A kiváló hazai borokat felvonultató programot bemutatva Kecskés Noémi, a szabadtéri múzeum sajtóreferense az MTI-nek kiemelte: az erre az alkalomra összeállított "borutak" segítségével mindenki megtalálhatja a hozzá illő borkülönlegességet. A lányoknak egyebek mellett piros habzót és tokaji kövérszőlőt, az asszonyoknak parolát és sárga muskotályt, a legényeknek kadarkát és szamorodnit, míg a nagyivóknak bakatort és olaszrizlinget ajánlanak. A borfaluban kalandozva a vendégek megismerkedhetnek a magyarországi szőlőfajtákkal, pincetúrán vehetnek részt és a legkitartóbbak a programok végére szakavatott borkóstolókká válhatnak.
A szőlő levéhez kínált ételek középpontjában ezúttal a kukoricadarából készült málékása és a számtalan néven és számtalan ízesítéssel készülő lepcsánka - tócsni, cicege - társul. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Milota étlapján málékásás káposzta, káposztás paszuly és málélapótya is szerepel; az ételek bemutatóját mesékkel fűszerezik a ház egykori lakói. A különlegességek sorában található tarkedli ezúttal káposztás változatában jelenik meg, fűszeres szilva chutney-val párosítva. A tradicionális roma konyhát ezen a hétvégén a bodag és a lecsós nokedlis csirke képviseli, a szabolcsi Panyola híres szilvalekvárját pedig nemcsak főzhetik, de meg is kóstolhatják a vendégek.
A kulináris élvezetek mellé szüreti felvonulás, szőlőtaposás és irodalmi ínyencségek is társulnak - tette hozzá Kecskés Noémi. A bor filozófiájáról Huzella Péter és Rátóti Zoltán mesél, a leányfalui Szekérszínház Kisfaludy Károly komédiájával érkezik, a szüreti bálhoz pedig borvirágos tréfák járnak. A kisebbeket szalmabála-ugráló, több kézműves foglalkozás és játékudvar várja.
A borünnep programjain kívül tárlatvezetések segítségével ismerhetik meg a látogatók a skanzen pincéit, kiállításait.
A bor ünnepe hétégén a Szentendrei Skanzenben
(MTI) - Borünnepet tartanak a hétvégén a Szentendrei Skanzenban, az eseményen 23 neves hazai családi pincészet borai mellé málékásás káposztát és lepcsánkát is kínálnak, emellett szüreti bál és hagyományos szőlőtaposás is várja az érdeklődőket.

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris
A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának
Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem
Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját
Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten
Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.