"Karcsúak" az idei dél-balatoni vörösborok

A mennyiségre és a minőségre sincs panaszuk a dél-balatoni borászoknak, ám az idei vörösborok, ahogy Bujdosó Ferenc balatonlellei borász fogalmazott a Somogy TV-nek, kicsit karcsúbbra sikerültek.

„Elégedettek lehetünk és örülhetünk az eredményeknek, még hogyha bizonyos fajták nem is olyan jól szerepeltek, mint ahogy az ember várta. Illetve sejtettünk, hogy lesznek fajták, amik ennek a hűvös júniusnak vesztesei lesznek, de összességében a pince vagy a pincészet életében és a borvidék életében is egy jó mennyiségű évet zártunk” – fogalmazott Bujdosó Ferenc balatonlellei borász a Somogy TV december 12-i híradójában.

A kánikulai napokon szinte teljesen leállt a fotoszintézis és a cukorgyarapodás. A szeptemberi esős időszakban is nehezen értek meg a kékszőlők, így ahogy Bujdosó Ferenc balatonlellei borász fogalmaz, ezek kicsit karcsúbbra sikerültek, mint az egy évvel korábbi termés. Azonban egyes fajtáknál igazán jó borok lettek, teszi hozzá.

10,5-11 tonna per hektáronkénti termésátlag jellemezte az idei évet a Bujdosó Pincészetnél. Fajtától függően 8 és 12 tonna per hektáronkénti termést hoztak a tőkék Pócz Józsefnél is. A szintén balatonlellei borász szerencsésnek ítéli meg az évet, annak ellenére, hogy a szeptemberi gyakori esők az ő ültetvényeit sem kerülték el.

„Azok a szőlőfajták, amik egész évben nem voltak jól permetezve vagy jól művelve, azok bizony elkezdett a rothadás náluk. De hát, amelyik szőlőfajtánál hibátlan volt a növényvédelem, jó volt a zöldmunka, tehát megadtuk a szőlőnek azt, amit meg kellett. Nálunk egy rothadt bogyót nem találtunk hál Istennek. Ennek köszönhetően nagyon szép, érett, egészséges szőlőket szüreteltünk“ – mondta Pócz József a Somogy TV-nek.


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.