A jövő héten Eger Wine Meetup

A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tematika, magyar és nemzetközi előadók, Bring Your Own Bottle kóstolóest várja a vendégeket.

Az Eger Wine Meetup középpontjában a birtoképítés és a nemzetközi borpiac témaköre áll. Idén visszatérnek az évtizedes hagyományhoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az eseményt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger

A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tematika, magyar és nemzetközi előadók, Bring Your Own Bottle kóstolóest várja a vendégeket.

A tavalyi mérföldkő volt a több mint két évtizedes múlttal rendelkező szakmai konferenciánk életében. Újragondoltuk a koncepcióját, a tematikáját, megújítottuk az arculatát. Idén ezen az úton haladtunk tovább, építve a vendégeink visszajelzésére. Ennek megfelelően módosítottuk például az esemény időpontját, előrehozva a héten belül egy nappal, csütörtök-péntekre, hogy jobban illeszkedjünk a munkaidőhöz”

– osztott meg információkat a háttérmunkáról dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese.

Eger Wine Meetup
Eger Wine Meetup

A szőlészettel, borászattal és birtokvezetéssel foglalkozó szakembereknek szóló konferenciára a szervezők idén is az ágazat kiemelkedő szereplőit, szakértőit hívták meg, akik sikertörténetet írtak pincészetükkel, vagy specialistának számítanak saját szakterületükön. A rendezvény célja, hogy történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adjon a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják.

A kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a közösség kérdéskörében a pincészetek határain túlnyúló együttműködési modelleket tekinthetnek át az Egerbe érkezők, legyen szó borvidéki összefogásról, egy szőlőfajta köré szervezett szakmai programról vagy a szomszédos országok kollektív munkájáról. A második téma idén is a birtoképítés területére vezeti el a résztvevőket, ahol több szemszögből vizsgálják meg, hogy hogyan fejleszthető egy borászat az itthoni és a nemzetközi piacokon egyaránt.

Egri borvidék / depositphotos.com
Egri borvidék / depositphotos.com

A második napon a bor minőségét alapvetően meghatározó témával, magával a szőlővel foglalkoznak, kitérve számtalan olyan részterületre, amelyek jelentősége felértékelődni látszik a jövőben. A borpiaccal foglalkozó szekcióban pedig a hazai borkereskedelem helyzetét veszik górcső alá, kitekintve jó gyakorlatokért a nemzetközi színtérre is.

A szakmai információcsere mellett 2024-ben is kiemelt értékként kezelik a személyes találkozás élményét, ezért a konferencia szüneteiben kialakuló beszélgetések folytatására csütörtök estére ismét Bring Your Own Bottle – azaz hozd el a saját borod – kóstolóestet szerveznek, ahol a résztvevők a boraikon keresztül is képet nyújthatnak magukról. 

 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.