A britek betilthatják a plasztik szívószálat

Az Egyesült Királyság lakossága évente 5,8 milliárd darabot használ el belőlük.    

Amint azt április 19-én Theresa May, a brit miniszterelnök bejelentette, az Egyesült Királyság mérlegelni fogja a műanyag szívószálak betiltásának a lehetőségét. Ha úgy hozza sors, akár már 2019-ben sor kerülhetne az intézkedés bevezetésére. 

Michael Gove környezetvédelmi miniszter még az idén tanácskozást indít arról kérdésről, hogy miként lehetne megakadályozni az óceánokba özönlő plasztik hulladék „áradatát”.

„Az egyszer használatos műanyag csapást jelent a tengereinkre, valamint végzetes hatást gyakorol a környezetünkre, illetve a vadvilágra, és így életbevágóan fontos, hogy most cselekedjünk” – fogalmazott egy sajtóközleményben Gove.


Theresa May a Nemzetközösség áprilisi tanácskozásán tette közhírré kormánya szándékait, és egyben megjegyezte, hogy a lépés talán más országok vezetőit is arra bírja majd, hogy megoldást keressenek a műanyag szennyezés korlátozására.

Ami azt illeti, még ha kissé szigorú eszközökkel is, de a Nemzetközösség országai közül a területen Kenya úttörőnek számít. Bizonyos 2017-ben elfogadott jogszabályok miatt, aki az államban műanyag szatyrot gyárt, vagy oda plasztik zacskót importál, börtönbe kerül.

A találkozón egyébként May még egy tanulmányt is ismertetett, amelynek becslése szerint a britek évente 8,5 milliárd darab szívószálat használnak el.

A BBC világhírű és közkedvelt természettudósa, David Attenborough, a Blue Planet II sorozatának utolsó részében szintén felhívta a figyelmet a kritikus helyzetre, és állítólag II. Erzsébet királynő éppen e film hatására szüntette meg a műanyag használatát a Buckingham Palotában és a többi királyi birtokon is.

Forrás: Élelmiszer Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.