Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található Tokaji borvidéket az UNESCO Világörökség Bizottsága, 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven, de a tokaji borok története egészen a 1530-as évekig nyúlik vissza.
„De gustibus non est disputandum” vagyis ízlésről nem lehet vitatkozni, mondták a latinok. A Tokaji borok kapcsán szerencsére erre nincs is szükség, mivel teljes az egyetértés abban, hogy különlegességüknek köszönhetően méltán váltak világhírűvé és lettek a desszertek elválaszthatatlan kísérői. Magyarország egyik leghíresebb borvidékének adózva, a The Ritz-Carlton, Budapest egy különleges esttel várja az érdeklődőket, ahol a kiváló Tokaji borok mellett a szálloda híres desszertjei kapják a főszerepet.
„A borok királya, a királyok bora. Ezzel a jelzővel illette XIV. Lajos a 18. században híressé vált Tokaji aszút. Szerencsére a Tokaji iránti rajongás azóta is töretlen, és ma is kiváló borokkal örvendeztetnek meg minket a borvidék termelői és borászai, amelyek tökéletes párost alkotnak egy-egy jól megkomponált desszertkülönlegességgel.” – mondta Varga Dániel, a The Ritz-Carlton, Budapest sommelier-je.
A kóstoló során felszolgált borok között megtalálható Demeter Zoltán könnyed szerkezetéről és finom édességéről híres Birtokbora, mely mellé a La Dolce Framboisier elnevezésű, málnás desszertkülönlegességet kínálja a hotel kreatív cukrásza. Bemutatkozik még a Pelle Pincészet virágos, gyümölcsös Zsófia Cuvée-je egy kiváló Toscana Red Fruit torta társaságában, valamint egy 3 puttonyos Oremus Aszú, amelyet a hotel Lovely Chocolate tortája kísér. A kóstolósort a Matias Borászat 6 Puttonyos Aszúja zárja sós karamellával párosítva.
Forrás: Vendég&Hotel Online