A britek betilthatják a plasztik szívószálat

Az Egyesült Királyság lakossága évente 5,8 milliárd darabot használ el belőlük.    

Amint azt április 19-én Theresa May, a brit miniszterelnök bejelentette, az Egyesült Királyság mérlegelni fogja a műanyag szívószálak betiltásának a lehetőségét. Ha úgy hozza sors, akár már 2019-ben sor kerülhetne az intézkedés bevezetésére. 

Michael Gove környezetvédelmi miniszter még az idén tanácskozást indít arról kérdésről, hogy miként lehetne megakadályozni az óceánokba özönlő plasztik hulladék „áradatát”.

„Az egyszer használatos műanyag csapást jelent a tengereinkre, valamint végzetes hatást gyakorol a környezetünkre, illetve a vadvilágra, és így életbevágóan fontos, hogy most cselekedjünk” – fogalmazott egy sajtóközleményben Gove.


Theresa May a Nemzetközösség áprilisi tanácskozásán tette közhírré kormánya szándékait, és egyben megjegyezte, hogy a lépés talán más országok vezetőit is arra bírja majd, hogy megoldást keressenek a műanyag szennyezés korlátozására.

Ami azt illeti, még ha kissé szigorú eszközökkel is, de a Nemzetközösség országai közül a területen Kenya úttörőnek számít. Bizonyos 2017-ben elfogadott jogszabályok miatt, aki az államban műanyag szatyrot gyárt, vagy oda plasztik zacskót importál, börtönbe kerül.

A találkozón egyébként May még egy tanulmányt is ismertetett, amelynek becslése szerint a britek évente 8,5 milliárd darab szívószálat használnak el.

A BBC világhírű és közkedvelt természettudósa, David Attenborough, a Blue Planet II sorozatának utolsó részében szintén felhívta a figyelmet a kritikus helyzetre, és állítólag II. Erzsébet királynő éppen e film hatására szüntette meg a műanyag használatát a Buckingham Palotában és a többi királyi birtokon is.

Forrás: Élelmiszer Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.