A bor barátja a mesterséges intelligencia

Egészen elképesztő, de egy gépi tanulási algoritmus bebizonyította, hogy képes a bordeaux-i borok pontos eredetének azonosítására kémiai összetételük elemzésével. A kutatók állítása szerint az algoritmus 100 százalékban megbízható, ami így akár a hamisítás elleni küzdelem során is hatalmas segítség lehet.

A svájci Genfi Egyetem csapata a mesterséges intelligencia bevetésével hét különböző picészetből származó, összesen 80 vörösbor kémiai összetételét vizsgálta, a kutatás során 12 különböző évjáratú bort használtak fel, melyek mindegyike a híres bordeaux-i birtokokról származott - tudósít a Blikk a Decanter magazin cikke nyomán.

Fotó: Depositphotos.com
Fotó: Depositphotos.com

A csapat aztán a mesterséges intelligencia betanításához használta fel a kinyert adatokat, ezt követően jöhetett a tesztelés, melynek során arra keresték a választ, hogy az algoritmus ki tudja-e találni, melyik birtokról származik az adott bor.

Legnagyobb meglepetésükre ez 100 százalékban sikerült, de a kutatók a biztonság kedvéért mintegy 50 alkalommal megismételték a folyamatot, minden alkalommal megváltoztatva a felhasznált borokat. Az algoritmus azonban kiválóan teljesített, ugyanis az összes tesztelés során maximális pontszámot ért el.

Az AI-t egyébként már több pincészet is alkalmazza, algoritmusokat használnak ugyanis a szüret nyomon követésére, a hozamok előrejelzésére, a szőlő válogatására, továbbá a készletek kezelésére is.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.