A kiváló hazai borokat felvonultató programot bemutatva Kecskés Noémi, a szabadtéri múzeum sajtóreferense az MTI-nek kiemelte: az erre az alkalomra összeállított "borutak" segítségével mindenki megtalálhatja a hozzá illő borkülönlegességet. A lányoknak egyebek mellett piros habzót és tokaji kövérszőlőt, az asszonyoknak parolát és sárga muskotályt, a legényeknek kadarkát és szamorodnit, míg a nagyivóknak bakatort és olaszrizlinget ajánlanak. A borfaluban kalandozva a vendégek megismerkedhetnek a magyarországi szőlőfajtákkal, pincetúrán vehetnek részt és a legkitartóbbak a programok végére szakavatott borkóstolókká válhatnak.
A szőlő levéhez kínált ételek középpontjában ezúttal a kukoricadarából készült málékása és a számtalan néven és számtalan ízesítéssel készülő lepcsánka - tócsni, cicege - társul. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Milota étlapján málékásás káposzta, káposztás paszuly és málélapótya is szerepel; az ételek bemutatóját mesékkel fűszerezik a ház egykori lakói. A különlegességek sorában található tarkedli ezúttal káposztás változatában jelenik meg, fűszeres szilva chutney-val párosítva. A tradicionális roma konyhát ezen a hétvégén a bodag és a lecsós nokedlis csirke képviseli, a szabolcsi Panyola híres szilvalekvárját pedig nemcsak főzhetik, de meg is kóstolhatják a vendégek.
A kulináris élvezetek mellé szüreti felvonulás, szőlőtaposás és irodalmi ínyencségek is társulnak - tette hozzá Kecskés Noémi. A bor filozófiájáról Huzella Péter és Rátóti Zoltán mesél, a leányfalui Szekérszínház Kisfaludy Károly komédiájával érkezik, a szüreti bálhoz pedig borvirágos tréfák járnak. A kisebbeket szalmabála-ugráló, több kézműves foglalkozás és játékudvar várja.
A borünnep programjain kívül tárlatvezetések segítségével ismerhetik meg a látogatók a skanzen pincéit, kiállításait.
A bor ünnepe hétégén a Szentendrei Skanzenben
(MTI) - Borünnepet tartanak a hétvégén a Szentendrei Skanzenban, az eseményen 23 neves hazai családi pincészet borai mellé málékásás káposztát és lepcsánkát is kínálnak, emellett szüreti bál és hagyományos szőlőtaposás is várja az érdeklődőket.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme
Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont
Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!
Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást
Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon
A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja
Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája
A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján.
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny
Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus
A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?
Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Interjú
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén
A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.