A bor barátja a mesterséges intelligencia

Egészen elképesztő, de egy gépi tanulási algoritmus bebizonyította, hogy képes a bordeaux-i borok pontos eredetének azonosítására kémiai összetételük elemzésével. A kutatók állítása szerint az algoritmus 100 százalékban megbízható, ami így akár a hamisítás elleni küzdelem során is hatalmas segítség lehet.

A svájci Genfi Egyetem csapata a mesterséges intelligencia bevetésével hét különböző picészetből származó, összesen 80 vörösbor kémiai összetételét vizsgálta, a kutatás során 12 különböző évjáratú bort használtak fel, melyek mindegyike a híres bordeaux-i birtokokról származott - tudósít a Blikk a Decanter magazin cikke nyomán.

Fotó: Depositphotos.com
Fotó: Depositphotos.com

A csapat aztán a mesterséges intelligencia betanításához használta fel a kinyert adatokat, ezt követően jöhetett a tesztelés, melynek során arra keresték a választ, hogy az algoritmus ki tudja-e találni, melyik birtokról származik az adott bor.

Legnagyobb meglepetésükre ez 100 százalékban sikerült, de a kutatók a biztonság kedvéért mintegy 50 alkalommal megismételték a folyamatot, minden alkalommal megváltoztatva a felhasznált borokat. Az algoritmus azonban kiválóan teljesített, ugyanis az összes tesztelés során maximális pontszámot ért el.

Az AI-t egyébként már több pincészet is alkalmazza, algoritmusokat használnak ugyanis a szüret nyomon követésére, a hozamok előrejelzésére, a szőlő válogatására, továbbá a készletek kezelésére is.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.