"Karcsúak" az idei dél-balatoni vörösborok

A mennyiségre és a minőségre sincs panaszuk a dél-balatoni borászoknak, ám az idei vörösborok, ahogy Bujdosó Ferenc balatonlellei borász fogalmazott a Somogy TV-nek, kicsit karcsúbbra sikerültek.

„Elégedettek lehetünk és örülhetünk az eredményeknek, még hogyha bizonyos fajták nem is olyan jól szerepeltek, mint ahogy az ember várta. Illetve sejtettünk, hogy lesznek fajták, amik ennek a hűvös júniusnak vesztesei lesznek, de összességében a pince vagy a pincészet életében és a borvidék életében is egy jó mennyiségű évet zártunk” – fogalmazott Bujdosó Ferenc balatonlellei borász a Somogy TV december 12-i híradójában.

A kánikulai napokon szinte teljesen leállt a fotoszintézis és a cukorgyarapodás. A szeptemberi esős időszakban is nehezen értek meg a kékszőlők, így ahogy Bujdosó Ferenc balatonlellei borász fogalmaz, ezek kicsit karcsúbbra sikerültek, mint az egy évvel korábbi termés. Azonban egyes fajtáknál igazán jó borok lettek, teszi hozzá.

10,5-11 tonna per hektáronkénti termésátlag jellemezte az idei évet a Bujdosó Pincészetnél. Fajtától függően 8 és 12 tonna per hektáronkénti termést hoztak a tőkék Pócz Józsefnél is. A szintén balatonlellei borász szerencsésnek ítéli meg az évet, annak ellenére, hogy a szeptemberi gyakori esők az ő ültetvényeit sem kerülték el.

„Azok a szőlőfajták, amik egész évben nem voltak jól permetezve vagy jól művelve, azok bizony elkezdett a rothadás náluk. De hát, amelyik szőlőfajtánál hibátlan volt a növényvédelem, jó volt a zöldmunka, tehát megadtuk a szőlőnek azt, amit meg kellett. Nálunk egy rothadt bogyót nem találtunk hál Istennek. Ennek köszönhetően nagyon szép, érett, egészséges szőlőket szüreteltünk“ – mondta Pócz József a Somogy TV-nek.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.