"Csillagvizsgálat" a borkedvelőknek Egerben

(MTI) - "Csillagvizsgálatra" hívják a borkedvelőket március 15-én az egri bortermelők, ugyanis 20 helyi pincészet ekkor mutatja be a város központjában 2012-es évjáratú Egri Csillag borát.

A hosszú hétvégén mindenki megkóstolhatja a borokat a Kis Dobó téren, ugyanakkor a borvidék fehér zászlósborának népszerűsítése érdekében áprilisban fesztivált is rendeznek a városban - közölte Gál Tibor, a rendezvény főszervezője az MTI-vel.
Az Egri Bikavér fehér párjának elkészítését minden évben egyre több pincészet vállalja, megmutatva ezzel borvidék kiváló adottságait, a termőhelyi karaktert és a sokszínűséget - tette hozzá.
A rendezvénysorozat március 14-én az egri várban úgynevezett "csillagteszttel" indul, ennek keretében nemcsak a legújabb, hanem a korábbi két évjárat Egri Csillagai is terítékre kerülnek. Ez alkalommal újságírók és borászok kóstolják és minősítik a borokat.
Ugyanakkor március 21-én az Egri Csillag Budapesten is bemutatkozik, a Vinopolis Naphegy borkomplexumban, ahol neves egri borászok mutatják be új fehérborukat a sajtó és a nagyközönség számára.
Az Egri Csillag Fesztivált április 27-én rendezik az egri várban. Ez alkalommal a borászok párban mutatják be a borokat, vagyis pincészetük legjobb Egri Csillag és Egri Bikavér borát a vendégeknek. Egyben színes kulturális programmal is várják a látogatókat.
Az Egri Bikavér fehér párjának, az Egri Csillagnak az elkészítését 2011-ben 27 termelő vállalta. A 2011-es évjáratú fehér borból 350 ezer palack készült, a 2012-es évjáratból remélhetőleg mintegy félmillió palack kerül forgalomba.
Az Egri Csillag minimum négy fajta házasításával készíthető bor. Mindennek nyomán egyes borok könnyedek és gyümölcsösek, más esetben fajsúlyos és tömör az ital, ám valamennyi harmonikus és bájosan illatos. Az Egri Csillagot hamarosan Superior és Grand Superior minőségben is előállítják - közölte Gál Tibor.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.