Tartalékaik végén járnak a brit vendéglátósok hat héttel a harmadik országos karantén kihirdetése után. A brit kormány annak ellenére nem tervez nyitást februárban, hogy a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma kitartóan csökken. A vírus mutánsainak terjedése azonban továbbra is aggasztó, adja hírül az euronews.com tudósítása.
Az Euronews riportere egy Michelin-csillagos étterem tulajdonosát kérdezte, hogyan lehet túlélni ezt az időszakot? A fiatalember szerint rendíthetetlen elszántság és kitömött zsebek - ez a túlélés titka. Nekik 20 ezer font a havi rezsijük így, hogy zárva vannak. Az állami támogatás legfeljebb ötezer, úgyhogy 15 ezret elő kell teremteniük.
Az állam Angliábankorántsem annyira bőkezű, mint az első karantén idején.
Akkoriban a kormány mindent fizetett - folytatja Luke Garnsworthy. Bezártak, és az állam mindenről gondoskodott. Most sokkal nehezebb helyzetben vannak. A támogatás fedezi a bérköltséget, de az azzal járó egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nekik kell kifizetniük. Úgyhogy a személyzet tízezer fontjukban van havonta.
Amikor kihirdették a harmadik országos karantént decemberben, a britek abban bíztak, hogy mostanra vége lesz. De a nyitás egyelőre szóba sem jön.
A brit vendéglátóipari szakszervezet vezetője, Kate Nicholls szerint lehetetlen tervezni, és emiatt nem tudnak segítséget kérni. Hiába fordulnak a bankokhoz plusz pénzért vagy a bérbeadóhoz azzal, hogy vegye vissza a bérleti díjat, mert nem tudnak mit ígérni nekik. Ő megérti, hogy a szakértők későbbre akarják halasztani ezt a döntést. Nem is számít senki arra, hogy a kormány előáll egy konkrét dátummal, és aztán ragaszkodik hozzá. "De azért azt megmondhatná, hogy mennyi időn belül lát egyáltalán esélyt a nyitásra, vagy legalább, hogy milyen fázisokban tervezi. Véget kellene vetni ennek a bizonytalanságnak, legalább ezzel besegíteni a fennmaradásért küzdő vállalkozásoknak", magyarázza a szakszervezeti vezető.
A teljes tudósítás megtalálható: ITT
Forrás: Euronews.com