30 milliárdos kiesés a borászatban

A rossz időjárás hátráltatja a szőlő virágzását, ami miatt visszaeshet a szőlőtermelés, ezáltal akár 1 millió hektoliterrel is kevesebb bor készülhet, ez 30 milliárd forintos kárt jelenthet a borászoknak írja a sikeres.hu.

Az MTI-nek nyilatkozó Varga Péter a Varga Pincészet vezetője elmondta, hogy „talán a szőlő az egyetlen gyümölcs, amiben egyelőre még nem tett nagyobb kárt a viharos időjárás." A következő 3-4 hét dönti el, hogy milyen lesz az idei bortermés, mert ha nem változik, akkor veszélybe kerülhet a bor alapanyaga is. A szőlőt érintő károk közül az igazi gond a nagy téli fagy, valamint az, ha a virágzáskor hideg idő van. Ez viseli meg legjobban a szőlőt. A szőlő virágzása most indul, ezért kritikus az elkövetkező két-három hét. A néhány napos meleg idő jót tesz a most induló virágzásnak, de ha visszajön a rossz idő, a szőlő nem, vagy rosszul porzódik be. Ma Magyarországon évente 3-3,5 hektoliter bor készül, ami akár egy millió hektoliterrel is kevesebb lehet. Ez a csökkenés 300 forintos literenkénti árral számolva: 30 milliárd forint kiesést jelenthet, ha visszatér a rossz idő. (A Varga pincészet évente 10 millió palack bort forgalmaz.)Rossz idő esetén veszélybe kerülhetnek a korai érésű hungaricum fajtáknak a termései is, amelyek egyre népszerűbbek. Ilyen például a Csabagyöngye. Ebből a fajtából minden évben a magyarok készítenek elsőként újbort a világon. Másik veszélyeztetett fajta a korán érő Irsai Olivér. Az itthon mostohán kezelt –elsősorban házasításra használt- borfajtára több olasz borbróker is felfigyelt már. Jó hír, hogy van már néhány olyan borász, aki önállóan palackozza az Irsai Olivért, amellyel áprilisban és májusban több francia és angol versenyen is jó helyezést értek el.


Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz 

Az idén 48 éves Magyar Konyha a főszezonra ismét olvasói kezébe adja ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.
Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján

Európai éttermek a világ legjobbjainak listáján 

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World's 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát.
A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten

A nyár leglátványosabb borversenye Budapesten 

Hétvégén rendezik a "Winelovers 100 - 100 legjobb magyar bor” versenyt.
A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.

Interjú

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.