A furmint ünnepét tartják Mádon szeptember elején

(MTI) - A furmint körül forog minden a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidékhez tartozó Mádon, ahol szeptember 6-án és 7-én rendezik meg a talán legismertebb hegyaljai szőlőfajta ünnepét.

Mád szőlőtermő területeinek csaknem háromnegyedét uralja a furmint, az itteni szőlősgazdák és borászok joggal büszkék arra, hogy az általuk készített minőségi borok egyre népszerűbbek és kelendőbbek, felveszik a versenyt a világ bármely részéből származó borokkal.
A szervezők szerint éppen ezért jogos, hogy Mád adjon helyet a furmint ünnepének, és teremtsen ezzel hagyományt. Fontos, hogy mindenki megtudja: itt már a XVII. században is kultúrája volt a furmint termesztésének, az ebből a szőlőből készült bornak, mindenekelőtt az aszúnak. Az ugyanis kevésbé ismert, hogy a királyok borát főleg furmintból készítik, ami Hegyalja legjobban aszúsodó, legnemesebb magyar szőlőfajtája.
A furmint ünnepének, fesztiváljának célja az, hogy megismertesse és megszerettesse az idelátogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és az abból készült borokat, segítse a mádi borászokat eltökélt szándékuk valóra váltásában, hogy a furmint elnyerje méltó helyét a világ vezető borai között.
Ezen a két napon a helyi borászok nyitott pincéjükkel várják az ide látogatókat, akik számos gasztronómiai és kulturális program közül választhatnak. Két színpadon zajlanak az események: többek között fellép a Magna Cum Laude, Demjén Ferenc, a Talamba Ütőegyüttes, a Borfolk Együttes, a Görömbö Kompánia, a Göncöl Néptáncegyüttes, a Holló Együttes, Juhász Márton Euro-African playground, a Vodku zenekar, a Vodku fiai, valamint Sipos Mihály és Kardos Mária.
A gyerekek egész nap élvezhetik a Borsai-kastély udvarán zajló Hétpróbás Kisinas - Játszóház és Kézművesudvar programjait, de a Bestillo udvar is tartogat számukra meglepetéseket. A művészet szerelmesei több helyszínen különböző kiállításokat látogathatnak.
A hagyományos szüreti felvonulás mellett vásári forgatag, dűlő- és biciklitúrák, táncház, pincés vigadalmak és számtalan más szórakoztató program várja az érdeklődőket.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.