A brit vendéglátósok jelentős része csődre számít

Majdnem a felük arra számít, ha így megy tovább, végleg lehúzhatják a rolót.

Tartalékaik végén járnak a brit vendéglátósok hat héttel a harmadik országos karantén kihirdetése után. A brit kormány annak ellenére nem tervez nyitást februárban, hogy a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma kitartóan csökken. A vírus mutánsainak terjedése azonban továbbra is aggasztó, adja hírül az euronews.com tudósítása.

Az Euronews riportere egy Michelin-csillagos étterem tulajdonosát kérdezte, hogyan lehet túlélni ezt az időszakot? A fiatalember szerint rendíthetetlen elszántság és kitömött zsebek - ez a túlélés titka. Nekik 20 ezer font a havi rezsijük így, hogy zárva vannak. Az állami támogatás legfeljebb ötezer, úgyhogy 15 ezret elő kell teremteniük.

Az állam Angliábankorántsem annyira bőkezű, mint az első karantén idején.

Akkoriban a kormány mindent fizetett - folytatja Luke Garnsworthy. Bezártak, és az állam mindenről gondoskodott. Most sokkal nehezebb helyzetben vannak. A támogatás fedezi a bérköltséget, de az azzal járó egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nekik kell kifizetniük. Úgyhogy a személyzet tízezer fontjukban van havonta.

Amikor kihirdették a harmadik országos karantént decemberben, a britek abban bíztak, hogy mostanra vége lesz. De a nyitás egyelőre szóba sem jön.

A brit vendéglátóipari szakszervezet vezetője, Kate Nicholls szerint lehetetlen tervezni, és emiatt nem tudnak segítséget kérni. Hiába fordulnak a bankokhoz plusz pénzért vagy a bérbeadóhoz azzal, hogy vegye vissza a bérleti díjat, mert nem tudnak mit ígérni nekik. Ő megérti, hogy a szakértők későbbre akarják halasztani ezt a döntést. Nem is számít senki arra, hogy a kormány előáll egy konkrét dátummal, és aztán ragaszkodik hozzá. "De azért azt megmondhatná, hogy mennyi időn belül lát egyáltalán esélyt a nyitásra, vagy legalább, hogy milyen fázisokban tervezi. Véget kellene vetni ennek a bizonytalanságnak, legalább ezzel besegíteni a fennmaradásért küzdő vállalkozásoknak", magyarázza a szakszervezeti vezető.

A teljes tudósítás megtalálható: ITT

Forrás: Euronews.com


Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?