A község önkormányzata 2004-ben fogott össze a környékbeli borászokkal, hogy megszervezze a helyi borok fesztiválját. Eleinte a cél a tolcsvai termelők munkájának, a vidék aranyának tekintett bor és a település minél szélesebb körben történő megismertetése volt - közölték a szervezők az MTI-vel.
A gasztronómiai és kulturális élmények sorának bővülése évről évre egyre nagyobb közönség számára nyitotta meg Tolcsva kapuit. A kezdetekkor csupán néhány százan látogattak ide, az elmúlt években azonban már olyan borünneppé nőtte ki magát a tokaji, hegyaljai borok tolcsvai kavalkádja, amelyre több mint tízezren jöttek el. Idén is legalább ennyi látogatóra számítanak a szervezők az összegzés szerint.
A vendégek az egyedi kóstolópohár megvásárlásával a pincészeteknél meghívást kapnak két pohár tolcsvai borra. A különböző évjáratú szamorodni, hárslevelű, furmint és sárgamuskotály borkülönlegességeket az idén is több tucat helyen lehet megismerni, akár a nemespenésszel vastagon borított falak közötti pincesétákon is.
Különleges lesz a gasztronómiai választék is: vadak, halak, kecskék, malacok, csirkék kerülnek terítékre bográcsban, üstben, nyárson és roston. Kemencékben sülnek majd a lepények, a langallók és csülkös kenyerek. Természetesen a hagyományos ízek, a tócsnik, a krumplilángosok sem hiányozhatnak.
Forrás: MTI