A dobogó tetején a Dobogó

A Dobogó Pincészet a nemzetközi sikerek mellett - 2004, 2005 és a 2006-os Dobogó aszú után idén a Dobogó 2011-es Furmintja is megnyerte az egyik legjelentősebb nemzetközi borverseny, a Decanter World Wine Awards trófeáját – nagyon büszke arra, hogy rangos hazai elismeréseket is kap: az idén immáron másodszorra nyerte el az Év Bora címet a Népszabadság Top 100 Magyar ranglistáján.

A Dobogó filozófiája a kezdetek óta az, hogy kis mennyiségben készítsen Tokaji Aszút, amely egyrészről hű marad a borrégió több százéves hagyományaihoz, ugyanakkor friss, vibráló, dinamikus, játékos értelmezése Tokajnak; tükrözve talán a fiatal tulajdonosi személyiséget is.

„Az elmúlt húsz évben bejártam a Világot, és állítom, hogy Tokaj a világ első három borvidéke közé tartozik! Tokaj esetében, nemcsak egy borászatot, hanem az egész borvidék imázsát kellett újraépíteni. Még az út elején járunk, de meggyőződésem, hogy a tokaji borok visszanyerik méltó helyüket és újra a világ legjobb boraként tartják majd számon a tokajit. Megtiszteltetésnek érzem és büszke vagyok a Dobogó Pincészetnek ebben a munkában vállalt kiemelkedő szerepére.” – összegezte Zwack Izabella Dobogó küldetését.

A Dobogó Pincészet 1995 óta működik, szőlőit több mint öthektáros, első osztályú területen termesztik Mád község határában. 1995-től 2003-ig kizárólag 6 puttonyos aszút készítettek, 2003-ban aztán megszületett az első száraz furmint, valamint ennek párja, egy késői szüretelésű édes, amely a borok közt gyönyörűen csengő Mylitta nevet kapta. A száraz furmint ma már igazi hódító lett a fehérborok nemében.
A Top 100 magyar bor 2013 versenyre nem csupán azok a borok kaptak meghívót a minősítő borkóstolóra, amelyek a kiemelt versenyeken arany vagy trófea díjakat kaptak, hanem tíz szakember a saját ajánlataival is bővítette a résztvevők körét, ugyanakkor egy-egy pincészettől legfeljebb két nevezés érkezhetett. Az így kialakult válogatás került aztán a kóstolóbírák asztalára.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.