"Karcsúak" az idei dél-balatoni vörösborok

A mennyiségre és a minőségre sincs panaszuk a dél-balatoni borászoknak, ám az idei vörösborok, ahogy Bujdosó Ferenc balatonlellei borász fogalmazott a Somogy TV-nek, kicsit karcsúbbra sikerültek.

„Elégedettek lehetünk és örülhetünk az eredményeknek, még hogyha bizonyos fajták nem is olyan jól szerepeltek, mint ahogy az ember várta. Illetve sejtettünk, hogy lesznek fajták, amik ennek a hűvös júniusnak vesztesei lesznek, de összességében a pince vagy a pincészet életében és a borvidék életében is egy jó mennyiségű évet zártunk” – fogalmazott Bujdosó Ferenc balatonlellei borász a Somogy TV december 12-i híradójában.

A kánikulai napokon szinte teljesen leállt a fotoszintézis és a cukorgyarapodás. A szeptemberi esős időszakban is nehezen értek meg a kékszőlők, így ahogy Bujdosó Ferenc balatonlellei borász fogalmaz, ezek kicsit karcsúbbra sikerültek, mint az egy évvel korábbi termés. Azonban egyes fajtáknál igazán jó borok lettek, teszi hozzá.

10,5-11 tonna per hektáronkénti termésátlag jellemezte az idei évet a Bujdosó Pincészetnél. Fajtától függően 8 és 12 tonna per hektáronkénti termést hoztak a tőkék Pócz Józsefnél is. A szintén balatonlellei borász szerencsésnek ítéli meg az évet, annak ellenére, hogy a szeptemberi gyakori esők az ő ültetvényeit sem kerülték el.

„Azok a szőlőfajták, amik egész évben nem voltak jól permetezve vagy jól művelve, azok bizony elkezdett a rothadás náluk. De hát, amelyik szőlőfajtánál hibátlan volt a növényvédelem, jó volt a zöldmunka, tehát megadtuk a szőlőnek azt, amit meg kellett. Nálunk egy rothadt bogyót nem találtunk hál Istennek. Ennek köszönhetően nagyon szép, érett, egészséges szőlőket szüreteltünk“ – mondta Pócz József a Somogy TV-nek.


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.