A fagyikedvelő biciklisek paradicsomává vált a Balaton

Ismét győztest hirdettek a Balaton Fagyija versenyen - a korábbi díjazottak fagylaltjáért az autósok akár kerülni is hajlandóak, a biciklisiknek pedig jó eséllyel útba esik a legtöbb cukrászda.

A Balatoni Turizmus Szövetség idén tizedik alkalommal rendezte meg a Balaton Fagyija versenyt, amelyre tizenkét Balaton környéki fagyizó, tizennyolc kézműves fagylaltkölteménnyel nevezett be. Az esemény minden évben kiemelt médiafigyelmet kap, így nem csoda, hogy a – 2014 óta nyertes – fagyizók mára ikonikus turistacélpontokká váltak.

A jubileumi versenyt rendhagyó módon egy adott időpontban és helyszínen, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban rendezték meg, ahova a fagylaltmesterek nem a kész termékekkel érkeztek, hanem kora reggeltől „élőben” kellett elkészíteniük a kreációkat.

2023 győztes íze a homoktövises mangó sorbet lett, a balatonalmádi Amaretto Fagyizó kreációja. A mangó ugyan nem helyi, de a homoktövis egy bio minősítésű balatonújlaki ültetvényről érkezett az idei nyertes, a korábbi évek többszörös különdíjasa, Varga Tamás cukrászműhelyébe.

Ezekért a fagyikért érdemes letérni az útról - vagy bringára is pattanhatunk értük

Az eddigi évek alapján úgy látják, a győztes ízt előállító egység forgalma egyértelműen nő, akár tíz-tizenöt százalékos forgalomnövekedést is hozhat a díj. A fagyizókban nem egyszer hallják, hogy a vendégek kifejezetten a Balaton Fagyija miatt kanyarodtak le hozzájuk az autópályáról, sőt, vannak olyan vásárlók is, akik munka ügyben utaznak, de hűtőtáskával érkeznek mondjuk Kaposvárról, mert a kollégáiknak is visznek kóstolót a nyertes ízből.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke hozzátette, a kerékpárosok szintén gyakorta célállomásként jelölik meg a cukrászdákat, miután a fagyis versenyen elindult cukrászdák jelentős része kerékpáros útvonal mentén működik, ezért a bringás turisták számának növekedésére is számíthatnak.

Ezek – közel kétszáz másik cukrászda, kávézó, fagyizó mellett – már megtalálhatók a BalatonBike365 applikáción belül is, amellyel a 200 kilométeres tó körüli bringakörön kívül, további 800 kilométernyi jól kerékpározható úttal kalkulálhatunk, ha bringatúrát terveznénk.

Érdemes a bevált ízek mellett mindenhol kipróbálni valami különlegest, hogy plusz élménnyel gazdagodjunk – erre remek alkalom lehet a három különdíjas megkóstolása. A Bagaméri Fagyizó édes csalogány névre keresztelt, a Sissi Kézműves Fagylaltozó egyszerűen túrógombóc nevű, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fantázianéven futó fagylaltja egyaránt megér egy kirándulást.

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.