1000 séf, 1000 menü Magyarországon és 5 kontinensen

Immáron száz éve indult útjának a kezdeményezés, hogy epikuroszi élményt nyújtva öt kontinensen egyidejűleg, ugyanazon a napon a séfek fejet hajtanak a francia gasztronómia előtt és ínyenc francia étkeket szolgálnak fel éttermükben.

Csütörtökön a világ több mint 1300 étterme egy „francia vacsora” felszolgálásával népszerűsítette a francia gasztronómiát. Magyarországon tíz étterem vett részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett Goût de / Good France projektben. Ezek közül három étterem séfje a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja.

A részt vevő éttermek listája a következő:

Babel Budapest (Budapest)

Baltazár (Budapest)

Bistro Classico (Keszthely)

Borssó Bistro (Budapest)

Château Visz (Visz)

Chianti Étterem (Veszprém)

Kistücsök (Balatonszemes)

Molnár (Keszthely)

Pierrot (Budapest)

Walter Vendéglő (Perbál)

1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Ezen az epikuroszinak nevezett vacsorán több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig, Londontól Jokohamáig. Ennek sikerén felbuzdulva elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek, az első világháború azonban sajnos meghiúsította ezt a tervet. A Goût de / Good France ma ezt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. A séfek szerte a világon egy „franciás” menüsort kínálnak majd éttermükben – hagyományos francia aperitif, hideg előétel, meleg előétel, hal vagy rák, hús vagy szárnyas, francia sajt (vagy sajtválogatás), csokoládés desszert, francia borok és emésztést serkentő ital – szabadon vegyítve saját kulináris hagyományaikkal.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint „Franciaország kulturális öröksége a konyha és a bor. A francia étkezés 2010 óta az UNESCO világörökség része, de ez egy olyan kulturális örökség, amelyet nem csak szemlélni, dicsérni vagy ízlelgetni, hanem kamatoztatni és hasznosítani is kell.” Alain Ducasse számára „a francia konyha a környezetével harmóniában fejlődött a könnyedség felé, maga a nagylelkűség, a szép és a jó szeretete és megosztása, ez az esemény pedig egy elbűvölő epizód a francia gasztronómia történetében, jó alkalom a francia konyha megünneplésére az egész világon.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.