9 tipp hogy igyál külföldön

Ha Rómában járunk, tegyünk úgy, mint a rómaiak. A híres mondás persze nem csak az örök városra igaz. A NetPincér összegyűjtötte nekünk Európától Ázsiáig a legfontosabb italozási hagyományokat, amivel jó, ha tisztában vagyunk, ha ellátogatunk ezekbe az országokba.

1. Ha Görögországban járunk, csak alkohollal koccintsunk!

Görögországban is szokás a vendéglátó egészségére inni, de jobb, ha vigyázunk, mi kerül a poharunkba… A görög babona szerint ugyanis alkoholmentes itallal koccintani balszerencsét hoz. A biztonság kedvéért emeljük inkább borral teli poharunkat!

2. Ha Oroszországban járunk, felejtsük el a vodka-narancsot!

Az oroszok mindig tisztán isszák nemzeti italukat, ezért ha náluk járunk, mondjunk le kedvenc vodka alapú koktéljainkról. Erősítsük meg gyomrunkat és igyuk mi is tisztán a vodkát! Elutasítani a felkínált italt sértés, de vigyázzunk, valószínűleg a helyiek jobban bírják az iramot vodkaivásban…

3. Ha Olaszországban járunk, vizet, vagy bort rendeljünk!

Az olaszok étkezéseikhez legszívesebben bort vagy vizet isznak, ezért ha jó pontot akarunk szerezni olasz barátainknál, egy pohár vörösbort rendeljünk spagettink mellé. A választásnál csak arra kell vigyáznunk, hogy véletlenül se francia bort kérjünk.

4. Ha Csehországban járunk, ne nézzünk félre!

Koccintáskor nemcsak nálunk, hanem a cseheknél is illik egymás szemébe nézni. A legenda szerint aki félre néz a poharak találkozásakor, rossz lesz a szerelmi élete. Szóval ne kockáztassunk és keressük bőszen a szemkontaktust!

5. Ha Hollandiában járunk, használjuk a fejünket!

A hollandok szeretik a kihívásokat, ha whiskey-ről van szó. Kezeiket hátrakulcsolják, és szájuk segítségével, egy ügyes fejbólintással gurítják le a röviditalt. Ha bevállalósak vagyunk, ihatjuk mi is holland módra a nemes nedűt, melyet akár le is öblíthetünk egy korsó hideg sörrel. Még jó, hogy a söröskorsóra nem vonatkozik a „kéz nélkül szabály”.

6. Ha Egyiptomban járunk, újratöltés helyébe újratöltést várjunk!

Az egyiptomi szokás szerint illendő megvárni, míg más tölti meg kiüresedett poharunkat. Viszonzásul mi is ügyeljünk arra, hogy barátaink poharát utánpótoljuk, ha szükséges.

7. Ha Magyarországon járunk, ne koccintsunk sörrel!

Az aradi vértanúk kivégzése óta megfogadtuk, hogy 150 évig sörrel nem koccintunk. Ugyan a fogadalom már „lejárt”, de azóta sem illendő hazánkban sörrel koccintani. Ha mégis késztetést éreznénk rá, a szokás megkövetelné, hogy azt kiáltsuk mellé: vesszen Haynau!

8. Ha Kínában járunk, igyunk húzóra!

A kínaiak húzóra isznak, majd a poharat lefelé fordítva az asztalra teszik, ezzel is bizonyítva annak teljes ürességét. Szerencsére ez az íratlan szabály csak az első italra vonatkozik.

9. Ha Törökországban járunk, rendeljünk egy üveg oroszlántejet!

Az ország nem hivatalos nemzeti itala a raki, egy különleges 40-50% alkoholtartalmú, ánizsmaggal ízesített törköly- vagy gyümölcspárlat. Az ital víz hozzáadásakor tejfehér lesz, ezért a rakit a törökök aslan sütü-nek is nevezik, melynek jelentése „oroszlántej”. Rendelésekor a többiekről se feledkezzünk meg, kérjünk az egész asztalnak, máskülönben udvariatlannak tűnhetünk.

Ezeket a hasznos tudnivalókat az alábbi infógrafika is összefoglalja:

A NetPincérről:

A NetPincér.hu online ételrendelési portál 1999-ben úttörőként indult az online kereskedelem piacon, azzal a céllal, hogy összegyűjtse a házhoz szállítást kínáló éttermeket és a rendelők számára minél egyszerűbbé tegye az ételrendelést. A Netpincér keresőjében jelenleg több mint 600 házhoz szállítást kínáló étterem révén színes, sokoldalú ételkínálat tárul a fogyasztók elé, amelyből az online felületen keresztül, illetve a napjainkban egyre népszerűbb mobil applikáció segítségével akár pár perc alatt is megrendelhetik ételeiket. Az alkalmazás Android, iOS felületre egyaránt ingyenes. A magyarországi piacvezető online ételrendelési vállalkozás sikerét számos szakmai díjjal is értékelték, többek között 2009-ben a NetPincér lett Az Év Innovatív Kereskedője, 2010-ben elnyerte A „Jövő Ígéret” díjat, 2012-ben pedig Magyar Brands díjban részesül.

Forrás: NetPincér

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.