művészeti csoport Budapesten. Magyar segítőikkel a Műcsarnok hátsó teraszán helyeztek el három kaptárt, amelyek mostantól egyben múzeumként is szolgálnak. Sajtótájékoztatójukon azt is bejelentették, hogy a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium vizsgálatai alapján a városban készült méz maximálisan megfelel az előírásoknak.

„Nem lesz túl érdekes a beszámolóm, ugyanis nem találtunk semmi rosszat!” – mondta tréfásan Szigeti Tamás, a WESSLING Hungary Kft. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója a Közösségi Méz elnevezésű rendhagyó projekt sajtótájékoztatóján, a laboratórium által megvizsgált mézmintával kapcsolatban.

A bejelentésnek igen nagy jelentősége van, hiszen mindez azt jelenti, hogy a talán némileg jogos előítéletekkel szemben a városban begyűjtött méz a vizsgált jellemzők alapján megfelelt a követelményeknek, és emberi fogyasztásra alkalmas. A projekt szervezői azt remélik, hogy a kezdeményezésükből akár mozgalom is válhat, és nem csak önfenntartó, hanem kifejezetten rentábilis városi méhészetek is létrejöhetnek.

A Finger német művészcsoport 2007 óta foglalkozik méhekkel. Ennek egyik módja a városi méhészkedés. „Frankfurt egyik vasúti pályaudvara mellett, egy templomtoronyban helyeztük el az első kaptárakat, amelyek kolóniánként több mint 50 kilogramm mézet hoztak” – számolt be a hihetetlen eredményről Andreas Wolf, a kezdeményezés alapítója.

A projekt gyorsan fejlődött, a frankfurti Modern Művészeti Múzeum tetején már 10-12 méhcsaládot helyeztek el, a kaptárakra pedig infografikákat raktak, innen is jött az ötlet, hogy múzeumot lehetne berendezni.

A budapesti kiállításon kis, timpanonos üvegtetőket helyeztek a kaptárak tetejére, ezen találhatók a különböző feliratok. A Közösségi Méz elnevezésű projekt kurátora, Erdődi Katalin elmondta, 2013 elején kezdtek el dolgozni a német művészekkel, hogy itthon is megvalósítsák azt a modellt, amely már több német városban is sikeresen működik.

Vegyes méhészcsoportot hoztak létre, amelyben származástól és társadalmi osztálytól függetlenül bárki tanulmányozhatta a méhészetet, a jelentkezők száma messze meghaladta a várakozást.

Szándékosan választottak kulturális helyszínt, a Műcsarnokkal együttműködve egy új, szabadtéri múzeumot hoztak létre. Az Új Múzeum Méheknek elnevezésű szabadtéri tárlaton a látogatók megismerhetik a kaptárak életét és a méhek, illetve az emberek társadalma közötti érdekes párhuzamokat is.

„Budapesten az emberek rendkívül szkeptikusnak bizonyultak a városi méhészettel szemben. Frankfurtban azonban egy városi parkban immár 120 éve tartanak méheket, én is ott tartom az én méheimet, az emberek ezt természetesnek veszik” – mondta Florian Haas, a Finger csoport másik művésze.

A projektben szintén részt vevő Tornyossy Csaba okleveles méhész ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon ugyan a világon a legnagyobb a méhsűrűség, a városokban azonban mégsem vert gyökeret a méhészet. Pedig ideális méhlegelőket találunk itt. Július például holt időszaknak számít a méhészet szempontjából, itt, a városban azonban hihetetlen mennyiséget tudtak összeszedni a méhek!” – tette hozzá a szakember.

„Ez leginkább annak volt köszönhető, hogy a közterületeken gyakori japán akác éppen ebben a periódusban virágzott, a pollenvizsgálat során kiderült, hogy 93 százalékos arányban volt jelen” – mondta Szigeti Tamás, aki kiemelte, hogy a laboratórium élelmiszeranalitikai tevékenységének jelentős részét képezi a mézvizsgálat, amellyel már negyedik éve foglalkoznak. Éppen ezért nagy örömmel tettek eleget a Közösségi Méz projekt kérésének. A WESSLING vizsgálta alapján a cukorösszetevők megfelelő arányúak voltak, a nem kívánatos szennyezőanyagok (nehézfémek, állatgyógyszer-maradékok) mennyisége pedig bőven a kimutatható szint alatt volt.

A méhektől egyébként nem kellett félni, nem csíptek, a sajtótájékoztatón megjelent tekintélyes számú kíváncsi újságíró sem bőszítette fel őket, zavartalanul tették a dolgukat: vígan döngicséltek és gyűjtögették a városi mézet.

 

Forrás: Élelmiszer Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.