160 millió eurós üzlet a Gastropan

Több mint 160 millió euró értékben kötöttek szerződéseket a hét végén Marosvásárhelyen tartott GastroPan pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakmai kiállításon - közölte vasárnap a kiállítás igazgatójára hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Váradi-Erdős Ildikó elmondta: az előzetes számítások szerint a vasárnap záruló kiállítás négy napja alatt 40 millió euró (12,4 milliárd forint) értékben írtak alá rövid távú és 120 millió euró értékben (37,2 milliárd forint) hosszú távú szerződéseket. A pékipari, cukrászati gasztronómiai és vendéglátóipari szakterület legjelentősebb délkelet-európai vásárán huszonöt ország több mint 150 kiállítója rendezett be standot. A tizedik alkalommal megrendezett GastroPan kiállítás 7800 négyzetméteres területének több mint felét a gépek és felszerelések beszállítói foglalták el.

A kiállítás alkalmával szakmai versenyeket is tartottak, díjazták a legjobb pékeket, szakácsokat és cukrászokat, kiválasztották az év legjobb termékeit. A kiállítást a Boro Info Group szervezi, mely sikeresen ültette át Romániába a szakterület magyarországi modelljét. Váradi János, a kiállítás szakmai hátterét biztosító PanGastRo Egyesület elnöke korábban a Magyar Pékszövetség igazgatója volt. Váradi János korában az MTI-nek elmondta, 2001-ben költözött Magyarországról Székelyudvarhelyre, ahol elkezdte kiadni a romániai pék és cukrász szakma szakfolyóiratát (Brutarul si cofetarul), amelyet a Moldovai Köztársaságban is terjesztenek. E kiadvány és egy másik gasztronómiai szakfolyóiratuk hirdetői kérték fel a kiállítás megszervezésére.

Forrás: Turizmus Online / MTI


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.