A bor barátja a mesterséges intelligencia

Egészen elképesztő, de egy gépi tanulási algoritmus bebizonyította, hogy képes a bordeaux-i borok pontos eredetének azonosítására kémiai összetételük elemzésével. A kutatók állítása szerint az algoritmus 100 százalékban megbízható, ami így akár a hamisítás elleni küzdelem során is hatalmas segítség lehet.

A svájci Genfi Egyetem csapata a mesterséges intelligencia bevetésével hét különböző picészetből származó, összesen 80 vörösbor kémiai összetételét vizsgálta, a kutatás során 12 különböző évjáratú bort használtak fel, melyek mindegyike a híres bordeaux-i birtokokról származott - tudósít a Blikk a Decanter magazin cikke nyomán.

Fotó: Depositphotos.com
Fotó: Depositphotos.com

A csapat aztán a mesterséges intelligencia betanításához használta fel a kinyert adatokat, ezt követően jöhetett a tesztelés, melynek során arra keresték a választ, hogy az algoritmus ki tudja-e találni, melyik birtokról származik az adott bor.

Legnagyobb meglepetésükre ez 100 százalékban sikerült, de a kutatók a biztonság kedvéért mintegy 50 alkalommal megismételték a folyamatot, minden alkalommal megváltoztatva a felhasznált borokat. Az algoritmus azonban kiválóan teljesített, ugyanis az összes tesztelés során maximális pontszámot ért el.

Az AI-t egyébként már több pincészet is alkalmazza, algoritmusokat használnak ugyanis a szüret nyomon követésére, a hozamok előrejelzésére, a szőlő válogatására, továbbá a készletek kezelésére is.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.