Az MTI-nek nyilatkozó Varga Péter a Varga Pincészet vezetője elmondta, hogy „talán a szőlő az egyetlen gyümölcs, amiben egyelőre még nem tett nagyobb kárt a viharos időjárás." A következő 3-4 hét dönti el, hogy milyen lesz az idei bortermés, mert ha nem változik, akkor veszélybe kerülhet a bor alapanyaga is. A szőlőt érintő károk közül az igazi gond a nagy téli fagy, valamint az, ha a virágzáskor hideg idő van. Ez viseli meg legjobban a szőlőt. A szőlő virágzása most indul, ezért kritikus az elkövetkező két-három hét. A néhány napos meleg idő jót tesz a most induló virágzásnak, de ha visszajön a rossz idő, a szőlő nem, vagy rosszul porzódik be. Ma Magyarországon évente 3-3,5 hektoliter bor készül, ami akár egy millió hektoliterrel is kevesebb lehet. Ez a csökkenés 300 forintos literenkénti árral számolva: 30 milliárd forint kiesést jelenthet, ha visszatér a rossz idő. (A Varga pincészet évente 10 millió palack bort forgalmaz.)Rossz idő esetén veszélybe kerülhetnek a korai érésű hungaricum fajtáknak a termései is, amelyek egyre népszerűbbek. Ilyen például a Csabagyöngye. Ebből a fajtából minden évben a magyarok készítenek elsőként újbort a világon. Másik veszélyeztetett fajta a korán érő Irsai Olivér. Az itthon mostohán kezelt –elsősorban házasításra használt- borfajtára több olasz borbróker is felfigyelt már. Jó hír, hogy van már néhány olyan borász, aki önállóan palackozza az Irsai Olivért, amellyel áprilisban és májusban több francia és angol versenyen is jó helyezést értek el.
30 milliárdos kiesés a borászatban
A rossz időjárás hátráltatja a szőlő virágzását, ami miatt visszaeshet a szőlőtermelés, ezáltal akár 1 millió hektoliterrel is kevesebb bor készülhet, ez 30 milliárd forintos kárt jelenthet a borászoknak írja a sikeres.hu.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.