A brit vendéglátósok jelentős része csődre számít

Majdnem a felük arra számít, ha így megy tovább, végleg lehúzhatják a rolót.

Tartalékaik végén járnak a brit vendéglátósok hat héttel a harmadik országos karantén kihirdetése után. A brit kormány annak ellenére nem tervez nyitást februárban, hogy a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma kitartóan csökken. A vírus mutánsainak terjedése azonban továbbra is aggasztó, adja hírül az euronews.com tudósítása.

Az Euronews riportere egy Michelin-csillagos étterem tulajdonosát kérdezte, hogyan lehet túlélni ezt az időszakot? A fiatalember szerint rendíthetetlen elszántság és kitömött zsebek - ez a túlélés titka. Nekik 20 ezer font a havi rezsijük így, hogy zárva vannak. Az állami támogatás legfeljebb ötezer, úgyhogy 15 ezret elő kell teremteniük.

Az állam Angliábankorántsem annyira bőkezű, mint az első karantén idején.

Akkoriban a kormány mindent fizetett - folytatja Luke Garnsworthy. Bezártak, és az állam mindenről gondoskodott. Most sokkal nehezebb helyzetben vannak. A támogatás fedezi a bérköltséget, de az azzal járó egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nekik kell kifizetniük. Úgyhogy a személyzet tízezer fontjukban van havonta.

Amikor kihirdették a harmadik országos karantént decemberben, a britek abban bíztak, hogy mostanra vége lesz. De a nyitás egyelőre szóba sem jön.

A brit vendéglátóipari szakszervezet vezetője, Kate Nicholls szerint lehetetlen tervezni, és emiatt nem tudnak segítséget kérni. Hiába fordulnak a bankokhoz plusz pénzért vagy a bérbeadóhoz azzal, hogy vegye vissza a bérleti díjat, mert nem tudnak mit ígérni nekik. Ő megérti, hogy a szakértők későbbre akarják halasztani ezt a döntést. Nem is számít senki arra, hogy a kormány előáll egy konkrét dátummal, és aztán ragaszkodik hozzá. "De azért azt megmondhatná, hogy mennyi időn belül lát egyáltalán esélyt a nyitásra, vagy legalább, hogy milyen fázisokban tervezi. Véget kellene vetni ennek a bizonytalanságnak, legalább ezzel besegíteni a fennmaradásért küzdő vállalkozásoknak", magyarázza a szakszervezeti vezető.

A teljes tudósítás megtalálható: ITT

Forrás: Euronews.com


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.