Az MTI-nek nyilatkozó Varga Péter a Varga Pincészet vezetője elmondta, hogy „talán a szőlő az egyetlen gyümölcs, amiben egyelőre még nem tett nagyobb kárt a viharos időjárás." A következő 3-4 hét dönti el, hogy milyen lesz az idei bortermés, mert ha nem változik, akkor veszélybe kerülhet a bor alapanyaga is. A szőlőt érintő károk közül az igazi gond a nagy téli fagy, valamint az, ha a virágzáskor hideg idő van. Ez viseli meg legjobban a szőlőt. A szőlő virágzása most indul, ezért kritikus az elkövetkező két-három hét. A néhány napos meleg idő jót tesz a most induló virágzásnak, de ha visszajön a rossz idő, a szőlő nem, vagy rosszul porzódik be. Ma Magyarországon évente 3-3,5 hektoliter bor készül, ami akár egy millió hektoliterrel is kevesebb lehet. Ez a csökkenés 300 forintos literenkénti árral számolva: 30 milliárd forint kiesést jelenthet, ha visszatér a rossz idő. (A Varga pincészet évente 10 millió palack bort forgalmaz.)Rossz idő esetén veszélybe kerülhetnek a korai érésű hungaricum fajtáknak a termései is, amelyek egyre népszerűbbek. Ilyen például a Csabagyöngye. Ebből a fajtából minden évben a magyarok készítenek elsőként újbort a világon. Másik veszélyeztetett fajta a korán érő Irsai Olivér. Az itthon mostohán kezelt –elsősorban házasításra használt- borfajtára több olasz borbróker is felfigyelt már. Jó hír, hogy van már néhány olyan borász, aki önállóan palackozza az Irsai Olivért, amellyel áprilisban és májusban több francia és angol versenyen is jó helyezést értek el.
30 milliárdos kiesés a borászatban
A rossz időjárás hátráltatja a szőlő virágzását, ami miatt visszaeshet a szőlőtermelés, ezáltal akár 1 millió hektoliterrel is kevesebb bor készülhet, ez 30 milliárd forintos kárt jelenthet a borászoknak írja a sikeres.hu.

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között
Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől
Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra
A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten
A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban
A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség
A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen
Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon
Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban
Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány
Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.