A jövő héten Eger Wine Meetup

A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tematika, magyar és nemzetközi előadók, Bring Your Own Bottle kóstolóest várja a vendégeket.

Az Eger Wine Meetup középpontjában a birtoképítés és a nemzetközi borpiac témaköre áll. Idén visszatérnek az évtizedes hagyományhoz, és újra a szőlő- és borágazat szempontjából nyugalmasabb év eleji időszakban, február 15-16-án rendezi meg az eseményt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger

A kétnapos szakmai konferencia hű marad a tavaly elindított megújuláshoz: négy kiemelt tematika, magyar és nemzetközi előadók, Bring Your Own Bottle kóstolóest várja a vendégeket.

A tavalyi mérföldkő volt a több mint két évtizedes múlttal rendelkező szakmai konferenciánk életében. Újragondoltuk a koncepcióját, a tematikáját, megújítottuk az arculatát. Idén ezen az úton haladtunk tovább, építve a vendégeink visszajelzésére. Ennek megfelelően módosítottuk például az esemény időpontját, előrehozva a héten belül egy nappal, csütörtök-péntekre, hogy jobban illeszkedjünk a munkaidőhöz”

– osztott meg információkat a háttérmunkáról dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese.

Eger Wine Meetup
Eger Wine Meetup

A szőlészettel, borászattal és birtokvezetéssel foglalkozó szakembereknek szóló konferenciára a szervezők idén is az ágazat kiemelkedő szereplőit, szakértőit hívták meg, akik sikertörténetet írtak pincészetükkel, vagy specialistának számítanak saját szakterületükön. A rendezvény célja, hogy történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adjon a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják.

A kétnapos konferencia négy tematikus blokkból épül fel. Elsőként a közösség kérdéskörében a pincészetek határain túlnyúló együttműködési modelleket tekinthetnek át az Egerbe érkezők, legyen szó borvidéki összefogásról, egy szőlőfajta köré szervezett szakmai programról vagy a szomszédos országok kollektív munkájáról. A második téma idén is a birtoképítés területére vezeti el a résztvevőket, ahol több szemszögből vizsgálják meg, hogy hogyan fejleszthető egy borászat az itthoni és a nemzetközi piacokon egyaránt.

Egri borvidék / depositphotos.com
Egri borvidék / depositphotos.com

A második napon a bor minőségét alapvetően meghatározó témával, magával a szőlővel foglalkoznak, kitérve számtalan olyan részterületre, amelyek jelentősége felértékelődni látszik a jövőben. A borpiaccal foglalkozó szekcióban pedig a hazai borkereskedelem helyzetét veszik górcső alá, kitekintve jó gyakorlatokért a nemzetközi színtérre is.

A szakmai információcsere mellett 2024-ben is kiemelt értékként kezelik a személyes találkozás élményét, ezért a konferencia szüneteiben kialakuló beszélgetések folytatására csütörtök estére ismét Bring Your Own Bottle – azaz hozd el a saját borod – kóstolóestet szerveznek, ahol a résztvevők a boraikon keresztül is képet nyújthatnak magukról. 

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.