A jövő héten Eger Wine Meetup

A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tematika, magyar és nemzetközi előadók, Bring Your Own Bottle kóstolóest várja a vendégeket.

Az Eger Wine Meetup középpontjában a birtoképítés és a nemzetközi borpiac témaköre áll. Idén visszatérnek az évtizedes hagyományhoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az eseményt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger

A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tematika, magyar és nemzetközi előadók, Bring Your Own Bottle kóstolóest várja a vendégeket.

A tavalyi mérföldkő volt a több mint két évtizedes múlttal rendelkező szakmai konferenciánk életében. Újragondoltuk a koncepcióját, a tematikáját, megújítottuk az arculatát. Idén ezen az úton haladtunk tovább, építve a vendégeink visszajelzésére. Ennek megfelelően módosítottuk például az esemény időpontját, előrehozva a héten belül egy nappal, csütörtök-péntekre, hogy jobban illeszkedjünk a munkaidőhöz”

– osztott meg információkat a háttérmunkáról dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese.

Eger Wine Meetup
Eger Wine Meetup

A szőlészettel, borászattal és birtokvezetéssel foglalkozó szakembereknek szóló konferenciára a szervezők idén is az ágazat kiemelkedő szereplőit, szakértőit hívták meg, akik sikertörténetet írtak pincészetükkel, vagy specialistának számítanak saját szakterületükön. A rendezvény célja, hogy történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adjon a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják.

A kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a közösség kérdéskörében a pincészetek határain túlnyúló együttműködési modelleket tekinthetnek át az Egerbe érkezők, legyen szó borvidéki összefogásról, egy szőlőfajta köré szervezett szakmai programról vagy a szomszédos országok kollektív munkájáról. A második téma idén is a birtoképítés területére vezeti el a résztvevőket, ahol több szemszögből vizsgálják meg, hogy hogyan fejleszthető egy borászat az itthoni és a nemzetközi piacokon egyaránt.

Egri borvidék / depositphotos.com
Egri borvidék / depositphotos.com

A második napon a bor minőségét alapvetően meghatározó témával, magával a szőlővel foglalkoznak, kitérve számtalan olyan részterületre, amelyek jelentősége felértékelődni látszik a jövőben. A borpiaccal foglalkozó szekcióban pedig a hazai borkereskedelem helyzetét veszik górcső alá, kitekintve jó gyakorlatokért a nemzetközi színtérre is.

A szakmai információcsere mellett 2024-ben is kiemelt értékként kezelik a személyes találkozás élményét, ezért a konferencia szüneteiben kialakuló beszélgetések folytatására csütörtök estére ismét Bring Your Own Bottle – azaz hozd el a saját borod – kóstolóestet szerveznek, ahol a résztvevők a boraikon keresztül is képet nyújthatnak magukról. 

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.