A cabernet franc lesz a sztár

Villány legfontosabb kékszőlő fajtája, a cabernet franc lesz a 11. Borjour Magnum kiemelt témája. Magyarország legnagyobb beltéri borkóstolóján 220 pincészet több mint ezer bora, hat mesterkurzus és több egyéb kísérőprogram várja a látogatókat szombaton a Millenáris park három épületében.

Az ország legnagyobb múltra visszatekintő beltéri nagykóstolóján ezúttal minden eddiginél több termelő mutatja be borait - közölték az MTI-vel a szervezők.

A Borjour Magnum 2020 kiemelt témája a cabernet franc: lesz többek között cabernet franc mesterkurzus Horkay András vezetésével, külön standot kap a Villányi Franc, valamint a Central European Wine Institute-tal közösen hirdetik meg a Keresd a Franc-t! játékot, melynek célja a szőlőfajtából készült magyar borok megismertetése a nagyközönséggel.

A hazai és nemzetközi borvilág trendjei iránt mélyebben érdeklődők számára hat mesterkurzust tartanak különtermekben, valamint a hungarianwines.eu csapatával közösen meghívtak két Master of Wine (MW) előadót és további ötven külföldi borkereskedőt, sommelier-t és szakírót.


A Master of Wine cím birtokosait a legmagasabban jegyzett nemzetközi borszakértőkként tartják számon. A rendezvényen előad Demetri Walters MW, az ő mesterkurzusa az aktuálisan legkeresettebb borvidékekről, legnépszerűbb borstílusokról szól, míg Frank Smulders MW Pezsgők helyi szőlőfajtákból címmel tart mesterkurzust.

Demeter Zoltán tokaji borász mesterkurzusa széles portfólión (pezsgő, száraz bor, kései szüret, szamorodni, aszú) keresztül mutatja fel, mit tud a Tokaj-hegyaljai Borvidék, míg Fiáth Attila borszakértő magnum palackban érlelt champagne-okat, Jandrasics Borbála borszakértő pedig magnum palackos csúcsvöröseket mutat be mesterkurzusán.

A rendezvény részletes programja a https://borjourmagnum.com/ honlapon érhető el.

Forrás: Store insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.