A kalóriatartalom senkit sem érdekelt

Hiába a pontos leírás, és a kalóriatartalom feltüntetése a gyorséttermi menük csomagolásán. A fiatalok ugyanazokat az ételeket, főként zsírban és kalóriában gazdag fogásokat vásárolják - írja a Patika Magazin.

Az amerikai gyorséttermekben kötelezővé tették a különböző ételek, menük kalóriatartalmának feltüntetését a csomagoláson. Ennek azonban semmiféle hatása nem volt arra, hogy mennyi kalóriát fogyasztottak a gyermekek és fiatalkorúak. A tanulmány az International Journal of Obesity című lap online kiadásában jelent meg.

A gyermekkori elhízás fontos népegészségügyi probléma, és a gyermekek gyorséttermi fogyasztása szintén központi probléma. Az amerikai kongresszus az elkövetkező években kialakuló elhízásjárvány veszélyére reagálva hozta azt a törvényt, hogy azon étteremláncok, amik 20 vagy annál több étteremmel rendelkeznek minden menü kalóriatartalmát kiírják a csomagolásra.

Brian Elbel és kollégái 349 1 és 17 év közötti gyermek és fiatal választását tanulmányozták 4 különböző gyorsétteremben New Yorkban és Newarkban miután e kalóriatartalom kiírása kötelezővé vált.

A tanulmány arra derített fényt, hogy miközben sok szülő és gyermek észrevette a kalóriatartalom információit, ez a szabály nagyon kevéssé befolyásolta a fogyasztók viselkedését, és az lefogyasztott kalóriák mennyiségét.

Az étterem megközelíthetősége és az étel íze volt a legnagyobb befolyással arra, hogy a fogyasztók melyik éttermet választották. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy bár a mintavétel nagysága viszonylag kicsi volt, de a jövőben készülő, nagyobb mintát használó kísérletek is hasonló eredményeket adhatnak, miután a kalóriatartalom feltüntetését az egész országban bevezették. (forrás: International Journal of Obesity, Patika Magazin)


Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.
Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék

Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék  

Mostantól magasabb fokozatra kapcsolnak a Gasztrohegy lakói: május végéig más és más programokkal várják a vendégeket.
Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság

Elkezdődött az Ifjúsági Szakács Világbajnokság 

A Magyarországon megrendezésre kerülő világversenyen hazánkat idén Nyirkos Patrik képviseli.
Ünnepi rendezvény a Vámház körúton

Ünnepi rendezvény a Vámház körúton 

A mozgó éttermek a Vámház körúton ünneplik a századik rendezvényt.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól

Jön az OktoBeerfest: négy napig minden a sörről szól 

Tízezreket várnak az ország sörbulijára a Városligeti Műjégpályára.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.