Utazás repülővel II.

A korábbiaktól eltérően ebben a hónapban csak egyetlen céget teszteltünk. Munkatársunk a Malév és az Alitalia közös járatszám alatt üzemelő járatán, az Alitalia repülőgépén utazott Milánóba, majd viszsza. Az oda- és visszautat egyaránt értékeltük.

'

Az út során tesztelőnknek az alábbiakat kellett megfigyelnie: a személyzet hozzáállása, motiváltsága, a biztonsági előírások betartása, a repülőgép tisztasága, kényelmi adottságai, felszolgálás, az ételek minősége/mennyisége, leszállás utáni élmények, tapasztalatok. A gép Budapest és Milánó között közlekedett, az odaúton 80, míg a visszaút során 99 százalékos telítettséggel. A járatokon 3-3 légiutas-kísérő dolgozott. Tesztelőnk valós, potenciális ügyfélként viselkedett, majd a fogyasztó szemszögéből megélt tapasztalatait rögzítette a tesztelés alapján.

Eredmények értékelése: nem az adott légitársaság általános tevékenységét jellemzi, hanem az adott tesztelés tapasztalatait írja le. A felmérést segítő kérdések (amelyekre igen/nem válaszok lehetségesek) súlyozva vannak, így a százalékos eredményt (teljesítményt) ez alapján kapjuk meg. A pontozás (általános értékelés) eredményét a szubjektív értékelés adja meg, amely két részből áll: (1.) Általános értékelés, majd ugyanezen szempontok (2.) Fontosságát kell osztályozni 1–5-ig terjedő skálán.  

EasyJet EZY 4352 – Budapest–Berlin

A tranzitba lépésnél a személyzet mosolyogva fogadta, és németül üdvözölte az utasokat. Kérésre készségesen megmutatták, hova szól a jegy. A biztonsági felhívást élőben, egy-egy légiutas-kísérő mutatta be elöl és hátul, érthetően és mindenki számára jól láthatóan. A kapitány azonban nem mutatkozott be az indulásnál. Az egyik figyelt szempont volt, hogy a gép felszállása előtt a légi-utaskísérők kellően ellenőrzik-e a biztonsági öveket. A becsatolást igen, az övek feszességét azonban nem ellenőrizték.

Indulás után kb. 20 perccel, természetes udvariassággal szolgálták fel az italokat. Ezekből a termékekből a választék lehetett volna nagyobb is, pláne annak fényében, hogy étel nem járt a jegyhez. Az ülés támlájában a biztonsági előírások megtalálhatóak voltak, megfelelő állapotban, csakúgy, mint az egészségügyi zacskó. A székek közötti tér ellenben szemetes volt, nem tisztították ki kellően az előző út után. A mosdó tiszta, rendezett volt, szappan és kéztörlő is ki volt helyezve.

Leszálláskor ellenben nem ösztönözték a távozó utasokat a légitársaság járatainak további igénybevételére, sőt, még csak el sem köszöntek mindenkitől. A tesztelő végső benyomása: „Összességében sima út volt, kedves kísérők, egyszerű körülmények, a gépen büfével.” Szubjektív értékelésre 5-ös osztályzatot adott, mivel úgy ítélte meg, hogy egy fapados járathoz képest minden szolgáltatás kielégítő színvonalú volt.

Általános értékelés: 4,3
Teljesítmény: 95,83%

Malév MA 673 – Berlin–Budapest

 Berlinből 30 perces késéssel indult Budapest felé a gép. A rengeteg külföldi utas repülőjegyének kezelése fennakadást okozott, a beszállókártya kiadása lassította az indulást. Az utasok között sok volt a karon ülő gyerek, így nem csoda, hogy gyereksírástól volt hangos az egész utazás. A kabinba belépve a vezető légiutas-kísérő üdvözölte elegánsan, mosolyogva az utasokat. A biztonsági utasításokat a mennyezetről lenyíló panelen mutatták be, mindenki számára érthetően.

A gép felszállása előtt a biztonsági övek ellenőrzése elmaradt, egyáltalán nem nézték meg sem a feszességét, sem azt, hogy mindenki becsatolta- e az utasok közül.

Felszállás után 10 perccel már felszolgálták az ételt, italt, minőségük az ötös skálán jó eredményt kapott. A kiszolgálás kiváló volt, a tisztaság megfelelő. Az aktuális havi újságok, biztonsági előírás megtalálhatóak voltak az üléstámlában, ezek, továbbá az egészségügyi zacskó kiváló állapotban fogadta az utasokat. Zavaró tényező volt azonban, hogy az információs térképen nem a helyükön voltak jelölve a városok.

Leszállás után kedvesen köszöntek el, kellemes időtöltést kívántak mindenkinek, nem kellett várni a csomagokra. Végső szubjektív benyomás a tesztelt vállalatról: jó (5-ös skálán 4-as osztályzat), mivel a nehéz körülmények (sok síró gyerek, késés) között is helytálltak a légitársaság munkatársai.

Általános értékelés: 4,3
Teljesítmény: 96%

Technika

A tesztelőnek az alábbi fő szempontok szerint kellett értékelnie a légitársaságot:

Arculat, Kiszolgálás/Személyzet, Image, Lezárás – általános értékelés, fontosság.

A százalékos eredmények a fenti blokkok, összesen 31 szempont szerinti értékelése alapján születtek. Shoppereink ezenfelül a megadott szempont szerint 1–5-ig terjedő skálán (1 – elégtelen, 5 – kiváló) is értékelték a légitársaságot, a tesztelés során szerzett tapasztalataik alapján. Az eredmény csupán egyetlen statikus mintavételnek az eredménye.  

Megjegyzés

A vizsgálat eredményei a Smart Research International tulajdonát képezik, amelyről részletesebb adatok nem hozzáférhetőek. A vizsgálatot a Turizmus Trend megbízásából a Smart Research International végzi. [email protected], www.smartrin.com

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.