30 milliárdos kiesés a borászatban

A rossz időjárás hátráltatja a szőlő virágzását, ami miatt visszaeshet a szőlőtermelés, ezáltal akár 1 millió hektoliterrel is kevesebb bor készülhet, ez 30 milliárd forintos kárt jelenthet a borászoknak írja a sikeres.hu.

Az MTI-nek nyilatkozó Varga Péter a Varga Pincészet vezetője elmondta, hogy „talán a szőlő az egyetlen gyümölcs, amiben egyelőre még nem tett nagyobb kárt a viharos időjárás." A következő 3-4 hét dönti el, hogy milyen lesz az idei bortermés, mert ha nem változik, akkor veszélybe kerülhet a bor alapanyaga is. A szőlőt érintő károk közül az igazi gond a nagy téli fagy, valamint az, ha a virágzáskor hideg idő van. Ez viseli meg legjobban a szőlőt. A szőlő virágzása most indul, ezért kritikus az elkövetkező két-három hét. A néhány napos meleg idő jót tesz a most induló virágzásnak, de ha visszajön a rossz idő, a szőlő nem, vagy rosszul porzódik be. Ma Magyarországon évente 3-3,5 hektoliter bor készül, ami akár egy millió hektoliterrel is kevesebb lehet. Ez a csökkenés 300 forintos literenkénti árral számolva: 30 milliárd forint kiesést jelenthet, ha visszatér a rossz idő. (A Varga pincészet évente 10 millió palack bort forgalmaz.)Rossz idő esetén veszélybe kerülhetnek a korai érésű hungaricum fajtáknak a termései is, amelyek egyre népszerűbbek. Ilyen például a Csabagyöngye. Ebből a fajtából minden évben a magyarok készítenek elsőként újbort a világon. Másik veszélyeztetett fajta a korán érő Irsai Olivér. Az itthon mostohán kezelt –elsősorban házasításra használt- borfajtára több olasz borbróker is felfigyelt már. Jó hír, hogy van már néhány olyan borász, aki önállóan palackozza az Irsai Olivért, amellyel áprilisban és májusban több francia és angol versenyen is jó helyezést értek el.


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.