A kalóriatartalom senkit sem érdekelt

Hiába a pontos leírás, és a kalóriatartalom feltüntetése a gyorséttermi menük csomagolásán. A fiatalok ugyanazokat az ételeket, főként zsírban és kalóriában gazdag fogásokat vásárolják - írja a Patika Magazin.

Az amerikai gyorséttermekben kötelezővé tették a különböző ételek, menük kalóriatartalmának feltüntetését a csomagoláson. Ennek azonban semmiféle hatása nem volt arra, hogy mennyi kalóriát fogyasztottak a gyermekek és fiatalkorúak. A tanulmány az International Journal of Obesity című lap online kiadásában jelent meg.

A gyermekkori elhízás fontos népegészségügyi probléma, és a gyermekek gyorséttermi fogyasztása szintén központi probléma. Az amerikai kongresszus az elkövetkező években kialakuló elhízásjárvány veszélyére reagálva hozta azt a törvényt, hogy azon étteremláncok, amik 20 vagy annál több étteremmel rendelkeznek minden menü kalóriatartalmát kiírják a csomagolásra.

Brian Elbel és kollégái 349 1 és 17 év közötti gyermek és fiatal választását tanulmányozták 4 különböző gyorsétteremben New Yorkban és Newarkban miután e kalóriatartalom kiírása kötelezővé vált.

A tanulmány arra derített fényt, hogy miközben sok szülő és gyermek észrevette a kalóriatartalom információit, ez a szabály nagyon kevéssé befolyásolta a fogyasztók viselkedését, és az lefogyasztott kalóriák mennyiségét.

Az étterem megközelíthetősége és az étel íze volt a legnagyobb befolyással arra, hogy a fogyasztók melyik éttermet választották. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy bár a mintavétel nagysága viszonylag kicsi volt, de a jövőben készülő, nagyobb mintát használó kísérletek is hasonló eredményeket adhatnak, miután a kalóriatartalom feltüntetését az egész országban bevezették. (forrás: International Journal of Obesity, Patika Magazin)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.