A svájci Genfi Egyetem csapata a mesterséges intelligencia bevetésével hét különböző picészetből származó, összesen 80 vörösbor kémiai összetételét vizsgálta, a kutatás során 12 különböző évjáratú bort használtak fel, melyek mindegyike a híres bordeaux-i birtokokról származott - tudósít a Blikk a Decanter magazin cikke nyomán.
A csapat aztán a mesterséges intelligencia betanításához használta fel a kinyert adatokat, ezt követően jöhetett a tesztelés, melynek során arra keresték a választ, hogy az algoritmus ki tudja-e találni, melyik birtokról származik az adott bor.
Legnagyobb meglepetésükre ez 100 százalékban sikerült, de a kutatók a biztonság kedvéért mintegy 50 alkalommal megismételték a folyamatot, minden alkalommal megváltoztatva a felhasznált borokat. Az algoritmus azonban kiválóan teljesített, ugyanis az összes tesztelés során maximális pontszámot ért el.
Az AI-t egyébként már több pincészet is alkalmazza, algoritmusokat használnak ugyanis a szüret nyomon követésére, a hozamok előrejelzésére, a szőlő válogatására, továbbá a készletek kezelésére is.